ValkompassEU-val 2024

Angelica Karlsson

förKristdemokraterna

30 år

Högskole- eller universitetsstudier

Vad fick dig att engagera dig i politiken?

Engagerade mig i KD 2019. Jurist som brinner för trygghetsfrågor, integration och förenklat livspussel. Tror inte på den värderelativism som alltför länge präglat svensk politik. Kandiderar i EU-valet som #24 på valsedeln. Under sloganen ”Nej till EU-superstat”. Det handlar om att EU måste ta tillbaka sitt kärnuppdrag och att makten ska ligga närmare medborgarna. Rätt beslut på rätt nivå.

Politiska hjärtefrågor

Avskaffa EU:s sociala pelare

Sociala pelaren är ett historiskt misstag. Den är det yttersta beviset på hur EU:s klåfingrighet och maktambitioner har gått för långt. Det är Sverige som ska bestämma över svensk välfärd, arbetsmarknad och socialpolitik. Inte EU. Vi kan inte vara naiva inför EU:s regleringsiver utan måste dra en röd linje redan nu och helt avskaffa sociala pelaren. EU:s fokus ska vara kärnuppdraget.

Stärk skyddet mot obefogad överstatlighet

EU ska vara ett samarbete. Inte en superstat. Fokus ska vara kärnuppdraget och makten bör ligga närmare medborgarna. Förstärk subsidiaritetsprövningen inom EU och ge riksdagen utökade möjligheter att ge s.k. "rött kort" till EU-förslag som innebär obefogad överstatlighet och flyttar makt från Sverige till EU.

Uppvärdera yttrandefriheten

Yttrandefriheten utmanas idag från flera håll och behöver uppvärderas.

Personliga frågor

Vilka utskott vill du helst sitta i?

Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor (LIBE). Utskottet för sysselsättning och sociala frågor (EMPL).

Vilken ny lagstiftning vill du driva igenom under nästa mandatperiod?

Lagstiftning för ökad trygghet och en förändrad asylprocess som inte göder växande skuggsamhällen i Sverige. Men det handlar inte bara om ny lagstiftning. Vi måste också stoppa lagstiftning som innebär ökad överstatlighet och ett förskjutande av ytterligare makt från Sverige till EU, exempelvis inom välfärdspolitiken och detaljregleringar i klimatets namn.

Din bästa Eurovisionlåt genom tiderna? (Du får inte välja ett svenskt bidrag!)

"Occidentali's Karma" av Francesco Gabbani (Italien 2017). Som är en kritik mot vår tids ytlighet. Googla det!

Jämför svar

1

Det är en fördel för Sverige att vara med i EU

Ja. Förutsatt att EU fokuserar på kärnuppdraget med handel och att säkra freden. EU får dock inte bli en "superstat" som gränslöst detaljstyr våra liv. Balansen däremellan måste bevakas om vi ska värna EU-samarbetet, som i grunden är mycket viktigt.
Angelica Karlsson
2

EU ska inte välkomna fler medlemsländer

Kraven för EU-medlemskap ska vara högt ställda. Utvidgas EU för snabbt och med instabila länder riskerar det lamslå och splittra unionen. I dagsläget uppfyller inget kandidatland de utställda kriterierna. Men när så sker kan de välkomnas in.
Angelica Karlsson
3

Fossila subventioner ska förbjudas i alla EU-regelverk

Fossila subventioner ska fasas ut. Men det måste ske stegvis och på ett realistiskt sätt med hänsyn till helheten – klimatet men också vår konkurrenskraft samt folks vardag och plånböcker. Klimatpolitik handlar inte bara om att sätta ambitiösa mål, oavsett om det är realistiskt eller inte.
Angelica Karlsson
4

Sverige ska ersätta kronan med Euro

Vi ska absolut inte flytta makten över vår penningpolitik till EU. En gemensam valuta påminner mer om en superstat än ett samarbete. Det vänder jag mig starkt emot. Vi har redan folkomröstat om euron. Sverige sa nej.
Angelica Karlsson
5

Alla varor på EU:s inre marknad ska ha en klimatmärkning som anger koldioxidavtryck

Det är såklart viktigt att konsumenter kan göra informerade val. Men att märka varenda vara är inte rätt metod. Det skulle skapa en enorm byråkrati samtidigt som den konkreta klimatnyttan är tveksam.
Angelica Karlsson
6

