ValkompassEU-val 2024

Elisabet Lann

förKristdemokraterna

47 år

Ingen information

Jämför svar

1

Det är en fördel för Sverige att vara med i EU

Svensk ekonomi och handel är beroende av EU-medlemskapet och tillträde till den inre marknaden. När både Kina och USA svajar i frågor om tullar och subventioner blir det ännu viktigare för Sverige hur EU styrs. Dessutom befinner vi oss i ett säkerhetsläge som få människor som lever idag har upplevt tidigare. Det gör EU viktigare än någonsin tidigare
Elisabet Lann
2

EU ska inte välkomna fler medlemsländer

För att värna säkerheten i Europa är det viktigt att vi hjälper Ukraina och Moldavien in i EU-gemenskapen. Självklart ska kraven för att gå med i EU fortsatt vara hårda, inte minst när det gäller rättsstat och demokrati.
Elisabet Lann
3

Fossila subventioner ska förbjudas i alla EU-regelverk

Medlemsländerna har satt upp ett mål om att EU ska bli klimatneutralt. När det gäller delmål dit är det viktigt att EU samtidigt skapar rimliga förutsättningar för företag och enskilda att ställa om.
Elisabet Lann
4

Sverige ska ersätta kronan med Euro

Med tanke på hur mycket den svenska kronan försvagats är det uppenbart att det hade varit bättre för Sverige att ha infört den gemensamma valutan. Men det är rimligt att utfallet från folkomröstningen 2003 fortsatt respekteras. Därför är det för närvarande inte aktuellt att ansluta sig till eurosamarbetet.
Elisabet Lann
5

Alla varor på EU:s inre marknad ska ha en klimatmärkning som anger koldioxidavtryck

För att klara klimatomställningen är det nödvändigt att vi gör det tillsammans och att det finns stöd för politiken. Tillgänglig och tydlig information som underlättar för människor att göra bra val är därför rätt väg. Men det är viktigt att det inte leder till ännu mer detaljstyrning som skapar administration.
Elisabet Lann
6

Ansiktsigenkänning i brottsbekämpande syfte ska tillåtas i högre utsträckning

Det är i grund och botten positivt med gemensam reglering för AI-produkter, även de som berör ansiktsigenkänning, utifrån ett etiskt förhållningssätt och bekämpningen av gränsöverskridande brottslighet kräver samarbete. Samtidigt är det viktigt att ha kontroll över teknologins sårbarhet som kan innebära stora säkerhetsrisker.
Elisabet Lann
7

EU ska ta initiativ till mer vapenproduktion inom unionen

Det är oerhört viktigt för att göra EU säkrare, starkare och mindre oberoende av andra. Det är också nödvändigt för att kunna ge det stöd som krävs för att säkra Ukrainas seger och frihet.
Elisabet Lann
8

EU ska förbjuda TikTok

Det finns skäl att vara mycket försiktig med TikTok då risken för att Kina använder appen för att samla in data och styra innehållet är stor. Med andra ägare kan frågan omprövas och samtidigt är det viktigt att vara vaksam över fler appar och program än just TikTok. Vi behöver ökad digital säkerhet.
Elisabet Lann
9

EU ska inrätta en gemensam säkerhetspolis

Polisen och säkerhetspolisen ska även fortsatt vara ett nationellt ansvarsområde. Däremot är det mycket viktigt med samarbete. Säkerhetspolisen har redan idag ett omfattande internationellt samarbete vad gäller informations- och erfarenhetsutbyte.
Elisabet Lann
10

EU ska ha ett gemensamt cyberförsvar

Till skillnad ifrån det nationella territoriella försvaret som är en nationell angelägenhet och där samarbetet sker mellan stater genom Nato. Är cybersäkerhet en fråga som bäst hanteras gemensamt eftersom hotet är territoriellt gränslöst. Det finns rimligtvis mycket att vinna på ett gemensamt cyberförsvar inom EU.
Elisabet Lann
11

