ValkompassEU-val 2024

Anton Sjöstedt

förLiberalerna
  • Kommunalval 2018
  • Kommunalval 2022

30 år

Högskole- eller universitetsstudier

Vad fick dig att engagera dig i politiken?

Jag engagerade mig politiskt 2016 på grund av Brexit och på grund av skolan. Jag utbildade mig till lärare och brann och brinner fortfarande för EU-frågor. Därför var Liberalerna det självklara alterantivet.

Politiska hjärtefrågor

Helhjärtat stöd till Ukraina!

Att stötta Ukraina är den viktigaste frågan detta EU-val. Medan andra tvekar eller vill lägga in undantag står jag och Liberalerna för ett helhjärtat stöd till Ukraina. Ukraina måste vinna det här kriget och bli EU-medlem så snart som möjligt.

Skydda demokratin och pengarna

Liberaler i EU var pådrivande för att skapa villkorsmekanismen, som gör det möjligt att stoppa EU-medel till länder som bryter mot rättsstatens principer. Detta måste gå ännu längre och det ska inte finnas kryphål bakom lykta dörrar. Parlamentet har redan agerat i den här frågan mot Ungern och det måste ske mer. Demokratin ska inte försvagas och EU-pengar ska inte försvinna genom korruption.

Inrätta en EU-polis

Gängbrottsligheten är gränsöverskridande, den slutar inte vid gränserna och de flesta gäng är verksamma i flera EU-länder samtidigt. Dagens samarbete genom Europol måste utvecklas från en brevlåda till en operativ EU-polis samt en gemensam underrättelsetjänst vid sidan av den.

Personliga frågor

Vilka utskott vill du helst sitta i?

Medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor, Internationell handel, Utrikesfrågor, Regional utveckling och Kultur och utbildning.

Vilken ny lagstiftning vill du driva igenom under nästa mandatperiod?

Bland annat en ELV-förordning som tar hänsyn till motorentusiasters äganderätt samt kulturarvet veteranbilar står för.

Vilket är ditt favoritmedlemsland i EU (förutom Sverige?)

Jag har en förkärlek för Frankrike och Tyskland, som ofta är de som driver EU framåt när de är överens. Nederländerna, Finland och Danmark är dock trevliga länder som delar många svenska intressen.

Din bästa Eurovisionlåt genom tiderna? (Du får inte välja ett svenskt bidrag!)

Queen of Kings

Jämför svar

1

Det är en fördel för Sverige att vara med i EU

EU är världens mest framgångsrika fredsprojekt, som bidragit till tillväxt, demokrati, säkerhet samt fri- och möjligheter för individer i Europa och världen. Dessutom är EU världens viktigaste klimatorganisation. Världens stora frågor svarar vi på tillsammans och mer samarbete är bättre än mindre. För Sverige, som är ett litet och exportberoende land, är EU:s frihandel extra viktig.
Anton Sjöstedt
2

EU ska inte välkomna fler medlemsländer

Samarbete i EU är centralt för den demokratiska och ekonomiska utvecklingen i Europa. Därför bör EU fortsätta att utvidgas. Länderna på västra Balkan ska få fortsatt stöd för att på sikt kunna bli medlemmar i EU. Liberalerna vill att förhandlingarna med Ukraina och Moldavien snabbas på, och att länderna steg för steg bjuds in till EU-samarbetet.
Anton Sjöstedt
3

Fossila subventioner ska förbjudas i alla EU-regelverk

Alla subventioner i EU och medlemsländerna som leder till klimat- och miljöförstöring, såsom vissa subventioner till jordbruket eller för fossila drivmedel, måste fasas ut för att sedan avvecklas.
Anton Sjöstedt
4

Sverige ska ersätta kronan med Euro

Sverige skulle bli rikare om vi valde att gå med i euron. Det skulle gynna alla samhällsbärare ekonomiskt om vårt land valde en stabilare valuta som stärkte företagen och hushållen. Sverige bör därför så snart som möjligt införa euron för att uppmuntra till starkare tillväxt och lägre inflation. Det är åter krig i Europa och enigheten inom EU är avgörande i att stoppa Putin. En gemensam valuta stä
Anton Sjöstedt
5