Ansiktsigenkänning i brottsbekämpande syfte ska tillåtas i högre utsträckning

Vi ska bekämpa brotten men vi ska inte ha massövervakning. Ny teknik och AI ska användas i högre grad men vi bör också vara vaksamma med riskerna.
Angelica Karlsson
7

EU ska ta initiativ till mer vapenproduktion inom unionen

En stark militär förmåga är vägen till fred. Försvaret är en nationell angelägenhet men vi kan samarbeta mer kring vapenproduktion. Exempelvis bör EU utveckla sitt system för gemensamma upphandlingar av försvarsmateriel, så att vi får "mer pang för pengarna".
Angelica Karlsson
8

EU ska förbjuda TikTok

EU får inte vara naivt i relationen till Kina. TikTok bör förbjudas eller säljas vidare till en acceptabel aktör, utanför den kinesiska statens kontroll.
Angelica Karlsson
9

EU ska inrätta en gemensam säkerhetspolis

Fokus ska vara att stärka svensk polis och rättsväsende snarare än att flytta operativ makt till EU. Vi kan dock göra saker i samverkan med varandra, t.ex. stärkt informationsutbyte i gränsöverskridande brottsutredningar.
Angelica Karlsson
10

EU ska ha ett gemensamt cyberförsvar

EU bör stärka samarbetet kring cybersäkerhet. Det ska inte vara något regelrätt "försvar" men en samverkan för att stärka ländernas digitala beredskap.
Angelica Karlsson
11

EU ska kräva att arbetsgivaren tar ansvar om en underleverantör fuskar med löner eller skatter

Fusk ska såklart motverkas. Men detta är inte en fråga för EU att lösa utan ansvaret bör främst ligga nationellt.
Angelica Karlsson
12

Alla typer av arbetskraftsinvandring till EU ska bli lättare

Reglerna bör snarare skärpas. Prio måste vara att få redan arbetslösa i Sverige i jobb. Arbetskraftsinvandring bör endast ske i sektorer där det finns en verklig brist eller högkvalificerad arbetskraft. För övrigt ska frågan vara nationell kompetens. EU ska inte sätta upp regler för antal arbetskraftsinvandrare.
Angelica Karlsson
13

Plattformsdirektivet ska stärkas med ett större arbetsgivaransvar för gig-arbetare

Arbetsmarknadspolitiken ska skötas nationellt. För Sverige, med en från de flesta europeiska länder avvikande arbetsmarknadsmodell, är detta extra viktigt. Eventuella regleringar av gigekonomin bör dessutom ske varsamt, så att dess funktion inte går förlorad. Flexibiliteten gör att de ofta höga trösklarna till ett första jobb sänks.
Angelica Karlsson
14

Bestämmelserna om dygnsvila i arbetstidsdirektivet ska rivas upp

EU ska inte montera ner den svenska modellen och vårt sätt att reglera arbetsvillkor i kollektivavtal. Ytterst ska arbetsmarknadspolitik vara nationell kompetens och EU:s sociala pelare bör avskaffas.
Angelica Karlsson
15

Ett land ska kunna uteslutas ur EU om det bryter mot EU:s demokratiska principer

Frågan om uteslutning ska inte hanteras lättvindigt. EU ska vara ett samarbete, inte en superstat. Det får inte heller bli ett politiskt instrument som används mot regeringar som inte "gillas" av EU.
Angelica Karlsson
16

Vetorätten i ministerrådet ska ersättas med kvalificerad majoritet i alla frågor

Absolut inte i alla frågor. Att ta bort vetorätten i budget- och skattefrågor vore totalt oacceptabelt. Eventuella EU-skatter måste kunna stoppas av Sverige. EU ska vara ett samarbete. Inte en superstat.
Angelica Karlsson
17

Företag som driver sociala medier ska själva få avgöra hur de hanterar desinformation

Definitionen av "desinformation" måste tydligt bevakas så att inte yttrandefriheten inskränks.
Angelica Karlsson
18

EU ska satsa EU-medel på kärnkraft

Kärnkraften är central för att nå klimatmålen. Vi kommer inte att klara det utan att bygga ny kärnkraft. Men det handlar snarare om att få till gemensamma tillståndsprocesser än en budgetfråga. För övrigt bör EU:s budget minska, inte öka.
Angelica Karlsson
19