EU ska kräva att arbetsgivaren tar ansvar om en underleverantör fuskar med löner eller skatter

Det är självklara och angelägna mål. Samtidigt är det viktigt att det inte leder till orimlig administrativ börda för små- och medelstora företag. Ambitiösa mål bör följas av förenklingar och stöd som underlättar för företag att göra rätt och gott.
Elisabet Lann
12

Alla typer av arbetskraftsinvandring till EU ska bli lättare

Det måste vara upp till varje enskilt land att sätta upp regelverk för sin arbetskraftsinvandring utifrån att behov och förutsättningar skiljer sig åt inom unionen.
Elisabet Lann
13

Plattformsdirektivet ska stärkas med ett större arbetsgivaransvar för gig-arbetare

Det klart att vi vill ha goda arbetsvillkor. Men vi får inte gå i fällan och göra detta till en fråga för EU. Om Eu ska börja detaljreglera svensk arbetsrätt så säljer vi ut den svenska modell som tjänat oss väl.
Elisabet Lann
14

Bestämmelserna om dygnsvila i arbetstidsdirektivet ska rivas upp

Arbetstidsdirektivet behöver omförhandlas så att arbetsmarknadens parter kan ges rätt att i kollektivavtal förhandla om exempelvis dygnspass. Vissa branscher anses attraktiva just på grund av att det går att jobba lite längre för att få längre sammanhängande ledighet. Direktivet skapar därför stora rekryteringsproblem inom vissa branscher som bör kunna ges undantag.
Elisabet Lann
15

Ett land ska kunna uteslutas ur EU om det bryter mot EU:s demokratiska principer

Ett land som struntar i EU:s värden kan förlora vissa av sina rättigheter i samarbetet. Det är bra och viktigt att det fungerar så. Men i extrema fall bör ett land också kunna uteslutas.
Elisabet Lann
16

Vetorätten i ministerrådet ska ersättas med kvalificerad majoritet i alla frågor

I frågor som rör utrikespolitiken bör vetorätten kunna slopas. Det var till exempel helt orimligt när Ungern förhalade det viktiga stödet till Ukraina och dessutom blockerar kritik mot Kina.
Elisabet Lann
17

Företag som driver sociala medier ska själva få avgöra hur de hanterar desinformation

Det behöver finnas ett samarbete på området som tvingar aktörer på sociala medie-plattformar att hålla sig till överenskomna ramverk och förhindra att desinformation sprids.
Elisabet Lann
18

EU ska satsa EU-medel på kärnkraft

EU-budgeten ska inte gå till att bygga kärnkraftverk. Däremot behöver EU ta ansvar för att samarbete när det gäller tillståndsprocesser som möjliggör för utbyggnad av kärnkraft i medlemsländerna. Det är inte rimligt att en prövning av reaktorstyp som tar flera år måste göras om i ett annat land för att kunna uppföra en precis likadan reaktor där.
Elisabet Lann
19

Alla intäkter från försäljning av utsläppsrätter ska betalas in till EU:s budget

Utsläppsrätter är ett effektivt sätt att minska utsläppen. Det är rimligt att intäkterna går till att rädda klimatet och inte till EU:s budget.
Elisabet Lann
20

Producenter ska täcka kostnaderna för mer textilåtervinning

Det är viktigt att producenterna är med och bidrar till att stärka den cirkulära ekonomin. En förbättrad insamling kommer textilbranschen till del genom återvinning och en mer hållbar produktion. Här finns fantastiska möjligheter att minska textilbranschens klimatpåverkan.
Elisabet Lann
21

Skyddet för varg ska minska

Vargstammen har vuxit till sig i hela Europa och i exempelvis Belgien och Holland där vargen varit borta i hundra år är den nu tillbaka. I vissa miljöer har den svårt att hitta naturlig föda och det skapar enorma problem för djurägare. I dagsläget har vargen gynnsam bevarandestatus och behöver inte särskilt skydd.
Elisabet Lann
22

