ValkompassEU-val 2024

Karin Karlsbro

förLiberalerna
  • Europaparlamentsval 2019
  • Kommunalval 2014

53 år

Högskole- eller universitetsstudier

Vad fick dig att engagera dig i politiken?

Jag återvände till politiken för mitt miljöengagemang i en tid då Trumps valseger och Brexit skrämde mig. Jag såg ett stort behov av att fler engagerar sig för liberalismen i Europa. Att lämna ett jobb som hållbarhetschef i fastighetsbranschen och gå tillbaka till politiken var ett stort steg för mig, men jag kände att jag ville vara med och bidra.

Politiska hjärtefrågor

Ryssland ska ut ur Ukraina

Jag jobbar ett starkt EU som ger Ukraina det stöd som behövs för att vinna kriget. Samtidigt måste vi göra allt för att strypa Putins krigskassa. Det ska vara förbjudet att handla med Ryssland och vi måste stoppa rysk olja och gas och den skuggflotta av oförsäkrade fartyg som transporterar oljan över Östersjön och riskerar att orsaka oljekatastrofer

Klimatutsläppen måste ner

Klimatutsläppen måste minska dramatiskt och vi måste hantera klimatkrisens effekter. Miljön i Östersjön är en hjärtefråga och jag vill rädda strömmingen och sillen som idag är hotade grund av kortsiktiga ekonomiskt styrda beslut. De gröna frågorna är inte en höger- och vänsterfråga och som liberal brinner jag för att använda marknaden som motor i miljöfrågorna.

Öka EU-samarbetet för att stoppa grov brottslighet

Vi måste stoppa den grova kriminaliteten. EU behövs för att komma åt den gränsöverskridande brottsligheten som idag är ett allvarligt hos mot människors trygghet och frihet. När kriminella korsar den svenska gränsen ska jakten kunna fortsätta över Öresundsbron. Vi behöver därför en ny europeisk polisstyrka med möjlighet att agera både i Sverige och i andra EU-länder.

Personliga frågor

Vilka utskott vill du helst sitta i?

Internationella handelsutskottet, Miljöutskottet, eller Fiskeriutskottet

Vilken ny lagstiftning vill du driva igenom under nästa mandatperiod?

Jag vill gärna arbeta med fler handelsavtal mellan EU och andra länder, regler för ökad hållbar handel och regler som skyddar Östersjön.

Vilket är ditt favoritmedlemsland i EU (förutom Sverige?)

Estland.

Jämför svar

1

Det är en fördel för Sverige att vara med i EU

Liberalerna är Sveriges mest Europavänliga parti. Vi vill se ett EU som håller ihop, där Sverige är fullvärdig medlem med euron som valuta. I en orolig omvärld behöver Europa samarbeta mer för att lösa stora samhällsproblem. Ett starkt och enat EU är vårt viktigaste vapen mot Putins Ryssland, för att klara klimatomställningen och besegra gängen. Med ett starkare Europa får vi ett starkare Sverige.
Karin Karlsbro
2

EU ska inte välkomna fler medlemsländer

Ryssland och Kina ökar systematiskt sitt inflytande över EU:s närområde. Därför är det viktigt att fler länder blir medlemmar i EU istället för att hamna i klorna på auktoritära regimer. Liberalerna vill att förhandlingarna med Ukraina snabbas på, och att landet steg för steg bjuds in stegvis. Viktigt är att alla nya länder måste leva upp till krav på t.ex. demokrati och rättsstat.
Karin Karlsbro
3

Fossila subventioner ska förbjudas i alla EU-regelverk

Politiken i EU ska möjliggöra den gröna omställningen, inte hålla den fossila ekonomin under armarna. Därför måste alla klimatskadliga subventioner i EU upphöra. Majoriteten av dessa subventioner kommer idag från den gemensamma jordbrukspolitiken. Liberalerna vill att alla produktionsstöd tas bort och att enbart stöd till omställning av jordbruk och landsbygdsutveckling finns kvar.
Karin Karlsbro
4

Sverige ska ersätta kronan med Euro

Sverige måste välja rätt lag och bli EU-medlem fullt ut tillsammans med de länder som vill stärka och utveckla EU. En stabil valuta som euron bidrar till att säkra framtidens jobb och en växande ekonomi, genom att minska osäkerheten för våra företag och förenkla för konsumenterna. Att byta till euron skulle ge oss mer inflytande i EU över frågor som påverkar ekonomi, jobb och välfärd i Sverige.
Karin Karlsbro
5

