ValkompassEU-val 2024

Rickard Ydrenäs

förLiberalerna
  • Kommunalval 2022

50 år

Högskole- eller universitetsstudier

Vad fick dig att engagera dig i politiken?

Berlinmurens fall 1989 gjorde att mitt politiska intresse väcktes för europeiska politik.

Politiska hjärtefrågor

Dags för euron

När liberala demokratier hotas måste EU stå starkt och enat. Då måste Sverige bli EU-medlem fullt ut. Att byta den svajiga kronan mot en stabil euro stärker vår konkurrenskraft och hushållens plånböcker, underlättar för våra företag och ger oss en plats vid bordet där besluten fattas. Sverige skulle bli rikare om vi valde att gå med i euron. Vi behöver en tydlig färdplan för införandet av euron.

Europa måste vinna mot Putin - stötta Ukraina att bli EU-medlemmar!

EU:s viktigaste uppgift just nu är att säkerställa att Ukraina vinner kriget och att Ryssland förlorar. EU måste fortsätta stötta Ukraina med pengar och vapen tills dess att den sista ryska soldaten har lämnat, och för att återuppbygga landet. Sanktionerna mot Ryssland och Belarus måste trappas upp. Liberalerna vill se en tydlig färdplan mot EU-medlemskap för Ukraina.

Europeiskt FBI mot gängbrottsligheten

Svenska gängledare ska inte kunna gömma sig på spanska solkusten. Inrätta en effektiv Europa-polis som agerar över gränserna och stoppar narkotikasmuggling, människohandel och terrorism. Utveckla Europol till en operativ Europa-polis. En europeisk polisstyrka - ett europeiskt FBI.

Personliga frågor

Vilka utskott vill du helst sitta i?

Ekonomiska- och monetära utskottet (ECON) och Internationell handel (INTA).

Vilken ny lagstiftning vill du driva igenom under nästa mandatperiod?

Sverige bör gå med i euron senast 2029. Tydlig plan för ukrainskt EU-medlemskap, Stegvis integration för kandidatländer. Avbryt medlemsförhandlingar med Turkiet. EU ska ha tydliga mätbara mål för klimatpolitiken och utsläppsrätter ska omfatta mer och gälla för import till EU. Utveckla Europol till en operativ Europa-polis. En europeisk polisstyrka. Ge EU:s åklagarmyndighet EPPO större mandat.

Vilket är ditt favoritmedlemsland i EU (förutom Sverige?)

Frankrike för vinet och osten och Italien för parmaskinkan och pastan

Din bästa Eurovisionlåt genom tiderna? (Du får inte välja ett svenskt bidrag!)

Abbas Waterloo

Jämför svar

1

Det är en fördel för Sverige att vara med i EU

EU-medlemskapet har skapat stora fördelar för Sverige med ekonomiskt och politiskt inflytande i EU, vilket skapat jobb och tillväxt i Sverige och mer pengar i våra plånböcker. Vi har också kunna påverka EUs utveckling och bidragit till att ge EU en starkare röst inom till exempel klimatpolitik, utrikespolitik, bistånd och frihandel.
Rickard Ydrenäs
2

EU ska inte välkomna fler medlemsländer

EU-medlemskap ska vara möjligt för de europeiska länder som respekterar demokrati och mänskliga rättigheter samt har en fungerande rättsstat, marknadsekonomi och förmåga att genomföra EU:s lagstiftning. En eventuell framtida ansökan om EU-medlemskap från Ukraina ska behandlas enligt en särskild färdplan som kombineras med kraftfulla stödinsatser för demokratibyggande och ekonomiska reformer.
Rickard Ydrenäs
3

Fossila subventioner ska förbjudas i alla EU-regelverk

Stoppa alla subventioner till fossila bränslen. Det är hög tid att vi i Europa ställer om vår ekonomi till fossilfria alternativ. I ett sådant läge är det inte rimligt att det runt om i Europa förekommer subventioner till fossila bränslen med upp till 1000 miljarder euro per år. Vi vill på sikt se ett stopp för alla former av subventioner till fossila bränslen, på alla politiska nivåer inom EU.
Rickard Ydrenäs
4

Sverige ska ersätta kronan med Euro

Sverige ska införa euron som valuta Euron är ett både politiskt och ekonomiskt projekt som underlättar gränsöverskridande handel och ekonomisk integration. Dessutom är det i kretsen av euroländer som allt fler viktiga ekonomisk-politiska beslut fattas. Sverige och svensk handel förlorar på att stå utanför eurosamarbetet.
Rickard Ydrenäs
5

Alla varor på EU:s inre marknad ska ha en klimatmärkning som anger koldioxidavtryck

