ValkompassEU-val 2024

Maria Rosander

förSverigedemokraterna
  • Kommunalval 2022

51 år

Högskole- eller universitetsstudier

Vad fick dig att engagera dig i politiken?

Efter 15 år som polis har jag sett en samhällsutveckling i Sverige på väg åt helt fel håll. Med internationella brottsnätverk, en okontrollerad migration, obefintligt gränsskydd, terrorhot- en våldsspiral utan slut. Med en kriminalitet i Sverige som saknar motstycke i vår tid bestämde jag mig för att bli politiker för SD. Det enda parti som har en tydlig plan för Sverige.

Politiska hjärtefrågor

EU ska gå från att försvåra, till att underlätta för nationella gränskontroller

Sverige har ett ansvar för sina medborgare. Att bevaka vår inre nationsgräns för att värna den demokratiska rättsstaten och vårt välfärdsystem är ett måste. Vi har under decennier utsatts för eskalerande gränsöverskridande brottslighet från andra EU länder, insmuggling av narkotika och illegala vapen. Regelverket måste förändras för att klara de utmaningar och hot vår svenska demokrati står inför.

Avvisning från Sveorge för illegala invandrare och kriminella.

Jag önskar reformera EUs regelverk så att personer som på illegala grunder tagit sig in i Sverige och/eller utför våldsbrott eller systemhotande brottslighet omedelbart ska avvisas från Sverige och Europa utan hinder från EU och dess instruktioner. Dessutom ett förbud om att någonsin återvända. Den nuvarande asyllagstiftningen måste rivas upp. Har man inte skäl att vara i Sverige ska man lämna.

Maktförskjutning tillbaka till Sverige från EUs institutioner

EU-projektet har genom åren utvidgats. En maktelit drömmer om ett federalt EU där all makt ska vara i Bryssel. Många frågor/beslut får direkt negativa konsekvenser i våra liv och vardag. T.ex. skrotning av veteranbilar, plastkorkar på förpackningar, tvingande husrenoveringar, snusfrågan, krav på flyktingmottagande,skenande el och bränslepriser. Vi måste sluta bli överkörda och ta tillbaka makten.

Personliga frågor

Vilka utskott vill du helst sitta i?

LIBE. Utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor.

Vilket är ditt favoritmedlemsland i EU (förutom Sverige?)

Spanien. Varje sommar under min uppväxt spenderades i min farmors hus på Costa Blanca. Åker gärna dit som vuxen med familjen.

Din bästa Eurovisionlåt genom tiderna? (Du får inte välja ett svenskt bidrag!)

Ein bisschen frieden med Nicole som Tyskland tävlade med 1982. Den lyssnade jag på och sjöng med till hemma. Ger glada minnen från vad schlagerfestivalen var förr och min önskan då att bli sångerska.

Jämför svar

1

Det är en fördel för Sverige att vara med i EU

Med en fungerande inre marknad som gynnar Svensk export, industri och tillväxt kan EU vara en fördel. Allt större krav på administrativa och byråkratiska pålagor från EU på våra företag och myndigheter är negativt. Beslut i EU ger ofta direkt negativa konsekvenser för Sverige så en ny EU-strategi för att nå framgång i förhandlingar behövs. Kravet på EU-medlemskap måste utvärderas.
Maria Rosander
2

EU ska inte välkomna fler medlemsländer

Många länder som önskar bli medlemmar i EU har en utbredd korruption ända in i myndigheter och rättsväsende, en bristande demokrati, fattigdom och en organiserad kriminalitet. Dessa ska först se till att starta egen reformering i landet och utvärderas noga innan de kan beviljas medlemsskap. Inga snabbspår. Köpenhamnskriterierna ska vara uppfyllda.
Maria Rosander
3

Fossila subventioner ska förbjudas i alla EU-regelverk

Visst stöd ges idag för att t.ex. klara av en övergång från kolkraft till gaskraft, vilket ger minskningar av utsläppen av koldioxid och när det ges skattelättnader för bränslen för att stärka konkurrensen inom jordbruket.
Maria Rosander
4