Alla varor på EU:s inre marknad ska ha en klimatmärkning som anger koldioxidavtryck

Det måste vara enkelt att göra rätt, oavsett om det handlar om vilka varor man köper, hur man reparerar dem eller återvinner dem. Alla varor som säljs i EU, från bilar till maten på bordet, ska märkas med sitt klimatavtryck senast 2035 och all teknik med sin energiförbrukning.
Karin Karlsbro
6

Ansiktsigenkänning i brottsbekämpande syfte ska tillåtas i högre utsträckning

Polisen behöver ha skarpa verktyg för att bekämpa gängbrottsligheten, och kameraövervakning (AI) behövs. Ansiktsigenkänning kan identifiera misstänkta gärningsmän med stor träffsäkerhet, men tekniken är samtidigt mycket integritetskänslig. Jag röstade därför ja till den nya EU-lagen där AI får användas i vissa, särskilt allvarliga fall.
Karin Karlsbro
7

EU ska ta initiativ till mer vapenproduktion inom unionen

EU-länderna måste kraftigt växla upp produktionen av försvarsmateriel för att kunna förse Ukraina med vapen och ammunition, men också för att kunna stärka den egna försvarskapaciteten. Vi vill se gemensamma EU-upphandlingar av försvarsmateriel. Europeiska investeringsbanken (EIB) ska få rätt att finansiera investeringar i försvarsindustri.
Karin Karlsbro
8

EU ska förbjuda TikTok

Kinaägda appen Tiktok utgör en spridningskälla för desinformation och påverkanskampanjer, och kan missbrukas för att sprida falska nyheter. Risken finns att användarnas data läcks direkt till den kinesiska regimen. Sociala medier kan inte ha diktaturer som ägare - därför måste EU liksom USA kräva att den europeiska delen av TikTok säljs till en ny ägare i ett demokratiskt land.
Karin Karlsbro
9

EU ska inrätta en gemensam säkerhetspolis

Svenska gängledare ska inte kunna gömma sig på spanska solkusten. Därför vill Liberalerna inrätta en effektiv Europa-polis som agerar över gränserna och stoppar narkotikasmuggling, människohandel och terrorism. Vi vill också införa en gemensam polisiär underrättelsetjänst som underlättar för medlemsländerna att utbyta information och samordnar aktioner mellan EU-länderna.
Karin Karlsbro
10

EU ska ha ett gemensamt cyberförsvar

EU spelar en central roll i att skydda våra digitala samhällen mot cyberattacker, informationskrigföring och desinformation. Liberalerna vill att EU samordnar försvaret mot attacker som drabbar flera EU-länder samtidigt, och på sikt ett gemensamt cyberförsvar.
Karin Karlsbro
11

EU ska kräva att arbetsgivaren tar ansvar om en underleverantör fuskar med löner eller skatter

Det ska vara ordning och reda på arbetsplatserna i Europa. Inga arbetstagare ska behöva stå utan sin lön för att arbetsgivaren fuskar. I första hand är detta ett ansvar för varje medlemsland. I Sverige har vi en bra ordning där arbetstagare kan få ut lön enligt lagen om entreprenörsansvar.
Karin Karlsbro
12

Alla typer av arbetskraftsinvandring till EU ska bli lättare

Bristen på arbetskraft är stor i hela Europa och vi behöver attrahera både högkvalificerad arbetskraft och andra som det europeiska näringslivet behöver. Vi vill utveckla EU:s ”blåkort” och underlätta för den som fått arbetstillstånd i ett EU-land att jobba i hela EU utan ytterligare krångel. Samtidigt behövs insatser för att arbetstagare inte ska fara illa eller utnyttjas av organiserad brottslig
Karin Karlsbro
13

Plattformsdirektivet ska stärkas med ett större arbetsgivaransvar för gig-arbetare

EU:s nya regelverk om plattformsarbete har inte börjat gälla än. Reglerna kommer att ge medlemsstaterna mycket flexibilitet vilket är viktigt för att värna den svenska modellen. Efter flera förhandlingar har nu direktivet en bra balans mellan att skydda arbetstagare och ge klarhet om vad som gäller för plattformsföretagen.
Karin Karlsbro
14