Alla intäkter från försäljning av utsläppsrätter ska betalas in till EU:s budget

De pengar som kommer in via EU:s system med utsläppsrätter är inte till för att finansiera EU:s budget. Det vore en form av EU-beskattning vilket är en tydlig röd linje för mig. I dagsläget tillfaller en majoritet av intäkterna medlemsländerna, det är bra. För övrigt bör EU:s budget minska, inte öka.
Angelica Karlsson
20

Producenter ska täcka kostnaderna för mer textilåtervinning

Ökad cirkularitet inom textilbranschen är bra. Det måste dock finnas en gräns för hur mycket EU ska detaljstyra i denna fråga.
Angelica Karlsson
21

Skyddet för varg ska minska

Ja. Svensk vargförvaltning och jaktpolitik sköter vi dessutom bäst själva, utan pekpinnar från EU.
Angelica Karlsson
22

EU ska verka för att mindre skog avverkas

EU ska inte detaljstyra detta. Skogspolitiken ska beslutas på nationell nivå. Skyddsvärd skog ska skyddas men skogen måste också få brukas.
Angelica Karlsson
23

EU ska minska användningen av bekämpningsmedel i jordbruket med 50 procent till år 2030

Arbetet pågår redan på nationell nivå, där det bör fortsätta.
Angelica Karlsson
24

De kvoter som ministerrådet har föreslagit för fiske av sill/strömming ska minskas

Kvoterna har sänkts vilket är en bit på vägen. Men arbetet måste fortsätta för att skapa en miljö där sillen får en chans att återhämta sig.
Angelica Karlsson
25

EU ska upprätta mottagningscenter utanför Europa dit asylsökande skickas

Sverige behöver ha en stram migration. Det krävs en förändrad asylprocess i EU där asylprövningen i högre grad sker på mottagningscenter utanför EU:s gränser och ett kvotflyktingsystem där länders integrationskapacitet kan avgöra migrationen. Dagens asylrätt premierar den som riskerar sitt liv och betalar stora summor till smugglare och organiserad brottslighet. Det är fel.
Angelica Karlsson
26

EU:s bistånd ska villkoras med att länder utanför EU medverkar till att bromsa migrationen

Det går inte att se biståndsfrågan som helt isolerad. Samarbete i migrationsfrågor bör ske med de länder som är mottagare av bistånd och där måste tydligare krav ställas.
Angelica Karlsson
27

EU ska öka antalet räddningsaktioner på Medelhavet

Framför allt måste vi lösa grundproblematiken. Det gör vi genom att stärka de yttre gränserna, förändra asylprocessen och upprätta mottagningscenter utanför EU. Båtar ska återföras till ursprungshamnen. Vi kan inte ha ett system som premierar den som betalar stora summor till smugglare för att ta sig över Medelhavet.
Angelica Karlsson
28

Sverige ska införa permanent inre gränskontroll vid Sveriges gränser

När EU:s yttre gränser inte fungerar måste Sverige ha ett eget handlingsutrymme att kunna upprätta egna kontroller, i första hand tillfälliga.
Angelica Karlsson
29

EU ska göra omvändelseförsök av HBTQI-personer olagligt

Omvändelseförsök och s.k. "uppfostringsresor" ska vara olagliga. Det betyder dock inte att EU ska lagstifta om straffansvar utan den makten bör fortsatt ligga hos de nationella parlamenten. EU bör dock vara en tydlig röst i att hederskultur inte hör hemma i Europa.
Angelica Karlsson
30

EU ska rekommendera medlemsländerna att lägga till en tredje könskategori i sina pass

Nej till ”genusflum” och pekpinnar från EU.
Angelica Karlsson
31

EU ska införa samtyckeslagstiftning

Samtyckeslagen är bra men straffrätt ska förbli nationell kompetens. Det är inte något som EU ska besluta om utan det ska vara upp till de nationella parlamenten. Rätt beslut på rätt nivå.
Angelica Karlsson
32

EU ska få kompetens att kriminalisera sexköp med inspiration från den svenska sexköpslagen

Fler länder får gärna inspireras av sexköpslagen. Men det är ett nationellt ansvar att utveckla straffrätt och därför ska inte EU besluta om detta. Rätt beslut på rätt nivå.
Angelica Karlsson
E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024