EU ska verka för att mindre skog avverkas

Skogen är en fantastisk möjlighet ur ett klimatperspektiv. Men det förutsätter att skogen brukas. Det svenska skogsbruket kan bidra till att nå klimatmålen. Därför får inte EU reglera sönder svenskt skogsbruk.
Elisabet Lann
23

EU ska minska användningen av bekämpningsmedel i jordbruket med 50 procent till år 2030

Sverige har kommit långt på området och det arbetet ska fortsätta. Men det bör finnas utrymme och möjlighet för enskilda länder att hantera frågan utifrån olika förutsättningar och utan alltför strikt styrning från EU.
Elisabet Lann
24

De kvoter som ministerrådet har föreslagit för fiske av sill/strömming ska minskas

Kvoterna har sänkts och ett trålfiskeförbud har införts under vissa perioder i vissa områden. Detta är viktigt för att strömmingen ska kunna ges en chans att återhämta sig.
Elisabet Lann
25

EU ska upprätta mottagningscenter utanför Europa dit asylsökande skickas

Det är välkommet att EU nu samlas runt en migrationspakt i syfte att ta gemensamt ansvar. Säkra och snabbare hantering av enskildas prövning är viktigt för att komma bort från familjesplittring och parallella samhällen. Samtidigt måste vi bevaka att dessa center står för human hantering.
Elisabet Lann
26

EU:s bistånd ska villkoras med att länder utanför EU medverkar till att bromsa migrationen

För att biståndet ska vara effektivt och faktiskt leda till resultat måste mottagarländerna vara beredd att möta vissa krav. Det handlar bland annat om att ta emot egna medborgare som utvisats. Biståndet får aldrig bidra till att stärka förtryckande regimer utan ska ses som ett redskap i påverkan för stärkta rättigheter och minskade flyktingströmmar.
Elisabet Lann
27

EU ska öka antalet räddningsaktioner på Medelhavet

Vi kan inte fortsätta ha en situation där människor dör på Medelhavet. Ett sätt att förhindra detta är att låta asylprövning ske utanför EU. Men räddningsarbetet måste stärkas för att förhindra att människor drunknar.
Elisabet Lann
28

Sverige ska införa permanent inre gränskontroll vid Sveriges gränser

Den fria rörligheten är i grunden helt central i samarbetet. Samtidigt måste det vara möjligt för länder att hantera särskilt svåra situationer. Det är dock önskvärt att hitta andra sätt att hantera hot och risker än att upprätta inre gränskontroller inom Schengen.
Elisabet Lann
29

EU ska göra omvändelseförsök av HBTQI-personer olagligt

Det är så viktigt att människor får vara som de är utan fördömanden och integritetskränkande påverkansförsök. Men det är inte en fråga för EU utan något som varje land måste få hantera. I Sverige tittar vi på flera förslag som rör omvändelseterapi och uppfostringsresor.
Elisabet Lann
30

EU ska rekommendera medlemsländerna att lägga till en tredje könskategori i sina pass

Detta ska inte hanteras på EU-nivå utan vara en fråga för varje enskilt land. Det är viktigt att varje människa känner att han eller hon kan vara den hon är. Dagens krav och förväntningar är ibland orimliga och kvävande. Men det löser man inte med ett tredje kön i passet.
Elisabet Lann
31

EU ska införa samtyckeslagstiftning

Kristdemokraterna var med och införde samtyckeslagen. Det är en bra lag. Men allt som är bra i Sverige ska vi inte försöka tvinga på andra länder. Detta måste få vara upp till varje enskilt land och vi är inte beredda att förhandla om varje fråga som är bra och viktig i Sverige.
Elisabet Lann
32

EU ska få kompetens att kriminalisera sexköp med inspiration från den svenska sexköpslagen

Sexköpslagen är bra och viktig. Jag ser gärna att andra länder inspireras av den för att bekämpa människohandel och prostitution. Men jag vill inte att alla viktiga frågor ska bli EU-kompetens eftersom det hotar vårt självbestämmande inom viktiga områden.
Elisabet Lann
E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024