ValkompassEU-val 2024

Patrik Jönsson

förSverigedemokraterna
  • Riksdagsval 2018
  • Riksdagsval 2022
  • Landstingsval 2006
  • Landstingsval 2010
  • Landstingsval 2018
  • Regionval 2022
  • Kommunalval 2006
  • Kommunalval 2010
  • Kommunalval 2018
  • Kommunalval 2022
  • Riksdagsval 2014
  • Landstingsval 2014
  • Kommunalval 2014

51 år

Gymnasium

Vad fick dig att engagera dig i politiken?

Jag har sedan lågstadiet varit politiskt intresserad och invandringsfrågan har varit den högst prioriterade.

Politiska hjärtefrågor

Mindre makt till EU, återför mer makt till Sverige

Mer och mer makt har förskjutits till Bryssel på bekostnad av det svenska självbestämmandet. Enligt en opinionsmätning av SOM-institutet vill 11% av svenskarna överföra mer makt till Bryssel och 48% återta makt till Sverige. Jag vill likt folkviljan se ett mindre överstatligt EU.

EU skall låta bli vår skog!

EU:s olika beslut om att bland annat hindra avverkning av svensk välskött skog för att utöka dess egenskap som kolsänka fungerar bara kortsiktigt, men kommer att kosta 1000-tals arbeten i Sverige och vart fjärde sågverk kan tvingas lägga ner. Naturrestaureringslagen tvingar skogsägare att omvandla 2 miljoner hektar produktiv skog till återskapad "naturmak" utan rimlig grund och skadar Sverige.

Riv upp migrationspakten- varje land har rätten att avgöra sin migrationspolitik

Det är helt orimligt att Sverige som under decennier varit ett av Europas mest generösa länder vad beträffar att ta emot asylsökare skall av EU påtvingas fler asylsökare när landet för länge sedan passerat gränsen för vad vi klarar att ta emot.

Personliga frågor

Vilka utskott vill du helst sitta i?

TRAN, frågor rörande infrastruktur och fordon ligger mig varmt om hjärtat.

Vilken ny lagstiftning vill du driva igenom under nästa mandatperiod?

Jag vill snarare arbeta för att minska antalet lagar stiftade av EU

Vilket är ditt favoritmedlemsland i EU (förutom Sverige?)

Jag älskar Europa och dess länder! Men skulle jag bosätta mig någon anna stans än Sverige så lockar Spanien och Kanarieöarna eller Portugal och Madeira.

Din bästa Eurovisionlåt genom tiderna? (Du får inte välja ett svenskt bidrag!)

Running scared

Jämför svar

1

Det är en fördel för Sverige att vara med i EU

Även om det är enklare att handla med varor inom EU kan vi se att Norge haft en liknande utveckling som Sverige även om man valt att stå utanför EU. Utökad byråkrati, en hög EU-avgift och enorm börda på grund av regleringar av företag, myndigheter och privatpersoner gör att Sverige behöver en ny EU-strategi, alternativt att en majoritet av EU:s länder förmår EU att återgå till en handelsgemenskap.
Patrik Jönsson
2

EU ska inte välkomna fler medlemsländer

Flertalet av de nya ansökarländerna når inte upp till de krav som ställs och har en väldigt lång väg att gå för att nå och kunna bibehålla kraven. För Ukraina och Moldavien kan dock geopolitiska skäl tas med i bedömningen.
Patrik Jönsson
3

Fossila subventioner ska förbjudas i alla EU-regelverk

Denna subventionering är ovanlig, men förekommer till viss del för jordbruk i vissa länder, för att värna konkurrenskraft och till och med lantbrukens överlevnad.
Patrik Jönsson
4

Sverige ska ersätta kronan med Euro

Sveriges krona och egna valutapolitik har generellt tjänat landet och vår industri väl, medan Euroländerna i norra Europa fått betala ett hög pris för att stötta misskötta ekonomier i södra Europa.
Patrik Jönsson
5

Alla varor på EU:s inre marknad ska ha en klimatmärkning som anger koldioxidavtryck

Svårt, dyrt, byråkratiskt och onödigt. Skulle sannolikt underbygga handelskonflikter med andra länder.
Patrik Jönsson
6

Ansiktsigenkänning i brottsbekämpande syfte ska tillåtas i högre utsträckning

Givet att den används just för att bekämpa grov brottslighet, gängkriminalitet och terrordåd är detta ett bra verktyg, men måste hårt kontrolleras så det inte används för att massövervaka vanligt folk som i Kina.
Patrik Jönsson
7