Bestämmelserna om dygnsvila i arbetstidsdirektivet ska rivas upp

EU:s arbetstidsdirektiv syftar bland annat till att arbetstagare ska ha en rimlig tid för återhämtning och vila. I Sverige är det upp till arbetsmarknadens parter att genom kollektivavtal komma överens om hur arbetstiden ska förläggas. Det är parterna som bäst kan ta hänsyn till förhållandena i den egna branschen.
Karin Karlsbro
15

Ett land ska kunna uteslutas ur EU om det bryter mot EU:s demokratiska principer

Att vissa EU-länder bryter mot rättsstatens principer och kränker människors rättigheter är oacceptabelt. Redan idag kan rösträtten dras in för länder som allvarligt missköter sig - den möjligheten måste utnyttjas aktivt. Ett land som inte fullt ut respekterar de regler som gäller och motsätter sig EU:s grundvärden måste, när andra vägar uttömts, uppmanas att helt lämna samarbetet.
Karin Karlsbro
16

Vetorätten i ministerrådet ska ersättas med kvalificerad majoritet i alla frågor

Liberalerna vill se ett starkt Europa som kan agera snabbt och effektivt för att hantera stora samhällsproblem. Då måste det bli enklare att fatta beslut. Vi vill att vetorätten i ministerrådet tas bort och att alla beslut fattas med kvalificerad majoritet. Särskilt viktigt är det inom utrikes- och säkerhetspolitiken, för att undvika att enskilda länder blockerar stöd till Ukraina och sanktioner m
Karin Karlsbro
17

Företag som driver sociala medier ska själva få avgöra hur de hanterar desinformation

Sociala medier används idag för att sprida falska nyheter och desinformation, vilket riskerar att påverka EU-valet och destabilisera våra demokratiska samhällen. Liberalerna vill att kraven på hur nätjättarna ska arbeta emot desinformation behöver skärpas ytterligare. Vi vill även att en europeisk AI-säkerhetsstrategi tas fram för att hantera olika former av hot kopplade till användning av AI.
Karin Karlsbro
18

EU ska satsa EU-medel på kärnkraft

Liberalerna vill att Europa blir världsledande på forskning och innovation kring grön teknik och klimatomställning. Vi vill se satsningar på kärnkraft och annan fossilfri energi i hela Europa, med bindande mål för varje EU-land. Mer av EU-budgeten bör användas till att skapa excellenscentra och gemensamma anläggningar för spjutspetsforskning inom bland annat modern kärnkraft.
Karin Karlsbro
19

Alla intäkter från försäljning av utsläppsrätter ska betalas in till EU:s budget

Liberalerna ser att det finns fördelar med att låta exempelvis intäkter från utsläppshandel och koldioxidavgifter gå direkt till EU-budgeten för att minska behovet av avgifter från medlemsländerna, som nästan helt finansierar EU idag.
Karin Karlsbro
20

Producenter ska täcka kostnaderna för mer textilåtervinning

För att slita mindre på jordens resurser behöver vi både minska på onödig konsumtion och förlänga livslängden på de produkter som används. Tillverkare ska ha ett stort ansvar för att produkter enkelt kan återanvändas eller att de material som ingår alltid kan återvinnas.
Karin Karlsbro
21

Skyddet för varg ska minska

Djur och natur bryr sig inte om gränser och därför är det viktigt med gemensamma regler i Europa om artskydd. EU:s regler måste garantera att svenska förhållanden ska vara vägledande vid förvaltning av rovdjur och övrigt vilt. Vi vill att Sverige har en livskraftig vargstam som förvaltas klokt. Licensjakt och effektiv skyddsjakt är viktigt, inte minst för att främja hållbar samexistens.
Karin Karlsbro
22

EU ska verka för att mindre skog avverkas

Skogsindustrin är en av Sveriges viktigaste näringar, och så ska det fortsätta att vara. Liberalerna står upp för äganderätten - men olika intressen måste vägas mot varandra eftersom skog också ska kunna användas för att binda koldioxid och bevara biologisk mångfald. I den mån skogsbruk måste begränsas för att användas skogen som kolsänka så ska det främst ske inom den statliga skogen.
Karin Karlsbro
23

EU ska minska användningen av bekämpningsmedel i jordbruket med 50 procent till år 2030