Märk alla varor i EU med klimatavtryck
Rickard Ydrenäs
6

Ansiktsigenkänning i brottsbekämpande syfte ska tillåtas i högre utsträckning

Trygghet är en frihetsfråga. Tillvaron krymper för den som inte känner trygghet. Oavsett om otryggheten kommer från ökad organiserad brottslighet, terrordåd eller hotfulla stormakter. För att säkra medborgarnas trygghet i vardagen och deras tillit till demokratin måste brottsligheten minska, terrorismen bekämpas och omvärlden stabiliseras.
Rickard Ydrenäs
7

EU ska ta initiativ till mer vapenproduktion inom unionen

Vi lever i en orolig omvärld med krig och konflikter i Europa och det finns all anledning att också stärka EU:s försvarsförmåga. Bara tillsammans kan vi skydda de friheter vi i EU idag ofta tar för givet och bidra till stabilitet i en orolig värld så att fler kan leva i fria demokratier.
Rickard Ydrenäs
8

EU ska förbjuda TikTok

Det amerikanska beslutet av förbjuda eller sälja Tiktok till icke-kinesiska ägare borde tas efter i Europa. Det finns ingen anledning att ge det kinesiska kommunistpartiet någon hjälp.
Rickard Ydrenäs
9

EU ska inrätta en gemensam säkerhetspolis

Ett europeiskt FBI behövs. Dagens polissamarbete är alldeles för svagt, och Liberalerna vill därför utveckla Europol till ett europeiskt FBI. Den gemensamma polisen ska vara operativ, kunna driva förundersökningar och utreda brott där flera länder är inblandade. Ett första steg mot bättre samordning är att Euro- pol ges möjlighet att öppna kontor i EU-länderna och anställa lokalt behöriga poliser
Rickard Ydrenäs
10

EU ska ha ett gemensamt cyberförsvar

Sverige med i PESCO:s cyberförsvar. Sverige bör vara en aktiv röst i både EU och PESCO för ökat samarbete, inte minst när det gäller digitala hot. Sverige måste, i likhet med Finland, ansluta sig till PESCO:s cyber-försvarsprogram. När EU utökar PESCO inom försvar och civilförsvar ska Sverige vara en aktiv medlem. EU:s solidaritetsklausul ska omfatta även cyber- och påverkansattacker.
Rickard Ydrenäs
11

EU ska kräva att arbetsgivaren tar ansvar om en underleverantör fuskar med löner eller skatter

12

Alla typer av arbetskraftsinvandring till EU ska bli lättare

EU behöver attrahera både spetskompetens och människor som vill arbeta i mindre kvalificerade yrken. Liberalerna vill underlätta för personer som fått arbetstillstånd i ett land att resa till och arbeta även i andra EU-länder utan ytterligare byråkrati. Liberalerna vill därför fortsätta underlätta för personer utanför EU att jobba i Europa.
Rickard Ydrenäs
13

Plattformsdirektivet ska stärkas med ett större arbetsgivaransvar för gig-arbetare

14

Bestämmelserna om dygnsvila i arbetstidsdirektivet ska rivas upp

För att bidra till säker och hälsosam arbetsmiljö har EU-länderna enats om olika minimikrav i arbetstidsdirektivet. Enligt direktivet kan EU-länderna besluta om undantag från rätten till en dygnsvila på 11 timmar i följd per 24-timmarsperiod och därför behöver inte direktivet rivas upp.
Rickard Ydrenäs
15

Ett land ska kunna uteslutas ur EU om det bryter mot EU:s demokratiska principer

Flera EU-länder inskränker rättsstaten, begränsar utrymmet för fria medier och civilsamhället. Antisemitismen och extremismen växer. På flera håll i Europa har restriktiva abortlagar införts. De högernationalistiska krafter som drivit på denna utveckling hotar i förlängningen hela EU-samarbetet. Gör det möjligt att snabbare dra in EU-stöd – och rösträtten – för länder som kränker rättsstaten.
Rickard Ydrenäs
16

Vetorätten i ministerrådet ska ersättas med kvalificerad majoritet i alla frågor

Vi vill se ett samhälle där individen får styra sitt eget liv och där gemensamma beslut alltid tas på den nivå där man mest effektivt kan hantera de utmaningar som man står inför. I en globaliserad värld där allt fler av de stora samhälleliga utmaningarna är internationella eller globala måste fler frågor hanteras på europeisk nivå. Med det ökar kraven på effektivitet och demokratisk legitimitet.
Rickard Ydrenäs
17

Företag som driver sociala medier ska själva få avgöra hur de hanterar desinformation

