ValkompassEU-val 2024

Philip Sandberg

förLiberalerna
  • Kommunalval 2018
  • Kommunalval 2022

42 år

Högskole- eller universitetsstudier

Vad fick dig att engagera dig i politiken?

Jag engagerade mig eftersom demokrati, marknadsekonomi och frihet har lyft miljontals människor världen över ur fattigdom, räddat liv och gett oss en levnadsstandard mänskligheten aldrig skådat tidigare. Men den finns inte där per automatik. Vi måste kämpa för demokratin varje dag. Och med de förutsättningar Europa har borde vi kunna prestera ännu bättre.

Politiska hjärtefrågor

Inrätta en ny europeisk polisstyrka, en EU-polis

Inrätta en ny europeisk polisstyrka, en EU-polis, med möjlighet att agera både i Sverige och i andra EU-länder. Jag är trött på utländska stöldligor som utan större risk kan plocka på sig bilar, bildelar, båtmotorer eller gods från villainbrott för att sedan föra ut det ur landet. Det är bara så vi kan komma åt även svenska gäng som gömmer sig på solkusten.

Alla unga i EU ska någon gång under skoltiden åka på minst ett utbyte

Alla unga i EU ska någon gång under skoltiden åka på minst ett utbyte i ett annat europeiskt land. Genom den här typen av utbyten skapas vänskapsband för livet, intressen för språk och förståelse för varandra. Jag glömmer aldrig utbytet under gymnasietiden till en skolklass i tyska Greifswald. Vi har kvar kontakten än idag, 25 år senare.

Byt ut kronan mot en stark och stabil valuta, euron.

Vi har blivit kollektivt fattigare med kronan och vi rear nu ut svenska tillgångar. Det är inte hållbart och vi behöver vara en del av ett starkt och stabilt valutaområde. Dessutom är vi en liten exportberoende ekonomi och huvudparten av vår handel är med resten av EU. Det naturliga är att vara med i euron, ju förr desto bättre. Framför allt av politiska skäl.

Personliga frågor

Vilket är ditt favoritmedlemsland i EU (förutom Sverige?)

Som turistmål tycker jag att Spanien, Italien och Slovenien är väldigt trevliga. Som föregångsland på olika områden tror jag att vi har mycket att lära av södra Tyskland, Österrike och Nederländerna.

Jämför svar

1

Det är en fördel för Sverige att vara med i EU

Tänk att vi kan resa, studera, jobba, starta företag, få sjukvård eller pensionera oss i 27 olika länder. Sedan Sverige gick med i EU har den svenska varuexporten till länder inom EU ökat med 285 procent. Det har lett till många nya arbetstillfällen. De svenska matpriserna sjönk efter vårt inträde i EU och likaså urvalet av matvaror i livsmedelsbutikerna.
Philip Sandberg
2

EU ska inte välkomna fler medlemsländer

Det är viktigt att fler länder släpps in i gemenskapen. Det handlar om länderna på västra Balkan, Ukraina och Moldavien. På sikt kanske Georgien också. Efter att de forna diktaturerna Grekland, Spanien och Portugal gått med har de fått en snabb ekonomisk utveckling vilket också gett fler arbetstillfällen här hemma när exporten dit ökat. Det som är bra för Europa är bra för Sverige.
Philip Sandberg
3

Fossila subventioner ska förbjudas i alla EU-regelverk

I princip ja men det är en rätt komplex fråga och man ska också ha en viss ödmjukhet för att olika länder väljer att göra på olika sätt.
Philip Sandberg
4

Sverige ska ersätta kronan med Euro

Vi har blivit kollektivt fattigare med kronan och vi rear nu ut svenska tillgångar. Det är inte hållbart och vi behöver vara en del av ett starkt och stabilt valutaområde. Dessutom är vi en liten exportberoende ekonomi och huvudparten av vår handel är med resten av EU. Det naturliga är att vara med i euron, ju förr desto bättre. Framför allt av politiska skäl.
Philip Sandberg
5

Alla varor på EU:s inre marknad ska ha en klimatmärkning som anger koldioxidavtryck

6

Ansiktsigenkänning i brottsbekämpande syfte ska tillåtas i högre utsträckning

Ja, i princip. Samtidigt är det viktigt att värna om de personliga integriteten och om varje lands rätt att fatta den typen av beslut. För att komma tillrätta med gränsöverskridande kriminalitet så som svenska gäng som gömmer sig på spanska solkusten behöver vi en EU-polis.
Philip Sandberg
7

EU ska ta initiativ till mer vapenproduktion inom unionen

Friheten måste försvaras. Med en aggressiv och oberäknelig granne i öster måste vi ha ett starkare europeiskt försvar och egen vapenproduktion.
Philip Sandberg
8

EU ska förbjuda TikTok

Vi kan inte vara naiva inför spionage från länder som Kina och här skulle ett förbud av TikTok kunna vara en del av detta.
Philip Sandberg
9

EU ska inrätta en gemensam säkerhetspolis

Det behövs en ny europeisk polisstyrka, en EU-polis, med möjlighet att agera både i Sverige och i andra EU-länder. Jag är trött på utländska stöldligor som utan större risk kan plocka på sig bilar, bildelar, båtmotorer eller gods från villainbrott för att sedan föra ut det ur landet. Det är bara så vi kan komma åt även svenska gäng som gömmer sig på spanska solkusten.
Philip Sandberg
10