Sverige ska ersätta kronan med Euro

Vi vill inte vara med och betala för ev. kriser som andra banker eller länder inom EU som har Euro kan få. Euron innebär stora risker och få fördelar gör att vi ska behålla svenska kronan. Sverige slapp t.ex. betala miljardbelopp till räddningspaket som man krävde inom EU efter eurokrisen, något som Finland fick uppleva med bl.a. större mängd uppsägningar.
Maria Rosander
5

Alla varor på EU:s inre marknad ska ha en klimatmärkning som anger koldioxidavtryck

Det skulle bli en ytterligare stor byråkratisk pålaga från EU. Det kan bli en svårighet att införa en rättvis klimatmärkning som inte medför ökade kostnader för företagen. På sikt skulle det även kunna resultera i handelskonflikter om andra länder anser att EU missgynnar deras företag.
Maria Rosander
6

Ansiktsigenkänning i brottsbekämpande syfte ska tillåtas i högre utsträckning

Med den ökade mängd grova brott vi upplever i Sverige måste vi använda alla tänkbara tekniska verktyg som finns för att förhindra och utreda den typen av brott. Det ska kunna användas i brottsförebyggande syfte för att förhindra t.ex. islamistiska terrordåd både i Sverige och inom EU. Man behöver se över kraven för att skydda den personliga integriteten men i stort ställer vi oss positiva.
Maria Rosander
7

EU ska ta initiativ till mer vapenproduktion inom unionen

Vi behöver en upprustning och modernisering av EU medlemsländernas försvar och ökad vapenproduktion. Det blev tydligt när Ryssland invaderade och startade kriget mot Ukraina. Men vapenproduktionen får inte ske genom att EU ger snedvridna subventioner utan vi vill se en ökad vapenproduktion på en öppen och fri marknad.
Maria Rosander
8

EU ska förbjuda TikTok

I EU har många TikTok. Det är en app som står under kinesisk kommunistisk kontroll. EU behöver överväga att tillsammans med amerikanska intressen jobba för att tvinga företaget i Kina att lämna över kontrollen av appen till västerländska händer men inte förbjuda med hänsyn till yttrandefriheten.
Maria Rosander
9

EU ska inrätta en gemensam säkerhetspolis

Absolut inte. EU ska fokusera på kärnuppgifter och inte bli mer överstatlig. Säkerheten i Sverige ska beslutas nationellt. Vi vill inte ha korrupta länder inom EU att handplocka poliser som på sikt jobbar i Sverige. Som polis i många år ska Sverige fortsatt ha en fungerande och rättssäker polis som jobbar med brottsbekämpning. Inom EU finns redan polissamarbete inom ramen för Europol.
Maria Rosander
10

EU ska ha ett gemensamt cyberförsvar

Försvarspolitik ska vara nationellt. Möjligen kan EU bidra till ett bättre cyberförsvar som en central för bästa praxis.
Maria Rosander
11

EU ska kräva att arbetsgivaren tar ansvar om en underleverantör fuskar med löner eller skatter

Arbetsmarknadsfrågor och reglering ska ske på nationell nivå. Vi har en fungerande arbetsmarknadsmodell som vi ska värna. Om EU ska äga denna fråga underminerar man Sveriges suveränitet och principen om Subsidaritet.
Maria Rosander
12

Alla typer av arbetskraftsinvandring till EU ska bli lättare

I vissa högkvalificerade arbeten där det finns en uppenbar brist kan det vara ok. I övrigt ska vi ha i princip ett nettominus av invandring . Det gäller även både annan arbetskraftsinvandring och ekonomisk invandring för att bevara någon form av social sammanhållning.
Maria Rosander
13

Plattformsdirektivet ska stärkas med ett större arbetsgivaransvar för gig-arbetare

Arbetsmarknadsfrågor och lagstiftning ska vara en nationell fråga.
Maria Rosander
14