Alla varor på EU:s inre marknad ska ha en klimatmärkning som anger koldioxidavtryck

Alla varor som säljs i EU, från bilar till maten på bordet, ska märkas med sitt klimatavtryck senast 2035 och all teknik med sin energiförbrukning. För att kunna räkna ut klimatavtrycket behöver man veta vad som släppts ut i energiproduktionen för den el som använts i varans produktion. Därför måste all elproduktion kopplas information som redovisar produktionens faktiska klimatavtryck i re
Anton Sjöstedt
6

Ansiktsigenkänning i brottsbekämpande syfte ska tillåtas i högre utsträckning

Det är uppenbart att AI kommer att spela en allt större roll i ekonomin och i våra liv framöver och EU måste se till att både kunna utnyttja möjligheterna med denna teknik och minimera de möjliga negativa effekterna och riskerna. Användningsområdena är vitt skilda, från sjukvård till jordbruk och klimatarbete. Det innebär att lagstiftning för att reglera tekniken behöver vara teknikneutral.
Anton Sjöstedt
7

EU ska ta initiativ till mer vapenproduktion inom unionen

EU:s säkerhets- och försvarspolitiska samarbete fördjupas, som ett komplement till samarbetet inom Nato. Det handlar både om att stärka EU:s försvarsförmåga samt om att på alla sätt stötta Ukraina mot den ryska krigsmaskinen.
Anton Sjöstedt
8

EU ska förbjuda TikTok

Tiktok inte är vilken app som helst. Det är en spion-app som kontrolleras av Kinas kommunistiska parti. Appen riktar sig framför allt till ungdomar och är konstruerad för att på aggressivt sätt göra människor beroende. Vi vet också att Tiktok används för att kontrollera information. Det är en farlig app som utgör en perfekt spridningskälla för desinformation. Inför det får vi inte vara naiva.
Anton Sjöstedt
9

EU ska inrätta en gemensam säkerhetspolis

Gränsöverskridande gäng kräver gränsöverskridande poliser. Sverige har den största ökningen av skjutningar i hela EU och enligt Europol är 70 procent av de grovt kriminella verksamma i mer än tre EU-länder samtidigt. För att komma till bukt med det här och vända utvecklingen behövs mer europeiskt samarbete, inte mindre. Därför vill Liberalerna inrätta en EU-polis.
Anton Sjöstedt
10

EU ska ha ett gemensamt cyberförsvar

EU spelar en central roll i att skydda våra digitala samhällen mot cyberhot, cyberattacker och cyberkrigföring. Vi behöver samla information från nationella myndigheter om vilka hotbilder vi ser mot EU och medlemsstaterna, samordna försvaret mot attacker som sker i flera medlemsländer samtidigt och samarbeta kring utbildning om cybersäkerhet, med sikte på att bygga upp ett gemensamt cyberförsvar.
Anton Sjöstedt
11

EU ska kräva att arbetsgivaren tar ansvar om en underleverantör fuskar med löner eller skatter

Även skattebrott, som är en del av den grova gränsöverskridande brottsligheten, bör anses kunna utgöra EU-brott.
Anton Sjöstedt
12

Alla typer av arbetskraftsinvandring till EU ska bli lättare

För att göra Europa än mer attraktivt som destination för arbetskraftsinvandring vill Liberalerna se fler EU-avtal om viseringsfrihet och viseringsförenkling. Liberalerna vill öka möjligheterna till arbetskraftsinvandring till Europa.
Anton Sjöstedt
13

Plattformsdirektivet ska stärkas med ett större arbetsgivaransvar för gig-arbetare

