I regeringens biobränsleplan – ett snällare Bryssel

FÖRDJUPNING. Regeringspartierna håller tummarna för att EU:s statsstödsregler ska ge grönt ljus till den svenska biodrivmedelslinjen. I vårbudgeten kommer samtidigt en förstärkning av det tillfälliga biogasstödet, i väntan på ett nytt stödsystem.

Foto: Johan Nilsson/TT
Jacob Hederos

EU-kommissionen är generellt mer positiv till biogas. Det handlar ganska mycket om att det är mer tydligt att det är ett stöd till bönder. Dessutom är det också mer hållbart

Lorentz Tovatt
Klimatpolitisk talesperson (MP)

Som det ser ut just nu så behövs det någon form av stöd för biogasen om den ska vara konkurrenskraftig och finnas kvar över tid. Annars hade vi inte gått fram med en förlängning av det här stödet. Det är den bistra verkligheten.

Patrik Engström
Energipolitisk talesperson (S)

Insatserna för att nå det trafikpolitiska klimatmålet till år 2030 behöver skärpas upp rejält. Utsläppsminskningen måste öka från dagens två procent till omkring åtta per år, enligt

Dokumentation

Förslagen ur ”Mer biogas! För ett hållbart Sverige”

• Sverige ska år 2030 producera 10 TWh biogas. Av dessa ska 7 TWh biogas produceras genom rötning och 3 TWh biogas och andra förnybara gaser produceras från andra tekniker.

• En gödselgaspremie på 40 öre/kWh biogas producerad från gödsel. Gödselgaspremien kompenserar för de extra kostnader och de samhällsnyttor som uppkommer vid biogasproduktion från gödsel. Premienivån ska vara bestämd i förväg och inte vara beroende av antalet sökande.

• En uppgraderingspremie på 20–30 öre/kWh för biogas som uppgraderas. Uppgraderingspremien ges till de aktörer som producerar rågas som sedan uppgraderas. Syftet med premien är att stötta och utöka produktionen av uppgraderad biogas från rötning. Premien riktas specifikt till gas som uppgraderas eftersom biogas ger störst klimatnyttor när den uppgraderas och i första hand ersätter bensin/diesel i transportsektorn och i andra hand naturgas. Premienivån ska vara bestämd i förväg och inte vara beroende av antalet sökande.

• En förvätskningspremie på 10–15 öre/kWh. Förvätskningspremien ges till de aktörer som producerar rågas som sedan förvätskas. Förvätskning av biogas är en relativt ny teknik i Sverige, men den gör det ekonomiskt möjligt att förflytta biogas i flytande form betydligt längre sträckor än om den är i gasform.

Läs mer:
Biogasmarknadsutredningen
Biogasstödet idag - och de två ytterligare stöden för investeringar och gödselgasproduktion
Regeringens om statsstödsansökan och biogasstödet


Altinget logoInfrastruktur
Vill du läsa artikeln?
Som prenumerant på Altinget infrastruktur får du initierad nyhetsbevakning och en levande sakpolitisk debatt.
Läs mer om priser och prenumerationsvillkor här
Senast från Infrastruktur

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024