ValkompassEU-val 2024

Lukas Forsberg Bernevång

förKristdemokraterna

25 år

Högskole- eller universitetsstudier

Vad fick dig att engagera dig i politiken?

Min vilja att förändra och att göra skillnad för andra; inte bara idag utan även för framtida generationer. Att göra detta med utgångspunkt i de judo-kristna värderingarna (även kända som västerländska vädringarna) är varför jag valde att engagera mig i just KD och KDU.

Politiska hjärtefrågor

Vidga utsläppshandeln till att gälla icke-EU företag

Idag gäller utsläppshandeln europeiska företag och har visat sig vara ett kraftfullt verktyg i omställningen till ett mer hållbart samhälle. Nästa steg är att få in företag som ligger utanför EU. För som vi alla vet stannar inte utsläppen vid någon landgräns. Utvidgningen kan ske genom t.ex. de handelsavtal som unionen sluter eller genom andra avtal stater och organisationer runt om i världen.

Bonus till jordbrukare som vill ställa om

Idag kan jordbrukare som vill ställa om få merksotanden täckt genom den så kallade "Common agriculture policy" (CAP). Problemet här är att det just bara är merkostnaden som täcks. För att fler jordbrukare ska känna att det är värt att lägga ner mödan på att ställa om till ett mer hållbart jordbruk krävs även att den jordbrukare som gör det får en bonus; ett tack för besväret.

Personliga frågor

Vilka utskott vill du helst sitta i?

Om jag får välja skulle det vara antingen utrikesutskottet (AFET), jordbruksutskottet (AGRI), eller utskottet för rättsliga frågor (JURI). Även utskottet för konstitutionella frågor (AFCO) och under-utskottet för mänskliga rättigheter (DROI) vore intressanta.

Vilken ny lagstiftning vill du driva igenom under nästa mandatperiod?

En vidareutveckling av utsläppsrätterna så att de inkluderar fler industrier och så att de även börjar gälla utanför unionen. Sedan vill jag vara med och driva igenom regelförenklingar så att det ska vara lättare att vara företagare, lantbrukare och medborgare i EU.

Vilket är ditt favoritmedlemsland i EU (förutom Sverige?)

Belgien. Inte för politiken eller för att det är det bästa landet, utan för att jag har många bra minnen därifrån sedan jag bodde där under ett halvår.

Din bästa Eurovisionlåt genom tiderna? (Du får inte välja ett svenskt bidrag!)

Här säger jag "Hard Rock Hallelujah" med Lordi från Finland (vann Eurovision 2006)

Jämför svar

1

Det är en fördel för Sverige att vara med i EU

EU förebygger konflikter och säkerställer freden i unionen. Svensk ekonomi och handel är beroende av EU-medlemskapet och tillträde till den inre marknaden. Sveriges utrikespolitiska röst blir starkare när den tar form av EU-ståndpunkt. Detta tjänar svenska intressen. Sveriges politiska, sociala och ekonomiska säkerhet stärks genom EU:s solidaritet!
Lukas Forsberg Bernevång
2

EU ska inte välkomna fler medlemsländer

Det finns ett värde i att inkludera exempelvis länderna på västra Balkan samt Ukraina i EU-samarbetet. Men kraven för att gå med i EU måste fortsatt vara hårda, inte minst när det gäller rättsstat och demokrati. Det finns inget kandidatland som ännu uppfyller de utställda kriterierna.
Lukas Forsberg Bernevång
3

Fossila subventioner ska förbjudas i alla EU-regelverk

För mig och Kristdemokraterna är målet tydligt: Vi ska bli klimatneutrala i Unionen. Vägen dit och takten ska bestämmas utifrån insikten att hållbarhet har tre dimensioner – ekologisk, ekonomisk och social. Det betyder att vi inte på ett bräde kan fasa ut alla fossila subventioner utan att ge fullgoda alternativ som garanterar att t.ex. lantbrukare kan fortsätta bedriva sin verksamhet.
Lukas Forsberg Bernevång
4

Sverige ska ersätta kronan med Euro

En förlängning av den gemensamma marknaden är den gemensamma valutan. Den senaste tidens osäkerhet med den svenska kronan visar att det på nytt måste övervägas ifall Sverige ska överge kronan och införa euron. Ett första steg skulle vara att, likt Danmark, få en fast växlingskurs gentemot euron.
Lukas Forsberg Bernevång
5