Bestämmelserna om dygnsvila i arbetstidsdirektivet ska rivas upp

Mina kollegor inom blåljuspersonal och vårdpersonal kan tvingas säga upp sig till följd av EUs krav på dygnsvila. Det kan bli förödande för branscher som redan har svårt att rekrytera personal. EU ska inte lägga sig i våra arbetstider. Dygnspassen som fack och arbetsgivare kommit överens om i Sverige har varit mycket omtyckta för att få ihop livspusslet och något man uppskattat att ha.
Maria Rosander
15

Ett land ska kunna uteslutas ur EU om det bryter mot EU:s demokratiska principer

Att EU ska kunna hota med uteslutning är en farlig väg att gå. EU kan redan idag bestraffa länder som bryter mot demokratiska principer. Att ge EU mer makt skulle gå emot våra principer om att vi ska ha så mycket makt som möjligt kvar nationellt i Sverige. Risken att den makten skulle missbrukas genom EUs institutioner finns och den tar vi inte.
Maria Rosander
16

Vetorätten i ministerrådet ska ersättas med kvalificerad majoritet i alla frågor

Vetorätten är nödvändig för små nationer som Sverige för att vi inte ska köras över i frågor som är viktiga för oss. Som en nettobetalande minoritet av EUs medlemsländer skulle ett avskaffande av Vetorätten kunna leda till ogynnsamma konsekvenser gällande t.ex. skatte - och budgetfrågor. Alla beslut om att mer makt ska förskjutas till EU borde föregås av en folkomröstning.
Maria Rosander
17

Företag som driver sociala medier ska själva få avgöra hur de hanterar desinformation

Synen på yttrandefrihet skiljer sig mellan EU länder. Det saknas idag nödvändiga delar för att stävja och förhindra missbruk och för att kunna kräva demokratiskt ansvarsutkrävande. EU är inte rätt nivå för att bekämpa desinformation.
Maria Rosander
18

EU ska satsa EU-medel på kärnkraft

EU kommissionen bör stödja kärnkraft genom att arbeta fram en standard för SMR inom EU. Det är viktigt att inte diskriminera till kärnkraftens nackdel när man diskuterar finansiering eller lagstiftning inom området. EU kan förbättra samarbetsformer kring säkerhet, avfallshantering och teknisk reglering för framtida reaktorer.
Maria Rosander
19

Alla intäkter från försäljning av utsläppsrätter ska betalas in till EU:s budget

Försäljning av utsläppsrätter var tänkta som ett styrmedel och inte som inkomstkälla. I bästa fall ska intäkterna gå tillbaka till medborgarna geni. Sänkt skatt, i vart fall tillbaka till medlemsstaterna. Eftersom detta förslag är en form av EU-beskattning av utsläpp och skulle kunna bidra till att göra EUs institutioner mindre beroende av medlemsstaterna.
Maria Rosander
20

Producenter ska täcka kostnaderna för mer textilåtervinning

I det stora hela stödjer vi producentansvaret för textilåtervinning för att minska miljöpåverkan. Vissa delar är inte fullt lösta vilket gör att det inte nu kan säkerställas att systemet blir effektivt, ekonomiskt hållbart eller kan komma att missgynna mindre företag.
Maria Rosander
21

Skyddet för varg ska minska

Svenska myndigheter, jägare och landägare ska ha större rätt att få bestämma om eventuellt jaktskydd. Byråkrater i Bryssel saknar lokalkännedom till skillnad mot ovan nämnda som bor och berörs i Sverige. Det har gjorts bedömning att bevarandestatusen för vargen är positiv i Europa och arten kan klassificeras som icke hotad.
Maria Rosander
22

EU ska verka för att mindre skog avverkas

Skogen är en nationell angelägenhet. Beslut om avverkning av skog ska fattas i Sverige. Andra EU länder ska inte få dra fördel av att använda vår skog som kolsänka för att själva kunna minska egna omställningskrav.
Maria Rosander
23