Gigekonomin har många fördelar, men ett behov av att stärka arbetstagarnas rättigheter har identifierats. Under det svenska EU-ordförandeskapet lades grunden till ett balanserat plattformsdirektiv som tar hänsyn både till att skydda de som arbetar på plattformarna och samtidigt ge tydliga förutsättningar för plattformsföretagen.
Anton Sjöstedt
14

Bestämmelserna om dygnsvila i arbetstidsdirektivet ska rivas upp

EU:s nuvarande arbetstidsdirektiv har funnits länge, sedan 2003, och det är alltså inget nytt direktiv. Den svenska arbetsmarknadsmodellen innebär en stark autonomi för arbetsmarknadens parter.
Anton Sjöstedt
15

Ett land ska kunna uteslutas ur EU om det bryter mot EU:s demokratiska principer

Uteslutning av medlemsländer ska bli ett alternativ. Länder som inskränker grundläggande fri- och rättigheter hör inte hemma i EU. Liberalerna vill därför göra det möjligt att utesluta länder som inte följer demokratins principer.
Anton Sjöstedt
16

Vetorätten i ministerrådet ska ersättas med kvalificerad majoritet i alla frågor

Liberalerna vill se ett starkare EU som för en kraftfull, värderingsstyrd utrikespolitik med demokrati och mänskliga rättigheter som övergripande mål, där en rad olika verktyg används och samverkar. Det förutsätter i sin tur att EU tar bort vetorätten i ministerrådet, så att inte enskilda länder (exempelvis Ungern i frågan om stöd till Ukraina) kan sätta käppar i hjulet.
Anton Sjöstedt
17

Företag som driver sociala medier ska själva få avgöra hur de hanterar desinformation

EU måste minska risken för att desinformation når unga användare. Frihet måste vägas mot säkerhet, men att kraftigt begränsa desinformation att är en viktig del i arbetet för att skydda den liberala demokratin och Europas säkerhet
Anton Sjöstedt
18

EU ska satsa EU-medel på kärnkraft

EU behöver också investera mer i forskning och innovation som främjar omställning, framför allt kring utveckling av ny, effektiv och säker kärnkraft, samt samarbeta över gränserna för att utveckla och sprida teknik och kunskap.
Anton Sjöstedt
19

Alla intäkter från försäljning av utsläppsrätter ska betalas in till EU:s budget

Idag finansieras EU nästan helt genom avgifter från medlemsländerna, men Liberalerna ser att det finns fördelar med att låta exempelvis intäkter från utsläppshandel, koldioxidavgifter eller vissa bolagsskatter gå direkt till EU-budgeten för att minska behovet av inbetalningar från medlemsländerna.
Anton Sjöstedt
20

Producenter ska täcka kostnaderna för mer textilåtervinning

En hållbar cirkulär ekonomi som främjar det naturliga kretsloppet är en framtidsinvestering. Allt som kan återvinnas ska återvinnas. Cirkulär ekonomi handlar om att minska slöseriet med jordens resurser genom hållbar konsumtion och smarta affärslösningar. Det är därför en omställning som måste ske på alla olika nivåer i samhället, nationellt, globalt och i EU.
Anton Sjöstedt
21

Skyddet för varg ska minska

Sverige ska ha livskraftiga stammar av björn, järv, lo, varg och kungsörn. Både skyddsjakt och licensjakt – baserad på en vetenskaplig bedömning – behövs. Förvaltningen måste anpassas utifrån viltstammarnas utveckling. Människor som lever nära rovdjuren måste vara delaktiga i förvaltningen och känna att de blir lyssnade på.
Anton Sjöstedt
22

EU ska verka för att mindre skog avverkas

För vår natur på mark handlar det om att öka skyddet av naturområden och att arbeta tillsammans med näringslivet för att hitta mer hållbara sätt att bruka jord och skog för att skydda och främja den biologiska mångfalden.
Anton Sjöstedt
23

EU ska minska användningen av bekämpningsmedel i jordbruket med 50 procent till år 2030

