ValkompassEU-val 2024

Fredrik Brange

förLiberalerna

34 år

Högskole- eller universitetsstudier

Vad fick dig att engagera dig i politiken?

Mitt politiska engagemang för ett enat Europa väcktes redan som liten av min farmor, som kom som flykting till Sverige 1945 efter att ha överlevt Auschwitz. Hennes historia har alltid varit en påminnelse för mig om vikten av att aldrig ta fred och frihet för givet. I en tid åter med krig i Europa känns det viktigare än på länge med ett starkt europeiskt samarbete. Därför kandiderar jag i valet.

Politiska hjärtefrågor

Fullt stöd till Ukraina

I en tid åter med krig i Europa är EU-samarbetet viktigare än någonsin. EU måste fortsätta att helhjärtat stödja Ukraina både politiskt, ekonomiskt och militärt. Faller Ukraina är det bara en tidsfråga innan nästa land står på tur. Samtidigt behöver vi stärka EU:s egen försvarskapacitet och fördjupa det utrikespolitiska samarbetet, så att unionen får större tyngd på den internationella arenan.

En ambitiös klimatpolitik som når klimatneutralitet absolut senast 2050

Klimatfrågan är en av vår tids ödesfrågor. EU behöver fortsätta vässa sin politik för att få ned utsläppen med minst 95 procent till 2040 (jämfört med 1990 års nivåer) och uppnå klimatneutralitet absolut senast 2050. Grunden för klimatpolitiken måste vara att den som förorenar måste stå för kostnaden. Utsläppshandelssystemet bör utvecklas och subventioner måste inriktas på klimatomställning.

Inrätta en europeisk polisstyrka för att bekämpa internationell brottslighet

Med en europeisk polismyndighet kan vi på allvar bekämpa internationell brottslighet och terrorism. En europeisk polisstyrka blir ett viktigt komplement till de nationella polismyndigheterna, som också behöver samarbeta i högre grad för att bekämpa organiserad brottslighet.

Personliga frågor

Vilka utskott vill du helst sitta i?

Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor

Vilken ny lagstiftning vill du driva igenom under nästa mandatperiod?

En fortsatt ambitiös klimatpolitik med målet om utsläppsminskning på minst 95 procent till 2040 (jämfört med 1990 års nivåer) och klimatneutralitet till 2050; inrättandet av en europeisk polismyndighet med operativa befogenheter att bekämpa internationell brottslighet; ett fördjupat utrikes- och försvarssamarbete som ger EU större tyngd på den internationella arenan

Vilket är ditt favoritmedlemsland i EU (förutom Sverige?)

Österrike, som jag också är medborgare i och som min partner kommer ifrån

Din bästa Eurovisionlåt genom tiderna? (Du får inte välja ett svenskt bidrag!)

Rise Like a Phoenix (Conchita Wurst, Österrike, 2014)

Jämför svar

1

Det är en fördel för Sverige att vara med i EU

EU-medlemskapet är helt avgörande för Sveriges välstånd. Det ger oss tillgång till en av världens största marknader och en rad gemensamma utbildnings- och forskningsprojekt. Medlemskapet skapar även bättre möjligheter att lösa gränsöverskridande problem, såsom miljö- och klimatfrågor. Därtill har vi alla rätt att resa, studera eller arbeta fritt inom hela unionen tack varje EU-medlemskapet.
Fredrik Brange
2

EU ska inte välkomna fler medlemsländer

EU:s utvidgning är avgörande för att främja demokrati och politisk stabilitet i Europa, särskilt i länder som annars riskerar att falla under auktoritära regimers inflytande. Det är dock av yttersta vikt att alla nya medlemsländer uppfyller de strikta kriterier som finns för medlemskap, vilket är garanten för en hållbar och fördelaktig integration för både de nya medlemmarna och EU som helhet.
Fredrik Brange
3

Fossila subventioner ska förbjudas i alla EU-regelverk

För att främja en hållbar omställning bör alla subventioner av fossila bränslen fasas ut eller ersättas med subventioner som är inriktade på klimatomställning. Sådana subventioner bör riktas till sektorer som i dagsläget är särskilt beroende av fossila bränslen, exempelvis jordbrukssektorn. På det sättet kan vi påskynda omställningen till ett klimatneutralt samhälle senast år 2050.
Fredrik Brange
4

Sverige ska ersätta kronan med Euro

Med euron får vi en stabil valuta som underlättar handel och investeringar. Samtidigt skulle Sverige äntligen få delta fullt ut i beslutsfattandet inom EU över för oss viktiga ekonomiska frågor. EU:s sammanhållning och roll på den internationella arenan skulle även stärkas.
Fredrik Brange
5

Alla varor på EU:s inre marknad ska ha en klimatmärkning som anger koldioxidavtryck

Konsumenter bör i så hög grad som möjligt ges all information som krävs för att fatta ett genomtänkt och välavvägt beslut innan man köper en viss vara. Information om en varas miljö- och klimatpåverkan är särskilt viktig för att driva på klimatomställningen.
Fredrik Brange
6