EU ska ta initiativ till mer vapenproduktion inom unionen

Rysslands anfallskrig mot Ukraina och det hot Ryssland utgör mot västvärlden har visat på att EU:s vapenproduktion är på en alldeles för låg nivå. Dock skall en upprustning ske på varje lands eget initiativ utan EU:s överstatlighet.
Patrik Jönsson
8

EU ska förbjuda TikTok

Det är positivt om myndigheter, företag och skolor m.fl. förbjuder Tiktok, då man kan förutsätta att appen spionerar åt Kina, men ett totalförbud är en för stor inskränkning av yttrandefriheten. Dock bör man ansluta sig till USA:s försök att tvinga Kina att sälja appen.
Patrik Jönsson
9

EU ska inrätta en gemensam säkerhetspolis

Det är upp till varje nation att styra över sin säkerhetspolis, vi skall inte ha en överstatlig EU-säkerhetspolis. EU har redan för mycket makt.
Patrik Jönsson
10

EU ska ha ett gemensamt cyberförsvar

Försvarspolitiken är en nationell fråga. Med det sagt kan länder inom EU samarbeta för att uppnå ett förbättrat cyberförsvar baserat på bästa praxis.
Patrik Jönsson
11

EU ska kräva att arbetsgivaren tar ansvar om en underleverantör fuskar med löner eller skatter

Frågor som rör arbetsmarknaden skall hanteras på nationell nivå. Det skulle även underminera den svenska modellen som vi värnar.
Patrik Jönsson
12

Alla typer av arbetskraftsinvandring till EU ska bli lättare

Sverige behöver mindre invandring, inte mer. Det finns inget självändamål att öka arbetskraftinvandringen, utan högre krav skall ställa för att ta in arbetskraft utanför EU.
Patrik Jönsson
13

Plattformsdirektivet ska stärkas med ett större arbetsgivaransvar för gig-arbetare

Arbetsmarknadsfrågor skall vara nationelle och inte på EU-nivå.
Patrik Jönsson
14

Bestämmelserna om dygnsvila i arbetstidsdirektivet ska rivas upp

Dygnspassen har varit en av anledningarna till att man sökt sig till anställningar inom till exempel räddningstjänsten och ambulanssjukvården och har fungerat ypperligt. EU:s direktiv om 11 timmars vila på 24 timmar är direkt skadligt och måste rivas upp.
Patrik Jönsson
15

Ett land ska kunna uteslutas ur EU om det bryter mot EU:s demokratiska principer

Detta vapen skulle osökt missbrukas av de stora länderna i EU för att påtvinga andra mindre länder sina åsikter.och bestraffa "fel" regering. Det finns redan i dag möjligheter till bestraffning.
Patrik Jönsson
16

Vetorätten i ministerrådet ska ersättas med kvalificerad majoritet i alla frågor

Det lilla som finns kvar av vetorätten måste behållas för att inte Sverige skall bli ännu mer överkört av andra länder som vill styra över vår politik. Jag hade helst sett utökad veto-rätt i fler frågor. Ingen utökad makt borde ges till Bryssel utan svensk folkomröstning.
Patrik Jönsson
17

Företag som driver sociala medier ska själva få avgöra hur de hanterar desinformation

Det är inte EU:s uppgift att bekämpa och avgöra vad som är desinformation. Snarare hade EU använt detta för att minska vår grundlagsskyddade yttrandefrihet.
Patrik Jönsson
18

EU ska satsa EU-medel på kärnkraft

Att EU tar fram en standard för SMR, små modulära reaktorer vore välkommet, likaså borde EU kunna samarbeta för en en mer standisering av konventionella kärnkraftsreaktorer,
Patrik Jönsson
19

Alla intäkter från försäljning av utsläppsrätter ska betalas in till EU:s budget

Detta är en direkt EU-beskattning av utsläpp i syfta att göra EU mindre beroende av medlemsstaterna. Tanken är att detta är ett styrmedel, inte en intäktskälla, och pengarna skall återföras medlemsstaterna.
Patrik Jönsson
20

Producenter ska täcka kostnaderna för mer textilåtervinning

Givet att man säkerställer att systemet blir mer effektivt och ekonomiskt hållbart står vi bakom detta. Det får dock inte missgynna småföretag.
Patrik Jönsson
21