Alla varor på EU:s inre marknad ska ha en klimatmärkning som anger koldioxidavtryck

Det finns ett värde i olika typer av märkning som hjälper den enskilda personen att fatta välgrundade beslut när denne handlar mat. Sedan får detta inte bli ännu en detaljreglering som blir onödigt krånglig och som bara försvårar för lantbrukare och företagare i Europa. Här måste det finnas en rimlighet i kravet så att det inte stjälper mer än det hjälper.
Lukas Forsberg Bernevång
6

Ansiktsigenkänning i brottsbekämpande syfte ska tillåtas i högre utsträckning

Det är i grund och botten positivt att vi har en gemensam reglering för AI-produkter - även de som berör ansiktsigenkänning - utifrån ett gemensamt europeiskt etiskt förhållningssätt. Genom en gemensam EU-standard kan medlemsländerna lättare hjälpa varandra så att inga röda linjer överträds. Här är det super VIKTIGT att hela tiden arbeta så att oskyldiga personers integritet inte kränks.
Lukas Forsberg Bernevång
7

EU ska ta initiativ till mer vapenproduktion inom unionen

"Tillsammans är vi starkare" brukar det sägas. Detta uttryck gäller inte minst när det kommer till vapenproduktion. Genom gemensamma satsningar på utveckling och införskaffning kan vi få mer pang för pengarna; inte bara mer till våra egna försvarsmakter utan även för att stötta det ukrainska folket i deras kamp för allas våran frihet och säkerhet.
Lukas Forsberg Bernevång
8

EU ska förbjuda TikTok

Det finns definitivt anledning att vara orolig för att TikTok används av den kinesiska regimen; både för att samla in information och för att styra vilken information/ämnen som användarna tar del av – eller inte får ta del av. T.ex. tas inlägg som belyser kinesiska regimens folkmord på Uigurer bort. Det är en sak att sålla bort rena lögner, en annan att förbjuda sanningar som inte passar regimen.
Lukas Forsberg Bernevång
9

EU ska inrätta en gemensam säkerhetspolis

För det första, säkerhetspolisen är i grunden ett nationellt ansvarsområde. För det andra finns det ingen direkt nytta av att ha en GEMENSAM säkerhetspolis. Redan idag bedriver SÄPO ett omfattande internationellt samarbete med bland annat informations- och erfarenhetsutbyte. För det tredje skulle en gemensam säkerhetspolis riskera att bli en byråkratisk mardröm, med mycket snack å lite verkstad.
Lukas Forsberg Bernevång
10

EU ska ha ett gemensamt cyberförsvar

Här ska det först sägas att det nationella territoriella försvaret är en nationell angelägenhet och försvarssamarbeten ska i grunden vara mellanstatliga. Med det sagt bör samarbetet i EU kring cybersäkerhet stärkas. Detta för att lättare kunna motstå det ökande trycket från Kina, Iran och Ryssland.
Lukas Forsberg Bernevång
11

EU ska kräva att arbetsgivaren tar ansvar om en underleverantör fuskar med löner eller skatter

Målen är självklara att ställa sig bakom (fusk med löner och skatter är aldrig okej), men det är en balans att inte skapa betungande administration för små- och medelstora företag. Här måste proportionalitetsprincipen bevakas extra noggrant.
Lukas Forsberg Bernevång
12

Alla typer av arbetskraftsinvandring till EU ska bli lättare

Detta ska vara nationell kompetens. EU ska inte sätta upp regler för hur många arbetskraftsinvandrare Sverige ska ta emot. I regeringsställning har vi skärpt kraven för arbetskraftsinvandring. Samtidigt är det viktigt att det går att komma hit för att bidra inom bristyrken.
Lukas Forsberg Bernevång
13

Plattformsdirektivet ska stärkas med ett större arbetsgivaransvar för gig-arbetare

EU-institutioner ska inte relegera svensk arbetsrätt. I Sverige har vi en partsmodell, med fackförbund och arbetsgivare som förhandlar, som fungerar väl för oss. Det handlar om subsidiaritet; beslut ska fattas på lägsta ändamålsenliga nivå. Det finns ingen nytta i att lyfta upp frågor om arbetsrätt till unionsnivå eftersom alla medlemsstater har olika system som funkar för dem.
Lukas Forsberg Bernevång
14