Ansiktsigenkänning i brottsbekämpande syfte ska tillåtas i högre utsträckning

Modern teknik bör kunna användas för att bekämpa grov brottslighet. Det bör dock ske under noggrant övervägda och strikt reglerade förhållanden, så att det till exempel inte leder till någon massövervakning av laglydiga människor.
Fredrik Brange
7

EU ska ta initiativ till mer vapenproduktion inom unionen

Tyvärr är ökad vapenproduktion en absolut nödvändighet om vi ska kunna stå emot hot från Ryssland och andra fientliga stater i framtiden. Det är dock lika viktigt att fördjupa det europeiska försvarssamarbetet för att höja unionens kollektiva försvarsförmåga.
Fredrik Brange
8

EU ska förbjuda TikTok

Förbud av sociala medier bör ses som en sista utväg och tillämpas mycket restriktivt. I första hand bör kraven på sociala medier såsom TikTok skärpas så att de inte missbrukar sin ställning eller hanterar personuppgifter på ett otillbörligt sätt. Medvetenheten bland framför allt unga personer vad gäller problemen med användandet av vissa sociala medier behöver också höjas.
Fredrik Brange
9

EU ska inrätta en gemensam säkerhetspolis

En gemensam säkerhetspolis är liksom en gemensam polismyndighet en nödvändighet om vi på allvar ska kunna bekämpa internationell brottslighet och terrorism i en alltmer globaliserad värld.
Fredrik Brange
10

EU ska ha ett gemensamt cyberförsvar

Ett gemensamt cyberförsvar är en nödvändighet om EU:s medlemsländer framöver ska kunna stå emot både inhemska och utländska hot. Cyberförsvaret bör utvecklas som en del av ett förstärkt polis- och försvarssamarbete.
Fredrik Brange
11

EU ska kräva att arbetsgivaren tar ansvar om en underleverantör fuskar med löner eller skatter

Ansvaret att följa tillämplig lagstiftning bör i första hand ligga på det företag som fuskat med löner eller skatter, det vill säga underleverantören. Det bör dock åligga ett visst ansvar för företag att även säkerställa att deras underleverantörer inte systematiskt bryter mot gällande lagstiftning.
Fredrik Brange
12

Alla typer av arbetskraftsinvandring till EU ska bli lättare

Arbetskraftsinvandring bör generellt underlättas, särskilt för bristyrken där det finns en påtaglig efterfrågan på arbetskraft. Det är en nödvändighet för att möta behoven på arbetsmarknaden och fortsätta utveckla vårt välstånd, särskilt med tanke på Europas demografiska utveckling.
Fredrik Brange
13

Plattformsdirektivet ska stärkas med ett större arbetsgivaransvar för gig-arbetare

Det är nödvändigt att stärka plattformsdirektivet för att säkerställa ett starkare skydd för gig-arbetare och garantera att de åtnjuter samma rättigheter och skydd som andra arbetstagare. Samtidigt är det viktigt att balansera detta med att bevara den flexibilitet som gig-ekonomin erbjuder.
Fredrik Brange
14

Bestämmelserna om dygnsvila i arbetstidsdirektivet ska rivas upp

Gemensamma bestämmelser om dygnsvila är viktiga för att säkerställa en rättvis och sund arbetsmiljö på den inre marknaden. Däremot behöver regelverket bli mer flexibelt för att tillåta vissa sektorer att ha avvikande bestämmelser med hänsyn till deras särskilda verksamhet.
Fredrik Brange
15

Ett land ska kunna uteslutas ur EU om det bryter mot EU:s demokratiska principer

Det är av yttersta vikt att EU värnar om sina demokratiska principer och gemensamma värden. Om ett medlemsland uppenbart bryter mot dessa principer och hotar unionens grundläggande värden bör det finnas möjlighet att vidta åtgärder, inklusive uteslutning från unionen som en sista utväg.
Fredrik Brange
16

Vetorätten i ministerrådet ska ersättas med kvalificerad majoritet i alla frågor

Med krav på enhällighet kan EU:s beslutsprocesser blockeras av enskilda regeringar, vilket hindrar effektivt och snabbt beslutsfattande. Därför behöver enhällighet ersättas med kvalificerad majoritet på alla områden som EU har befogenhet att besluta över. Särskilt inom utrikes- och säkerhetspolitik är det angeläget att EU kan agera snabbare.
Fredrik Brange
17

Företag som driver sociala medier ska själva få avgöra hur de hanterar desinformation

Eftersom desinformation har en betydande inverkan på samhället i stort är det rimligt att det finns gemensamma regler för att hantera och bekämpa sådana företeelser. Dock är det viktigt att dessa regler utformas på ett sätt som inte inskränker yttrandefriheten och andra demokratiska rättigheter.
Fredrik Brange
18

EU ska satsa EU-medel på kärnkraft

För att påskynda klimatomställningen bör inga klimatvänliga energislag uteslutas. Därför bör satsningar göras på såväl kärnkraft som förnybara energikällor som sol-, vind- och vattenkraft. Genom att diversifiera våra energikällor kan vi säkerställa en pålitlig och hållbar energiförsörjning samtidigt som vi minskar klimatpåverkan.
Fredrik Brange
19

