ValkompassEU-val 2024

Patrick Sackner Christensen

förKristdemokraterna

39 år

Högskole- eller universitetsstudier

Vad fick dig att engagera dig i politiken?

Jag vill skapa förändring. Sverige behöver en ny och starkare syn på hur man skapar förändring. Hur vi kan skapa ett bättre samarbete med våra närmaste grannar och skapa en lugnare och tryggare miljö för våra familjer. Jag kämpar för våra Nordiska värderingar och kultur.

Politiska hjärtefrågor

Cyberförsvar och informationssäkerhet

Utveckla och förstärka nationella samt EU-omfattande kapaciteter för att motstå cyberangrepp och informationskrigföring, speciellt med tanke på potentiella hot från statliga aktörer.

Förebyggande insatser och social integration

Öka investeringarna i sociala projekt och ungdomsprogram i utsatta områden för att förebygga kriminalitet och radikalisering.

Förbättrad energiinfrastruktur

Investera i uppdatering och expansion av energiinfrastruktur för att effektivt integrera och distribuera förnybar energi i elnätet. Främja utvecklingen av smarta elnät och energilagringssystem för att förbättra energieffektiviteten och hantera intermittensen i förnybar energiproduktion.

Personliga frågor

Vilka utskott vill du helst sitta i?

Utskottet för utrikesfrågor (AFET) Utskottet för internationell handel (INTA) Utskottet för säkerhet och försvar (SEDE) Utskottet för industrifrågor, forskning och energi (ITRE) Utskottet för regional utveckling (REGI) Utskottet för kultur och utbildning (CULT)

Vilken ny lagstiftning vill du driva igenom under nästa mandatperiod?

1. Initiativ som stärker stödet och resurserna för psykologisk välbefinnande på arbetsplatsen. 2. Lagstiftning som underlättar och uppmuntrar till start och drift av gröna företag. 3. Lagar som skyddar individens data och privatliv på internettet. 4. Översyn av alla EU-direktiv och förordningar för att identifiera och avskaffa föråldrade, ineffektiva eller överlappande regler.

Vilket är ditt favoritmedlemsland i EU (förutom Sverige?)

Danmark

Din bästa Eurovisionlåt genom tiderna? (Du får inte välja ett svenskt bidrag!)

Emmelie de Forest - only teardrops Birthe Kjær - Vi maler byen rød

Jämför svar

1

Det är en fördel för Sverige att vara med i EU

Som medlem i EU har Sverige tillgång till en enorm inre marknad med över 450 miljoner konsumenter. Detta underlättar handel genom borttagandet av tullar och handelshinder inom unionen, vilket gynnar svenska företag. Genom EU kan Sverige påverka och delta i utformningen av regler och beslut som påverkar hela kontinenten. Sverige har en röst i viktiga frågor.
Patrick Sackner Christensen
2

EU ska inte välkomna fler medlemsländer

Genom att välkomna fler medlemsländer kan EU öka sin politiska och ekonomiska tyngd på den globala arenan. Ett större och mer diversifierat EU kan ha större inflytande i internationella frågor, från handel till miljöpolitik och säkerhetsfrågor. Men kraven för att gå med i EU måste fortsatt vara hårda, inte minst när det gäller rättsstat och demokrati.
Patrick Sackner Christensen
3

Fossila subventioner ska förbjudas i alla EU-regelverk

Förbud mot subventioner för fossila bränslen skulle minska incitamenten att extrahera och konsumera fossila bränslen, vilket är avgörande för att bekämpa klimatförändringarna och uppnå EU:s klimatmål, inklusive strävan att bli klimatneutral till 2050.
Patrick Sackner Christensen
4

Sverige ska ersätta kronan med Euro

Att införa euron i Sverige kan stärka handelsrelationer och förenkla transaktioner med EU-länder. Det minskar växlingskostnader och valutarisker, vilket kan gynna både företag och konsumenter.
Patrick Sackner Christensen
5

Alla varor på EU:s inre marknad ska ha en klimatmärkning som anger koldioxidavtryck

Jag ser värdet av olika typer av märkning som hjälper konsumenter att fatta välgrundade beslut men är tveksam till att EU ska styra på denna detaljnivå.
Patrick Sackner Christensen
6

Ansiktsigenkänning i brottsbekämpande syfte ska tillåtas i högre utsträckning

Frågan om användning av ansiktsigenkänning i brottsbekämpande syften är komplex. Det är i grund och botten positivt att vi har en gemensam reglering för AI-produkter, även de som berör ansiktsigenkänning, utifrån ett gemensamt europeiskt etiskt förhållningssätt. Kan bidra till att minska brottsligheten.
Patrick Sackner Christensen
7