Bestämmelserna om dygnsvila i arbetstidsdirektivet ska rivas upp

Arbetstidsdirektivet är ett bra exempel på varför arbetsrätt inte hör hemma på EU-nivå; det bortsåg för de olika tänk på området som finns i medlemsländerna. Direktivet måste som minst omförhandlas så att arbetsmarknadens parter ges rätt att i kollektivavtal förhandla om bland annat dygnspass. Undantag bör även kunna medges för vissa branscher t.ex. räddningstjänst, vården och LSS.
Lukas Forsberg Bernevång
15

Ett land ska kunna uteslutas ur EU om det bryter mot EU:s demokratiska principer

EU grundades av kristdemokrater efter andra världskriget för att genom frihandel bevara freden i Europa, med det yttersta målet att beskydda de principer och värderingar som byggt västerlandet starkt. Bland dessa principer finner vi dem om demokrati. Om ett medlemsland bryter emot de demokratiska principerna hör det därför inte hemma i unionen och ska ut.
Lukas Forsberg Bernevång
16

Vetorätten i ministerrådet ska ersättas med kvalificerad majoritet i alla frågor

I alla frågor utom utrikespolitik ska vetorätten gälla. Varför inte i utrikespolitiken? Jo, för det är för många gånger som uttalanden och ageranden från EU stoppats för att ett enda land använt sitt veto. Ska Europa som kontinent kunna hävda sig i den osäkra världen vi lever i måste unionen kunna uttala sig med en enad röst; en enda röst som inte hämmas av att ett land sätter sig på tvären.
Lukas Forsberg Bernevång
17

Företag som driver sociala medier ska själva få avgöra hur de hanterar desinformation

I dessa oroliga tider, där vi packas med massa information, måste det till åtgärder för att motverka desinformationen. Om desinformation får slå rot riskerar det att underminera, och rent av förstöra, vårt demokratiska samhälle. Det behöver därför finnas ett ramverk och samarbete mellan politik och aktörer på sociala medieplattformar för att förhindra desinformationen.
Lukas Forsberg Bernevång
18

EU ska satsa EU-medel på kärnkraft

Samarbetet kring kärnkraft ska utökas inom EU. Det handlar bland annat om samarbete kring tillståndsprocesser och kunskapsutbyte. Med det sagt ska det inte på unions-nivå ske investeringar för att bygga kärnkraft.
Lukas Forsberg Bernevång
19

Alla intäkter från försäljning av utsläppsrätter ska betalas in till EU:s budget

Enkelt uttryckt är utsläppsrätterna till för att rädda klimatet, inte för att finansiera EU:s budget. Pengar som kommer in från utsläppsrätterna ska användas för att finansiera arbetet med den gröna omställningen, inte för att finansiera andra projekt som inte gör någon nytta i omställningen.
Lukas Forsberg Bernevång
20

Producenter ska täcka kostnaderna för mer textilåtervinning

Här handlar det om att stå bakom målet om mer cirkuläritet inom textilbranschen genom t.ex. bättre design med mindre klimatavtryck och förbättrad insamling av textilavfall. Det handlar inte om att vi ska inte sluta köpa nya kläder, men vi måste finna lösningar som är hållbara för såväl naturen, ekonomin som för den enskilda människan; både för oss idag och för kommande generationer.
Lukas Forsberg Bernevång
21

Skyddet för varg ska minska

Enklet sagt ska vargen anses ha gynnsam bevarandestatus. Den behöver därför inget EU-skydd. Här krävs det att art- och habitatdirektivet revideras för att bättre spegla detta. Frågan är super viktig, inte bara för att rädda lantbrukare undan att deras boskap skadas eller dödas, utan även i förläningen för att värna sådant som biologisk mångfald och allemansrätten.
Lukas Forsberg Bernevång
22

EU ska verka för att mindre skog avverkas

Skogen är Sveriges största redskap i omställningen till ett icke-fossilt samhälle, men det kräver också att skogen brukas. Den viktigaste frågan är därför att stoppa EU-reglering som inte visar förståelse för svenskt skogsbruk och potentialen i skogen i den gröna omställningen.
Lukas Forsberg Bernevång
23