Skyddet för varg ska minska

Vargen är generellt inte hotad och det är inte EU som skall lägga sig i vår svenska rovdjurspolitik. Bönder måste ha ett rimligt skydd för sina tamdjur.
Patrik Jönsson
22

EU ska verka för att mindre skog avverkas

Skogen är en nationell angelägenhet som inte regleras i EU:s fördrag. Sveriges skogar är generellt väldigt välskötta och klarar sig bäst utan klåfingriga politiker i Bryssel! Förslaget om att restaurera stor mängd skog till naturmark och att hindra avverkning i syfte att utöka skogen som kortsiktig kolsänka kommer att kosta tusentals arbetstillfällen i landet och kraftigt fördyra allt virke.
Patrik Jönsson
23

EU ska minska användningen av bekämpningsmedel i jordbruket med 50 procent till år 2030

Detta kommer att försämra EU:s konkurrenskraft, kosta tusentals arbetstillfällen och minska produktionen inom jordbruket. Även om tanken kan verka god måste vi se till vår självförsörjningsgrad av livsmedel i tider av krig i vår omvärld.
Patrik Jönsson
24

De kvoter som ministerrådet har föreslagit för fiske av sill/strömming ska minskas

Det är av yttersta vikt att motverka en utfiskning av sillen för kommande generationer varför ett fortsatt fiske måste vara hållbart. Småskaligt kustfiske skall prioriteras framför industritrålning.
Patrik Jönsson
25

EU ska upprätta mottagningscenter utanför Europa dit asylsökande skickas

Genom att förlägga mottagningscentra utanför Europa skulle med största sannolikhet antalet asylsökande med ekonomiska incitament, i synnerhet om de får vistas där under den tid de behöver skydd från en konflikt. Syftet med att erbjuda skydd för asylsökande från en konflikt kommer fyllas och till en lägre kostnad för EU:s länder. Modellen finns i Australien och fungerar väl.
Patrik Jönsson
26

EU:s bistånd ska villkoras med att länder utanför EU medverkar till att bromsa migrationen

Inget land skall ges bistånd om de inte går med på ett återvändandeavtal vilket inkluderar alla som även skall utvisas. Endast runt 20% av de som får avslag återvänder.
Patrik Jönsson
27

EU ska öka antalet räddningsaktioner på Medelhavet

Människosmugglare vet att asylsökare som skickas ut i osäkra båtar räddas av EU:s kustbevakningar och det är en del av deras affärsmodell. De som tar sig hit över havet skall i första hand omedelbart återbördas till ursprungshamnen, och om det inte går, till ett asylcenter utanför Europa. Det måste bli omöjligt för människosmugglarnas cyniska verksamhet.
Patrik Jönsson
28

Sverige ska införa permanent inre gränskontroll vid Sveriges gränser

Vi måste göra vårt yttersta att stoppa kriminella som inte har rätt att vara i Sverige från att komma in i landet, men också stoppa människosmuggling, narkotika och vapen. Att ha koll på vem vi släpper in i landet är att bry sig om svenska folkets säkerhet. Skulle vi någon dag få ett yttre gränsskydd värt namnet kan denna fråga omprövas.
Patrik Jönsson
29

EU ska göra omvändelseförsök av HBTQI-personer olagligt

EU och EU:s enskilda länder bör inte ge bidrag till länder där homosexualitet är olagligt. Grundfrågan är dock något som varje enskilt land skall avgöra och ej på överstalig nivå.
Patrik Jönsson
30

EU ska rekommendera medlemsländerna att lägga till en tredje könskategori i sina pass

Ytterligare en fråga som inte EU skall lägga sig i utan hanteras nationellt.
Patrik Jönsson
31

EU ska införa samtyckeslagstiftning

Sverigedemokraterna står bakom samtyckeslagstiftningen vi har i Sverige. Straffrätten är dock en fråga av nationell karaktär och inte något som EU skall beblanda sig i. Dessutom skulle det utfallet inte nödvändigtvis korrelera med Sveriges syn i frågan.
Patrik Jönsson
32

EU ska få kompetens att kriminalisera sexköp med inspiration från den svenska sexköpslagen

Återigen en fråga där vi Sverigedemokrater står bakom den svenska modellen om att sexköp skall vara olagligt, men där vi menar att straffrätten är en nationell fråga. Då majoriteten av EU:s länder inte har kriminaliserat detta skulle utfallet kunna ge effekten av att upphäva den svenska modellen.
Patrik Jönsson
E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024