EU ska ta initiativ till mer vapenproduktion inom unionen

Detta ligger i linje med vår ambitioner om att göra EU till en starkare utrikes- och säkerhetspolitisk aktör.
Patrick Sackner Christensen
8

EU ska förbjuda TikTok

Det finns definitivt anledning att vara orolig för att TikTok används av kinesiska myndigheter för att både samla in information och för att styra vilken information eller vilka ämnen som användarna tar del av – eller inte får ta del av. Om så är fallet är det självklart oacceptabelt och kan inte tillåtas fortgå.
Patrick Sackner Christensen
9

EU ska inrätta en gemensam säkerhetspolis

Polisen och säkerhetspolisen är i grunden ett nationellt ansvarsområde. Säkerhetspolisen har redan idag ett omfattande internationellt samarbete vad gäller informations- och erfarenhetsutbyte liksom i att bistå och själva få hjälp av andra i olika utredningar eller insatser.
Patrick Sackner Christensen
10

EU ska ha ett gemensamt cyberförsvar

Det nationella territoriella försvaret är en nationell angelägenhet och försvarssamarbete ska i grunden vara mellanstatligt. För svensk del är det i första hand inom Nato och genom mellanstatligt samarbete detta sker. EU bör stärka sitt samarbete kring cybersäkerhet.
Patrick Sackner Christensen
11

EU ska kräva att arbetsgivaren tar ansvar om en underleverantör fuskar med löner eller skatter

Målen är självklara att ställa sig bakom men det är en balans att inte skapa betungande administration för små- o medelstora företag, vi vill att proportionalitetsprincipen bevakas.
Patrick Sackner Christensen
12

Alla typer av arbetskraftsinvandring till EU ska bli lättare

Detta ska vara nationell kompetens. EU ska inte sätta upp regler för hur många arbetskraftsinvandrare Sverige ska ta emot. I regeringsställning har vi skärpt kraven för arbetskraftsinvandring. Samtidigt är det viktigt att det går att komma hit för att bidra inom bristyrken.
Patrick Sackner Christensen
13

Plattformsdirektivet ska stärkas med ett större arbetsgivaransvar för gig-arbetare

EU ska inte detaljreglera svensk arbetsrätt. Centralistisk lagstiftning riskerar att slå fel, särskilt i relation till den partsmodell som präglar vår svenska arbetsmarknad där det är parterna som har den avgörande rollen att reglera olika frågor i kollektivavtal. Eventuella regleringar bör dessutom ske varsamt så att inte den funktion som gigekonomin utgör går förlorad.
Patrick Sackner Christensen
14

Bestämmelserna om dygnsvila i arbetstidsdirektivet ska rivas upp

Att överväga att riva upp bestämmelserna om dygnsvila i arbetstidsdirektivet inom EU kan ha både potentiella fördelar och nackdelar. Direktivet, som syftar till att reglera arbetstider för att skydda arbetstagares hälsa och säkerhet. Genom att ta bort strikta krav på dygnsvila kan både arbetsgivare och arbetstagare uppleva ökad flexibilitet i att planera arbetspass och ledighet.
Patrick Sackner Christensen
15

Ett land ska kunna uteslutas ur EU om det bryter mot EU:s demokratiska principer

Demokrati är en förutsättning.
Patrick Sackner Christensen
16

Vetorätten i ministerrådet ska ersättas med kvalificerad majoritet i alla frågor

Det kan till exempel vara att vi istället har det så att minst 75 % av ledamöterna ska rösta för. Vetot går emot demokratin.
Patrick Sackner Christensen
17

Företag som driver sociala medier ska själva få avgöra hur de hanterar desinformation

Det behöver finnas ett ramverk och samarbete mellan politik och aktörer på socialamedie-plattformar för att hindra att desinformation sprids
Patrick Sackner Christensen
18

EU ska satsa EU-medel på kärnkraft

För Kristdemokraterna handlar det snarare om samarbete tex i tillståndsprocesser än en budgetfråga. EU ska inte investera i kärnkraft som sådan.
Patrick Sackner Christensen
19

Alla intäkter från försäljning av utsläppsrätter ska betalas in till EU:s budget

Utsläppsrätter är till för att rädda klimatet, inte för att finansiera EU:s budget.
Patrick Sackner Christensen
20

Producenter ska täcka kostnaderna för mer textilåtervinning

Jag står bakom målet om mer cirkularitet inom textilbranschen t ex genom bättre ekodesign och förbättrad insamling av textilavfall.
Patrick Sackner Christensen
21