EU ska ha ett gemensamt cyberförsvar

Ja vi behöver ha ett starkare cyberförsvar. Och med tanke på varifrån de flesta cyberattacker kommer, och blir till systemhotande för oss, så kanske det är läge att svara mer med samma mynt?
Philip Sandberg
11

EU ska kräva att arbetsgivaren tar ansvar om en underleverantör fuskar med löner eller skatter

Nya krav från EU om att företagen ska ta rättsligt ansvar för hela sin värdekedja kan låta bra men riskerar att i praktiken bli omöjliga att genomföra.
Philip Sandberg
12

Alla typer av arbetskraftsinvandring till EU ska bli lättare

Arbetskraftsinvandring i bristyrken eller högspecialiserad arbetskraft behöver vara lättare. Idag väljer alltför många bort Europa för att istället söka sig till exempelvis USA. Europa ska inte bli ett museum för rika amerikaner och kineser.
Philip Sandberg
13

Plattformsdirektivet ska stärkas med ett större arbetsgivaransvar för gig-arbetare

14

Bestämmelserna om dygnsvila i arbetstidsdirektivet ska rivas upp

Generellt sett är jag rätt skeptisk till att riva upp sådant som precis har trätt i kraft.
Philip Sandberg
15

Ett land ska kunna uteslutas ur EU om det bryter mot EU:s demokratiska principer

Ja det är rimligt att man ska kunna uteslutas om man inte längre uppfyller de kriterier som sattes upp när man blev medlem. En del länder har ju gått i helt fel riktning och är man väl medlem är det svårt att sätta press. Sedan är väl frågan, vem definierar vad som är ett brott mot de demokratiska principerna och när man ska "kastas ut"?
Philip Sandberg
16

Vetorätten i ministerrådet ska ersättas med kvalificerad majoritet i alla frågor

Det är ett problem att ett litet land som Malta eller Luxemburg kan lägga in sitt veto och stoppa något som alla andra länder vill göra. Samtidigt har vetorätten en viss poäng som handlar om att de stora länderna inte ska kunna köra över de små.
Philip Sandberg
17

Företag som driver sociala medier ska själva få avgöra hur de hanterar desinformation

Desinformation är ett stort samhällsproblem och det var rätt att exempelvis förbjuda ryska propagandasändningar inom unionen.
Philip Sandberg
18

EU ska satsa EU-medel på kärnkraft

Det är en nationell fråga. Det kan ske olika former av samarbeten för mer kärnkraft, men bör inte tas ur EU:s budget.
Philip Sandberg
19

Alla intäkter från försäljning av utsläppsrätter ska betalas in till EU:s budget

20

Producenter ska täcka kostnaderna för mer textilåtervinning

21

Skyddet för varg ska minska

22

EU ska verka för att mindre skog avverkas

EU behöver en tydligare strategi mot global avskogning. Global avskogning är ett problem för klimatet och de globala handelsavtalen ska uppfylla samma krav som inom EU:s inre marknad så att inte osund konkurrens uppstår. Jag vill också att EU skriver avtal med fler länder om import av skog som bygger på hållbart skogsbruk.
Philip Sandberg
23

EU ska minska användningen av bekämpningsmedel i jordbruket med 50 procent till år 2030

24

De kvoter som ministerrådet har föreslagit för fiske av sill/strömming ska minskas

Låga eller inga fiskekvoter under en period är vad vetenskapen säger krävs för att vi på lång sikt ska kunna skydda ekosystemen, värna våra fiskesamhällen och fiskenäringen. Det är med andra ord det enda sättet att se till att vi kan fortsätta servera sill och surströmming från Östersjön även i framtiden.
Philip Sandberg
25

EU ska upprätta mottagningscenter utanför Europa dit asylsökande skickas

Problemet med förslaget är att det kan strida mot internationell rätt eller att man inte kan garantera rättssäkerheten. Det är viktigt att man värnar asylrätten. Men om detta är något som kan överbryggas kanske man kan göra det på prov vilket även de socialdemokratiska regeringarna i Danmark och Tyskland öppnat upp för.
Philip Sandberg
26

EU:s bistånd ska villkoras med att länder utanför EU medverkar till att bromsa migrationen

För det första måste det villkoras med att länderna tar emot det landets medborgare när de utvisas från ett EU-land. Om man villkorar bistånd med att det ska bromsa migrationen blir det även ett tydligt krav gentemot landet att de måste arbeta mer med att skapa nya livschanser och framtidstro hos sin egen befolkning.
Philip Sandberg
27

EU ska öka antalet räddningsaktioner på Medelhavet

28

Sverige ska införa permanent inre gränskontroll vid Sveriges gränser

Gränskontroller bör införas vid exceptionella skäl men inte permanent. Det skadar pendlingen och därmed arbetsmarknaden och ekonomin kraftigt i gränsregioner så som Öresundsregionen, Strömstad eller Haparanda. EU:s yttre gränser behöver däremot stärkas.
Philip Sandberg
29

EU ska göra omvändelseförsök av HBTQI-personer olagligt

Självklart ska omvändelseförsök av HBTQI-personer vara olagligt. Däremot är det inte självklart att EU ska bestämma det.
Philip Sandberg
30

EU ska rekommendera medlemsländerna att lägga till en tredje könskategori i sina pass

Det bör vara en nationell fråga.
Philip Sandberg
31

EU ska införa samtyckeslagstiftning

32

EU ska få kompetens att kriminalisera sexköp med inspiration från den svenska sexköpslagen

Det bör fortsatt vara en nationell fråga.
Philip Sandberg
E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024