18

EU ska satsa EU-medel på kärnkraft

Sol, vind, vatten och kärnkraft är alla fossilfria energislag som behövs för att nå klimatmålet och göra Europa oberoende av import från Ryssland. Bindande mål för fossilfri elproduktion ska sättas för varje EU-land – så att alla är med och tar ansvar. EU behöver också investera mer i forskning och innovation som främjar omställning, till exempel utveckling av ny, effektiv och säker kärnkraft.
Rickard Ydrenäs
19

Alla intäkter från försäljning av utsläppsrätter ska betalas in till EU:s budget

EUs system för handel med utsläppsrätter (ETS) utgör ryggraden för unionens nuvarande arbete med att minska utsläppen av växthusgaser i Europa. Systemet behöver vidareutvecklas, så att flera av de sektorer som idag står utanför ETS på sikt införlivas i systemet.
Rickard Ydrenäs
20

Producenter ska täcka kostnaderna för mer textilåtervinning

21

Skyddet för varg ska minska

Liberalerna är öppna för både skyddsjakt och licensjakt när stammarna är livskraftiga. Djur som annars är fridlysta får då skjutas för att minimera skador till exempel på tamdjur. Rovdjursförvaltningen ska vara inriktad på att minska de motsättningar som finns kring rovdjuren, den illegala jakten, inavelsproblemen och problemen med rovdjursangrepp.
Rickard Ydrenäs
22

EU ska verka för att mindre skog avverkas

Vi vill att EU sätter upp mål för koldioxidinfångning, med bindande mål för varje medlemsland. Liberalerna föreslår att 200 miljoner ton koldioxid fångas in och lagras senast 2035. Senast 2045 ska EU ha kapacitet att fånga in och lagra minst 1000 miljoner ton koldioxid årligen.
Rickard Ydrenäs
23

EU ska minska användningen av bekämpningsmedel i jordbruket med 50 procent till år 2030

24

De kvoter som ministerrådet har föreslagit för fiske av sill/strömming ska minskas

Det europeiska fisket måste hållas inom ramen för vetenskapliga bedömningar av vad bestånden av fisk tål. Miljövänligt fiske bör även kunna premieras genom högre tilldelningen av fiskekvoter, inom ramen för den totala tilldelningen.
Rickard Ydrenäs
25

EU ska upprätta mottagningscenter utanför Europa dit asylsökande skickas

Det behövs en human, solidarisk och hållbar asylpolitik på EU-nivå för att hjälpa asylsökande med skyddsskäl. Liberalerna vill även att EU tar över ansvaret för hela den yttre gränskontrollen, för att säkra att samma rättssäkra och humana gränskontroller gäller överallt.
Rickard Ydrenäs
26

EU:s bistånd ska villkoras med att länder utanför EU medverkar till att bromsa migrationen

EU ska vara en stark röst för demokrati, marknadsekonomi och mänskliga rättigheter och stödja demokratirörelser världen över. Såväl det svenska som det europeiska biståndet ska ha som överordnat mål att bidra till demokratisering och respekt för mänskliga rättigheter. Det kan vara rätt att villkora biståndet för att bromsa migrationen, men generellt är det inget som Liberalerna förespråkar.
Rickard Ydrenäs
27

EU ska öka antalet räddningsaktioner på Medelhavet

Fler människor som finns i UNHCR:s flyktingläger måste på ett humant och ordnat sätt få en laglig väg till EU som inte inbegriper smugglare. Ett EU-system för vidarebosättning av kvotflyktingar skulle också avlasta grannländerna i konflikternas närområden som idag tar ett stort ansvar för att ta emot flyktingar. Barnfamiljer ska kunna återförenas och få sina asylskäl prövade i samma EU-land.
Rickard Ydrenäs
28

Sverige ska införa permanent inre gränskontroll vid Sveriges gränser

Vi vill att EU tar över ansvaret för bevakningen av unionens yttre gränser på sikt. En tillfällig inre gränskontroll vid Sveriges gränser kan vara nödvändig under en övergångsperiod
Rickard Ydrenäs
29

EU ska göra omvändelseförsök av HBTQI-personer olagligt

Stärk diskrimineringsskyddet för hbtqi-personer
Rickard Ydrenäs
30

EU ska rekommendera medlemsländerna att lägga till en tredje könskategori i sina pass

Stärk diskrimineringsskyddet för hbtqi-personer.
Rickard Ydrenäs
31

EU ska införa samtyckeslagstiftning

Håller med om att det behövs en samtyckeslagstiftning i hela EU, men tveksam om det är EU som ska införa den utan medlemsländerna nationellt.
Rickard Ydrenäs
32

EU ska få kompetens att kriminalisera sexköp med inspiration från den svenska sexköpslagen

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024