Alla intäkter från försäljning av utsläppsrätter ska betalas in till EU:s budget

Genom att låta intäkterna från utsläppshandeln gå in i EU:s budget kan vi minska de nationella BNI-baserade avgifterna. Det är bra inte minst för ett land som Sverige med en hög EU-avgift. Genom att använda intäkterna från utsläppsrätter kan vi också främja hållbara initiativ och investeringar som bidrar till att minska koldioxidutsläppen och bekämpa klimatförändringarna.
Fredrik Brange
20

Producenter ska täcka kostnaderna för mer textilåtervinning

Som en del i omställningen till ett mer hållbart samhälle bör producenter i allmänhet ta ett större ansvar för sina varors hela livscykel, inklusive reparation och återvinning.
Fredrik Brange
21

Skyddet för varg ska minska

Skyddet för vargen bör vara sådant att vargstammen kan fortsätta vara livskraftig. Exakt vilket skydd och antal vargar som behövs för detta ändamål bör vila på vetenskaplig grund och inte enbart politiska beslut.
Fredrik Brange
22

EU ska verka för att mindre skog avverkas

Ska vi stoppa både klimatförändringarna och hotet mot vår artrikedom måste vi kraftigt få ned avverkningen av skog runt om i världen, särskilt vad gäller regnskog. Även i Sverige är det viktigt att värna om skogen, särskilt sådan med hög grad av artrikedom, till exempel gammelskog.
Fredrik Brange
23

EU ska minska användningen av bekämpningsmedel i jordbruket med 50 procent till år 2030

Generellt är det bra om användandet av bekämpningsmedel minskar, särskilt för att värna den biologiska mångfalden. Exakt vilka bekämpningsmedel som bör vara tillåtna och i vilken omfattning bör regleras på vetenskaplig grund och inte enbart politiska beslut.
Fredrik Brange
24

De kvoter som ministerrådet har föreslagit för fiske av sill/strömming ska minskas

Kvoterna för fiske måste vara sådana att de inte leder till överfiske. Utifrån försiktighetsprincipen bör kvoterna hellre sätts för lågt än för högt. Den exakta nivån på kvoterna måste vila på vetenskaplig grund och inte enbart politiska beslut.
Fredrik Brange
25

EU ska upprätta mottagningscenter utanför Europa dit asylsökande skickas

Mottagningscenter utanför Europa är troligtvis inte förenligt med Europakonventionen. Fokus bör därför istället ligga på andra mer gångbara alternativ för att skapa en human och hållbar asylpolitik, till exempel snabbare asylprocesser och bättre verkställande av återvändande av de som får avslag.
Fredrik Brange
26

EU:s bistånd ska villkoras med att länder utanför EU medverkar till att bromsa migrationen

EU:s bistånd bör villkoras med att länder tar emot sina egna medborgare om de får avslag på sin asylansökan eller av andra skäl utvisas från EU efter en rättssäker prövning.
Fredrik Brange
27

EU ska öka antalet räddningsaktioner på Medelhavet

Ansvaret för räddningsaktioner ligger dock i första hand på nationella myndigheter. EU måste säkerställa att det alltid är lagligt att hjälpa personer i nöd till havs.
Fredrik Brange
28

Sverige ska införa permanent inre gränskontroll vid Sveriges gränser

Inre gränskontroller leder till omfattande kostnader, dels samhällsekonomiskt för svensk ekonomi genom handelshinder, dels för pendlare i framför allt Öresundsregionen. Internationell brottslighet bör istället bekämpas genom ett kraftigt förstärkt europeiskt polissamarbete.
Fredrik Brange
29

EU ska göra omvändelseförsök av HBTQI-personer olagligt

Så kallad omvändelseterapi är en helt oacceptabel form av skadlig och förnedrande behandling, ofta inriktad mot personer som redan befinner sig i en mycket utsatt situation. Som samhälle måste vi stå upp för dessa personers rättigheter och välbefinnande samt främja ett inkluderande och respektfullt samhälle där alla människor respekteras oavsett sexuell läggning eller könsidentitet.
Fredrik Brange
30

EU ska rekommendera medlemsländerna att lägga till en tredje könskategori i sina pass

I grunden är det positivt för personer som inte identifierar sig som man eller kvinna att kunna få en annan könskategori inlagd i sina pass. EU bör också verka för att de internationella standarderna som regleras av ICAO ändras i denna riktning.
Fredrik Brange
31

EU ska införa samtyckeslagstiftning

Oavsett var man befinner sig inom EU så bör man vara försäkrad om att sex utan samtycke aldrig är lagligt.
Fredrik Brange
32

EU ska få kompetens att kriminalisera sexköp med inspiration från den svenska sexköpslagen

Sexköp är tätt förknippat med människohandel och är därför en gränsöverskridande fråga som EU bör kunna reglera. Utformningen av lagstiftningen måste dock ta hänsyn till erfarenheter från många olika länder och vila på vetenskaplig grund.
Fredrik Brange
E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024