EU ska minska användningen av bekämpningsmedel i jordbruket med 50 procent till år 2030

Användningen av FARLIGA bekämpningsmedel måste minska i unionen. I Sverige har vi redan kommit långt i frågan jämfört med andra medlemsländer. Viktigt är att detta ska vara en målsättning och inte en detaljreglering. Här ska t.ex. Sverige kunna tillgodoräkna sig de framsteg vi redan gjort. Om ett tillgodoräknande inte skulle vara möjligt skulle svenska lantbrukare få stora konkurrensnackdelar.
Lukas Forsberg Bernevång
24

De kvoter som ministerrådet har föreslagit för fiske av sill/strömming ska minskas

Den senaste förhandlingen ledde till flera förbättringar tack vare den svenska regeringens linje. Kvoterna sänktes och ett trålfiskeförbud införs under vissa perioder i vissa områden. Men mer kan göras. Det handlar om att få till en hållbar fiskepolitik som är miljövänlig, ekonomisk och social. Lika mycket som att vi ska kunna njuta av stekt strömming ska även framtida generationer kunna göra det.
Lukas Forsberg Bernevång
25

EU ska upprätta mottagningscenter utanför Europa dit asylsökande skickas

Kristdemokraterna kommer att arbeta för mottagningscenter inom och utanför EU:s gränser, samt att asylprövningen i högre grad ska ske där människor befinner sig. En sådan ordning skulle innebära färre splittrade familjer och att de som behöver hjälp får det. Det är en migrations- och asylpolitik som sätter den enskilda människans lika, unika, oändliga, okränkbara värde i centrum.
Lukas Forsberg Bernevång
26

EU:s bistånd ska villkoras med att länder utanför EU medverkar till att bromsa migrationen

27

EU ska öka antalet räddningsaktioner på Medelhavet

Så länge människor riskerar att dö på Medelhavet måste EU tillse att det finns ett fungerande och aktivt räddningsarbete. Det handlar i grund och botten om att värna dessa människors lika, unika, oändliga, okränkbara människovärde. Det finns inget att fundera på i detta fall. Här måste det även till annan politik för att folk inte ska bege sig ut på dessa farliga resor över Medelhavet.
Lukas Forsberg Bernevång
28

Sverige ska införa permanent inre gränskontroll vid Sveriges gränser

Schengens grundprincip är, och måste vara, fri rörlighet. Denna frihet har inneburit inte bara välfärd för den enskilda människan som enkelt kan resa runt på vår kontinent, den har även inneburit mer ekonomiskt välstånd. Med det sagt är inget i vår värld perfekt, detta gäller även Schengen. Det behöver därför fortsatt vara möjligt med tillfälliga gränskontroller i särskilda lägen.
Lukas Forsberg Bernevång
29

EU ska göra omvändelseförsök av HBTQI-personer olagligt

Var och en har rätt att vara den man är och älska den man älskar utan påverkansförsök. KD har därför på nationell nivå ställt sig bakom förslag om att se över och försvåra möjligheterna till omvändelseterapi. Vi vill även förbjuda så kallade omvändelse- och uppfostringsresor. Detta är dock frågor som ska hanteras nationellt.
Lukas Forsberg Bernevång
30

EU ska rekommendera medlemsländerna att lägga till en tredje könskategori i sina pass

Det här är en fråga för varje medlemsland att ta ställning till.
Lukas Forsberg Bernevång
31

EU ska införa samtyckeslagstiftning

Samtyckeslagstiftningen är en mycket viktig och bra lagstiftning som KD var med och införde i Sverige. Med det sagt så är detta en fråga om straffrätt och straffrätten måste även fortsättningsvis vara en fråga för de enskilda medlemsländerna att besluta i.
Lukas Forsberg Bernevång
32

EU ska få kompetens att kriminalisera sexköp med inspiration från den svenska sexköpslagen

Detta är en fråga om straffrätt och straffrätten måste även fortsättningsvis vara en nationell fråga. Risken om vi börjar reglera frågor om sexköp på EU-nivå är att vi får en lagstiftning som går på tvären med hur vi i Sverige ser på saken. Det skulle kunna vara att sexköp tillåts i hela EU eller att en totalkriminalisering införs där den som säljer går från att vara offer till att bli förbrytare.
Lukas Forsberg Bernevång
E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024