Syftet med EU:s lagstiftning om kemikalier och bekämpningsmedel är att skydda människors hälsa och miljön, men även förebygga handelshinder. Lagstiftningen ska utgå ifrån försiktighetsprincipen och syftar till att fasa ut farliga kemikalier från marknaden för att skydda natur och hälsa.
Anton Sjöstedt
24

De kvoter som ministerrådet har föreslagit för fiske av sill/strömming ska minskas

Strömmingen och sillen i Östersjön är allvarligt hotad. Insatserna i EU borde handla om att skydda den hotade fisken men utvecklingen är på väg att gå i en helt annan riktning. Medlemsländerna i Rådet och Kommissionen försöker nu att nedmontera de regler som varit allra viktigast för fiskbestånden i Östersjön.
Anton Sjöstedt
25

EU ska upprätta mottagningscenter utanför Europa dit asylsökande skickas

För Liberalerna är en gemensam migrationspolitik därför en huvuduppgift för EU, en värdig politik som slår vakt om asylrätten och som även gör det möjligt att upprätthålla den i praktiken. En del i detta är att samarbetet i frågor om gränsskydd och återvändande vid avslag behöver stärkas. Alla EU-länder måste ta ett solidariskt, gemensamt ansvar för asylsökande.
Anton Sjöstedt
26

EU:s bistånd ska villkoras med att länder utanför EU medverkar till att bromsa migrationen

Med samhällen som präglas av frihet och välstånd ter sig Europa ofta som ett naturligt mål för den som söker en bättre framtid. Det ska vi vara stolta över. En del i detta är att samarbetet i frågor om gränsskydd och återvändande vid avslag behöver stärkas. Men det behövs också fler lagliga vägar in till Europa.
Anton Sjöstedt
27

EU ska öka antalet räddningsaktioner på Medelhavet

Det behövs fler lagliga vägar in till Europa, inte minst för att stoppa den livsfarliga människosmugglingen över Medelhavet. Det handlar exempelvis om högre ambition i mottagningen av kvotflyktingar och att öka möjligheterna till arbetskraftsinvandring till Europa.
Anton Sjöstedt
28

Sverige ska införa permanent inre gränskontroll vid Sveriges gränser

Gränskontrollerna bör slopas så snart säkerhetsläget har förbättrats. Men fri rörlighet inom EU kräver i sin tur att den yttre gränsen till EU och Schengenområdet stärks väsentligt. Liberalerna vill att EU tar över ansvaret för hela den yttre gränskontrollen, för att säkra att samma effektiva gränsskydd och rättssäkra och humana gränskontroller gäller överallt.
Anton Sjöstedt
29

EU ska göra omvändelseförsök av HBTQI-personer olagligt

Ett starkare EU ska slå vakt om HBTQ-personers rättigheter i länder där de är hotade. Detta gäller även inom EU. Här måste Sverige driva på med kraft.
Anton Sjöstedt
30

EU ska rekommendera medlemsländerna att lägga till en tredje könskategori i sina pass

Liberalerna vill se över möjligheten att införa ett tredje juridiskt kön, men det behöver utredas först. Tids nog kanske Sverige bör driva på inom EU för att EU ska driva på för denna fråga.
Anton Sjöstedt
31

EU ska införa samtyckeslagstiftning

Det är fullständigt oacceptabelt att en majoritet av EU:s regeringar anser att sex utan samtycke ska vara acceptabelt. Sverige borde kräva en inkludering av en samtyckeslag i EU-direktivet om våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
Anton Sjöstedt
32

EU ska få kompetens att kriminalisera sexköp med inspiration från den svenska sexköpslagen

En människas kropp kan inte köpas. Det internationella arbetet mot sexhandeln måste öka, och prostituerade måste få skydd och stöd att gå vidare. För den organiserade brottsligheten är sexhandeln en lönsam bransch. Brottsnätverken arbetar över hela Europa, och vi vill att Sverige ökar samarbetet med andra EU-länder.
Anton Sjöstedt
E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024