Liberalerna värnar den biologiska mångfalden och vill att Europas jordbruk minskar användningen av skadliga bekämpningsmedel. Då behöver mer träffsäkra växtskyddsmedel utvecklas, som gör det de ska och sedan snabbt kan brytas ner. EU:s regelverk behöver ändras så att det blir möjligt att forska kring växtskyddsmedel.
Karin Karlsbro
24

De kvoter som ministerrådet har föreslagit för fiske av sill/strömming ska minskas

Liberalerna vill rädda strömmingen i Östersjön. Då måste fisket bedrivas på ett långsiktigt hållbart sätt och begränsas till vad bestånden tål. Kvoter ska vila på vetenskaplig grund och i kritiska lägen ska akuta fiskestopp användas. Internationella Havsforskningsrådet menar att strömmingsbestånden är hotade, och idag ser vi en stor skillnad mellan deras rekommendationer och dagens fiskekvoter.
Karin Karlsbro
25

EU ska upprätta mottagningscenter utanför Europa dit asylsökande skickas

Att flytta asylprocessen till center i andra länder bedömer Liberalerna inte som ett alternativ, men en väg som bör utredas närmare är att låta flyktingar i UNHCR:s flyktingläger i vissa fall söka asyl och få sin sak prövad utan att ta den farliga rutten till Europa - förutsatt att det inte undergräver rätten att söka asyl. Det skulle även kunna bidra till att skydde för kvinnor stärks.
Karin Karlsbro
26

EU:s bistånd ska villkoras med att länder utanför EU medverkar till att bromsa migrationen

Europa ska bedriva en värdig migrationspolitik som slår vakt om asylrätten och gör det möjligt att upprätthålla den i praktiken. Här ingår att stärka samarbetet i frågor om gränsskydd och återvändande vid avslag. Incitamenten för ursprungsländer att återta sina medborgare behöver öka, till exempel genom en koppling mellan EU:s bilaterala bistånd och återtagande av landets medborgare.
Karin Karlsbro
27

EU ska öka antalet räddningsaktioner på Medelhavet

Liberalerna vill att EU:s gränsskyddsmyndighet Frontex kraftigt byggs ut och tar över ansvaret för hela den yttre gränskontrollen - här ingår att kunna rädda fler människor i sjönöd. Samtidigt behövs fler lagliga vägar till Europa, exempelvis genom arbetskraftsinvandring, men också samarbete med EU:s grannländer för att stoppa den livsfarliga människosmugglingen över Medelhavet.
Karin Karlsbro
28

Sverige ska införa permanent inre gränskontroll vid Sveriges gränser

Liberalerna slår vakt om den fria rörligheten inom EU, och vill snarast avskaffa passkontrollerna på Öresundsbron och de övriga kontroller som införts av Sverige och andra Schengenländer. Gränskontrollerna bör slopas så snart säkerhetsläget har förbättrats. Men fri rörlighet inom EU kräver i sin tur att den yttre gränsen till EU och Schengenområdet stärks väsentligt.
Karin Karlsbro
29

EU ska göra omvändelseförsök av HBTQI-personer olagligt

På flera håll i Europa kränks hbtqi-personers rättigheter av regeringar och myndigheter. Liberalerna vill stärka diskrimineringsskyddet på EU-nivå och att ett totalförbud mot omvändelseterapi för hbtqi-personer införs i hela unionen.
Karin Karlsbro
30

EU ska rekommendera medlemsländerna att lägga till en tredje könskategori i sina pass

Liberalerna står bakom den nya svenska lagen som gör det enklare att byta juridiskt kön, och vill även utreda frågan om ett tredje kön här i Sverige. Vi ser gärna att fler länder följer de nordiska ländernas exempel när det gäller möjlighet till könsbyte, men tycker inte att frågan bör regleras på EU-nivå.
Karin Karlsbro
31

EU ska införa samtyckeslagstiftning

Gemensamma insatser behövs på EU-nivå för att bekämpa mäns våld mot kvinnor. Vi vill se en europeisk samtyckeslag och en gemensam definition av att sex utan samtycke ses som våldtäkt.
Karin Karlsbro
32

EU ska få kompetens att kriminalisera sexköp med inspiration från den svenska sexköpslagen

Liberalerna ser gärna att fler länder tar efter det svenska exemplet med kriminalisering av sexköp. Vi anser inte att frågan ska regleras på EU-nivå.
Karin Karlsbro
E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024