Debatt

”Riskera inte mer av pensionärernas pengar i Northvolt”

Även hållbara och klimatsmarta investeringar, som Northvolt, ska vara ekonomiskt sunda och öka de statliga pensionerna. Det skriver Örjan Hultåker, ordförande Moderata seniorer Stockholms stad.

Det ska inte satsas mer pensionspengar i krisande Northvolt, skriver debattören.
Det ska inte satsas mer pensionspengar i krisande Northvolt, skriver debattören.Foto: Pontus Lundahl/TT/Fredrik Sandberg/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

AP-fonderna är några av ägarna till Northvolts krisande batterisatsningar. Första, andra, tredje och fjärde AP-fonderna äger tillsammans 3,7 procent av aktierna i Northvolt. Det gör de genom kommanditbolaget 4 to 1 Investment KB. AP-fonderna är åttonde största ägare.

Riskfyllt att satsa pensionspengar

Därför kan ett fallissemang för Northvolt, genom rekonstruktion eller konkurs, påverka de svenska pensionerna negativt. AP-fonderna ingår i den balansering av pensionssystemet som avgör om det blir någon årlig höjning av den statliga inkomstpensionen som betalas ut av Pensionsmyndigheten.

Värdet av AP-fonderna påverkar om tillgångarna i pensionssystemet är större än skulderna. När skulderna är större än tillgångarna bromsas pensionsuppräkningen, vilket har skett tre gånger sedan år 2010.

AP-fondernas placering av pensionspengarna i Northvolt var riskfylld redan från början, och det fanns tidigt varningar för riskerna med bolaget. Ändå har AP-fonderna stått kvar med pensionärernas pengar i den riskfyllda placeringen.

Tveksamma riskbedömningar

I dagsläget finns det överskott i pensionssystemet men det har tidigare svängt från överskott till underskott. När det inträffar uteblir de pensionshöjningar som kan kompensera för inflationen. Pensionärerna kan till och med drabbas av sänkta pensioner.

I den pågående översynen av det statliga pensionssystemet förs diskussioner om att bromsen ska kompletteras med en gas. På samma sätt som pensionssystemets underskott leder till en broms skulle pensionerna kunna öka snabbare när pensionssystemet har ett stort överskott. Det är förslag som bland annat har förts fram av pensionärsorganisationer.

Löften om hållbar utveckling kan inte ursäkta att man riskerar pensionspengarna.

Med en gas skulle det bli extra viktigt att undvika att AP-fonderna gör riskfyllda placeringar av typ Northvolt eftersom det riskerar förluster. Mot den bakgrunden är det viktigt att AP-fonderna redogör för vilka riskbedömningar som gjordes när man valde att satsa pengar i Northvolt.

Ekonomiskt osund investering

Löften om hållbar utveckling kan inte ursäkta att man riskerar pensionspengarna. Även hållbara och klimatsmarta investeringar ska vara ekonomiskt sunda och öka de statliga pensionerna. Och i nuvarande situation är det tveksamt om ens hållbarhetsfacit är positivt när det gäller Northvolt. AP-fonderna får inte heller lockas till satsningar därför att namnkunniga personer lovordar en satsning.

Den moderate statsministern, liksom flera riksdagspartier, har lovat att inga fler statliga pengar ska satsas i Northvolt. Bollen ska ligga hos ägarna. Men, med det konstaterandet är det viktigt att marknaden inte satsar pensionärernas pengar genom AP-fonderna.

Det ska inte satsas mer pensionspengar i krisande Northvolt. AP-fonderna ska inte delta i några nyemissioner och inte heller på annat sätt satsa mer pengar. Även de pensionsbolag som äger aktier bör fundera över situationen och se till att pensionspengarna går till just pensioner.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024