Skyddet för varg ska minska

Vargen skall anses ha gynnsam bevarandestatus, och behöver inte något EU-skydd. EU:s så kallade art- och habitatdirektivet bör revideras för att spegla detta.
Patrick Sackner Christensen
22

EU ska verka för att mindre skog avverkas

Skogen är Sveriges största konkurrensfördel i omställningen till ett icke-fossilt samhälle, men det kräver också att skogen brukas. Den viktigaste frågan är därför att stoppa EU-reglering som inte visar förståelse för svenskt skogsbruk och potentialen i skogen i den gröna omställningen
Patrick Sackner Christensen
23

EU ska minska användningen av bekämpningsmedel i jordbruket med 50 procent till år 2030

Arbetet pågår redan på nationell nivå och där vill vi att det ska fortsätta. Viktigt att poängtera att Sverige redan har gjort stora minskningar. Detta är frågor som bäst avgörs på nationell nivå.
Patrick Sackner Christensen
24

De kvoter som ministerrådet har föreslagit för fiske av sill/strömming ska minskas

Den senaste förhandlingen ledde till flera förbättringar tack vare den svenska regeringens linje. Kvoterna sänktes och ett trålfiskeförbud införs under vissa perioder i vissa områden. Beslutet var en kompromiss där vårt land drev den mest restriktiva linjen. Vi nådde inte hela vägen men avser att fortsätta arbetet för att skapa en miljö där strömmingen får en chans att återhämta sig.
Patrick Sackner Christensen
25

EU ska upprätta mottagningscenter utanför Europa dit asylsökande skickas

Vi kommer att arbeta för mottagningscenter inom och utanför EU:s gränser, att asylprövningen i högre grad ska ske där människor befinner sig. En sådan ordning skulle innebära färre splittrade familjer och en effektivare hantering av mottagarländernas resurser
Patrick Sackner Christensen
26

EU:s bistånd ska villkoras med att länder utanför EU medverkar till att bromsa migrationen

KD är tydliga med att länder som får utvecklingsbistånd av EU ska kunna mötas av krav när det gäller att ta emot egna medborgare som utvisats från EU. KD strävar efter fler och bättre avtal med transit- och ursprungsländer, och biståndspolitiken bör vara en integrerad komponent i det arbetet. Dessa avtal bör utformas på ett sätt så de ej bidrar till att stärka förtryckande regimer
Patrick Sackner Christensen
27

EU ska öka antalet räddningsaktioner på Medelhavet

Så länge människor dör på Medelhavet måste EU tillse att det finns ett aktivt och kompakt räddningsarbete. Mot bakgrund av att situationen fortsatt är svår, och att människor kontinuerligt fortsätter att drunkna, finns det ett uppenbart behov av att öka dessa insatser.
Patrick Sackner Christensen
28

Sverige ska införa permanent inre gränskontroll vid Sveriges gränser

Schengens grundprincip är, och måste vara, fri rörlighet. Samtidigt behöver vi en politik som speglar hur verkligheten ser ut, snarare än hur vi vill att den ser ut. Möjligheten för medlemsländerna att inrätta inre gränskontroller bör fortsatt finnas under särskilda omständigheter, samtidigt som reformer för att skapa alternativ till inre gränskontroller bör prioriteras.
Patrick Sackner Christensen
29

EU ska göra omvändelseförsök av HBTQI-personer olagligt

KD anser att man har rätt att vara den man är och älska den man älskar utan påverkansförsök. Vi har därför på nationell nivå ställt oss bakom förslag om att se över och försvåra möjligheterna till omvändelseterapi. KD vill även förbjuda så kallade omvändelse- och uppfostringsresor. Detta är dock frågor som ska hanteras nationellt.
Patrick Sackner Christensen
30

EU ska rekommendera medlemsländerna att lägga till en tredje könskategori i sina pass

Det här är en fråga för varje medlemsland. Kristdemokraterna vill inte inför ett tredje kön
Patrick Sackner Christensen
31

EU ska införa samtyckeslagstiftning

KD var med och införde samtyckeslagstiftningen i Sverige. Det är en mycket viktig och bra lagstiftning. Frågan är dock en nationell kompetens. Alla länder som är medlemmar i EU borde ha denna lag.
Patrick Sackner Christensen
32

EU ska få kompetens att kriminalisera sexköp med inspiration från den svenska sexköpslagen

Kristdemokraterna anser att den svenska sexköpslagen är bra och vi ser gärna att andra europeiska länder inspireras av den. Vi menar dock att sexköpslagen ska vara nationell kompetens.
Patrick Sackner Christensen
E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024