Överraskande att läsa Svensk djursjukvårds replik
Vi vidhåller att det till störst del är arbetssituationen för veterinärer som behöver förbättras. Bättre ersättning och arbetsvillkor gör förhoppningsvis att fler väljer att arbeta i branschen och att arbeta heltid, skriver Sveriges veterinärförbund i en slutreplik.
Eleonor Fredler och Magnus Rosenquist
Ställföreträdande ordförande respektive förbundsdirektör, Sveriges veterinärförbundDet är överraskande att läsa att Svensk djursjukvård anser att en utvidgning av veterinärutbildningen är ”den enskilt viktigaste åtgärden” för att lösa veterinärbristen.
Låt oss kortfattat beskriva vår ståndpunkt med siffror ur Svensk djursjukvårds egen branschrapport för 2020.
En marginell långsiktig effekt
År 2019 var antalet anställda i branschen cirka 5 500 personer, varav 30 procent var veterinärer. Det motsvarar 1 650 veterinärer, vilket utgör cirka en tredjedel av landets legitimerade veterinärer i arbetsför ålder. Dessa har en tjänstgöringsgrad på 83 procent, vilket innebär en potentiell resurs på 17 procent, som motsvarar 280,5 heltidsveterinärer. Enligt branschrapporten har antalet anställda ökat med i snitt 7,2 procent varje år sedan 2010.
En utökning av veterinärutbildningen med 45 platser, även om samtliga skulle fullfölja utbildningen, när vi vet att bara en tredjedel i dag väljer att arbeta inom djursjukvården, skulle motsvara en ökning av antalet veterinärer inom djursjukvården med 0,9 procent per år. Om veterinärerna väljer att arbeta i snitt 83 procent och en utökning av antalet utbildningsplatser på lång sikt endast ger någon procents förstärkning av veterinärkåren, hur kan man anse att utbildande av fler veterinärer är ”den enskilt viktigaste åtgärden”?
Även utan tillväxt i branschen skulle den här satsningen alltså i bästa fall bara har en marginell långsiktig effekt.
Vi vill avsluta med att påminna om att den eftersatta arbetsmiljön som flera av våra medlemmar upplever är odelat arbetsgivares ansvar.
Eftersatt arbetsmiljö
Vi vidhåller därför att det till störst del är arbetssituationen för veterinärer som behöver förbättras. Bättre ersättning och arbetsvillkor gör förhoppningsvis att de veterinärer som arbetar deltid väljer att öka sin tjänstgöringsgrad och möjligtvis att fler väljer att arbeta inom djursjukvården.
Vi vill avsluta med att påminna om att den eftersatta arbetsmiljön som flera av våra medlemmar upplever är odelat arbetsgivares ansvar. Det finns givetvis goda exempel också. Alla ansatser till att förbättra arbetsmiljön och ersättningsnivåerna är vi odelat positiva till och vi är alltid öppna för dialog som leder i den riktningen.
Svensk djursjukvård: Att utbilda fler veterinärer är den viktigaste åtgärden
Sveriges veterinärförbund må ha åsikten att fler utbildningsplatser inte kommer att avhjälpa veterinärbristen, men det betyder inte att de har rätt. Självklart blir bristen på veterinärer mindre om det finns fler veterinärer. Det skriver representanter för Svensk djursjukvård i en replik.
Fler utbildningsplatser löser inte veterinärbristen
Regeringen har beslutat att utöka antal utbildningsplatser för veterinärer. Men kommer ett ökat antal utbildningsplatser på veterinärutbildningen att lösa veterinärbristen? Vi anser att svaret på frågan är nej, då frågan är mycket mer komplex än så. Det skriver Sveriges veterinärförbund.