EU ska minska användningen av bekämpningsmedel i jordbruket med 50 procent till år 2030

Vi vill inte se höjda matpriser, en minskning av lantbrukens inkomster och försämrad livsmedelsförsörjning för att man i EU kräver en extrem minskning av användandet av bekämpningsmedel. Det är oansvarigt av EU att i tider av krig och en i övrigt geopolitisk osäkerhet att inte förbättra Sveriges och EUs livsmedelsförsörjning utan istället göra tvärt emot.
Maria Rosander
24

De kvoter som ministerrådet har föreslagit för fiske av sill/strömming ska minskas

Vi vill värna det småskaliga kustfisket som ger fisk för humankonsumtion och dessutom är en viktig näringskälla längs kustsamhällen.
Maria Rosander
25

EU ska upprätta mottagningscenter utanför Europa dit asylsökande skickas

Den oansvariga massmigrationen in i EU och Sverige måste få ett slut. För att säkerställa att inga ekonomiska flyktingar ska kunna söka sig till Europa måste asylprocessen förläggas i ett tredje land utanför EUs gränser. Vi måste verka för att människosmugglarnas affärsmodell elimineras och att inga fler drunknar på Medelhavet. Även fristaden för de som beviljas skydd bör flyttas utanför EU.
Maria Rosander
26

EU:s bistånd ska villkoras med att länder utanför EU medverkar till att bromsa migrationen

Endast en femtedel som får avslag återvänder till sina hemländer efter ett utvisningsbeslut. Ett effektivt utvisningssystem måste införas. EU-bistånd ska villkoras med återvändandeavtal. EU bör införa sanktioner och indragna bidrag för varje migrant som ursprungsländerna vägrar ta emot.
Maria Rosander
27

EU ska öka antalet räddningsaktioner på Medelhavet

Människosmugglarnas verksamhet ska krossas. Alla båtmigranter ska därför återföras till ursprungshamn. Hela asylprocessen ska förläggas i ett tredje land utanför EU. EU ska inte föra en politik som gynnar människosmugglarnas verksamhet genom att bekosta räddningsaktioner på Medelhavet.
Maria Rosander
28

Sverige ska införa permanent inre gränskontroll vid Sveriges gränser

Ett fungerande gränsskydd måste införas vid EUs yttre gränser. Tills dess måste vi ha inre gränskontroller. För Sveriges säkerhet. Vi måste förhindra att illegala vapen och droger smugglas in, stoppa piratkopierad medicin ,smuggelhundar och människor som utnyttjas för trafficking. Terrorister och internationella brottsnätverk som stjäl och begår brott i Sverige ska stoppas vid vår gräns.
Maria Rosander
29

EU ska göra omvändelseförsök av HBTQI-personer olagligt

Frågan är omoralisk och ovetenskaplig. Det är inget som EU bör lagstifta. Det strider i realiteten mot yttrandefriheten. EU kan villkora stöd och biståndet till länder där homosexualitet är belagda med straff av olika slag.
Maria Rosander
30

EU ska rekommendera medlemsländerna att lägga till en tredje könskategori i sina pass

Det är en nationell fråga som ska beslutas i demokratiskt valda nationella parlament. Inte av EU.
Maria Rosander
31

EU ska införa samtyckeslagstiftning

Vi som parti stöder den svenska samtyckes lagstiftningen. Vi välkomnar andra länder att införa liknande regleringar. Det är aldrig en garanti om man låter EU reglera samtyckeslagstiftningen att förhandlingarna leder till en svensk modell, det kan bli det motsatta.
Maria Rosander
32

EU ska få kompetens att kriminalisera sexköp med inspiration från den svenska sexköpslagen

Sverigedemokraterna står bakom den svenska sexköpslagen. Andra länder välkomnas att följa vår lagstiftning i frågan. Eu ska inte reglera frågan då straffrätten bör förbli en nationell fråga. Man kan få motsatt effekt än den svenska modellen om man låter EU reglera i frågan.
Maria Rosander
E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024