ValkompassEU-val 2024

Niklas Sarri

förSverigedemokraterna
  • Kommunalval 2022

49 år

Högskole- eller universitetsstudier

Vad fick dig att engagera dig i politiken?

Det började med att jag såg de orättvisor, konflikter och motsättningar som fanns inbyggda i de samiska samhället och började då inom samepolitik. Efter hand så blev det klart att jag måste engagera mig i kommun- och rikspolitik för att kunna förändra på allvar. Då hade också intresset för fler och bredare samhällsfrågor vuxit sig starkt.

Politiska hjärtefrågor

Klassa vargen som förvaltningsbar

Vargen - Canis Lupus - Har givetvis sin plats i ett ekosystem. Arten är inte utrotningshotad. Den ryska stammen uppgår till 70 tusen individer, Baltikum hyser upptill 2200 individer. Arten skall klassas som förvaltningsbar inom EU och Sverige har inga krav på att hålla mer än 170 individer som är ett direkt tvång, vilket medför enklare licens- och skyddjakt. Dagens 510 individer är ohållbart.

Skydda skogsägarnas äganderätt.

Sverige har antagit dirketiv som blir tvingande regelverk för svenska skogsägare, som bygger på förutsättningar i andra EU-länder som inte finns här. Exempelvis så har skogsägare förbjudits att avverka sin egen skog på grund av lavskrika och tre årig hackspett, eftersom dessa är sällsynta i andra EU-länder. Direktiv kan och ska uppdateras - då ersätter ny lagstiftning den gamla.

Sänk ambitionsnivån när det gäller klimatet.

Sedan 1990 så minskade Sverige sina utsläpp med 37 procent och släpper idag ut en knapp promille globalt sett. Ju mindre ett land släpper ut, desto mer extrema och kostbara åtgärder krävs för att nå mål som gör mindre nytta. Sverige kan inte offra landsbygd och välfärd för symbolpolitik som inte gör nytta. Omförhandla orimliga klimatmål.

Personliga frågor

Vilka utskott vill du helst sitta i?

Jag har inga preferenser, jag är pragmatisk och tror att jag gör störst nytta och trivs bäst där partiet har störst användning för min bakgrund och erfarenhet.

Vilken ny lagstiftning vill du driva igenom under nästa mandatperiod?

Jag vill i första hand hindra lagstiftning som får till följd att makt och inflytande flyttas från Sverige till EU. Jag vill också driva igenom EU-direktiv som lättar på, eller tar bort negativa konsekvenser av lagstiftning som är tvingande.

Vilket är ditt favoritmedlemsland i EU (förutom Sverige?)

England är ett av UE:s medlemsländer som visat att ett land faktiskt kan lämna EU om det leder till orimligheter. I övrigt så har alla Europeiska länder givit sina bidrag till att skapa det unika Europa vi har idag, men som EU har för mycket kontroll över idag.

Din bästa Eurovisionlåt genom tiderna? (Du får inte välja ett svenskt bidrag!)

Eden Golan - Hurricane. Det är en mycket begåvad sångerska och en av få Eurovisionlåtar som håller även utanför en sångtävling. Den symboliserar idag själva andan, meningen med Eurovision. Att i vänskaplig anda kunna lägga agendor, politik, konflikter och motsättningar åt sidan för att mötas över kulturella, språkliga och religiösa gränser.

Jämför svar

1

Det är en fördel för Sverige att vara med i EU

Den ursprungliga tanken, EG - Europeiska gemenskapen, var en fredsgarant och tanken var dessutom en förenkling av handel och utbyt mellan medlemsländerna. Idag växer det i snabb takt till något gör (och har gjort på många områden) att Sverige tappar kontrollen över sina egna angelägenheter.
Niklas Sarri
2

EU ska inte välkomna fler medlemsländer

Fler medlemsländer innebär fler åsikter om hur Sverige ska sköta sina egna angelägenheter - det är illa nog som det är idag.
Niklas Sarri
3

Fossila subventioner ska förbjudas i alla EU-regelverk

Sverige släpper ut mindre än en promille av världens miljögifter. Vi klarar av att hålla en hög klimatstandard utan tvångsåtgärder som drabbar landsbygden, exempelvis i form dyrare drivmedel - totalt sett så får alla svenska skattebetalare betala en dyr nota för väldigt lite nytta.
Niklas Sarri
4

Sverige ska ersätta kronan med Euro

Euron är en artificiell, konstruerad valuta. Svenska kronan har tjänat Sverige väl, och den följer andra valutakurser redan, precis som alla fungerande valutor.
Niklas Sarri
5

Alla varor på EU:s inre marknad ska ha en klimatmärkning som anger koldioxidavtryck

Det är upp till varje EU-land att sätta klimatmål. Den som vill konkurrera på en marknad och sälja varor med klimatet som argument får naturligtvis marknadsföra detta. De som istället vill marknadsföra exempelvis hälsosam eller närproducerad mat ska få göra det också.
Niklas Sarri
6

Ansiktsigenkänning i brottsbekämpande syfte ska tillåtas i högre utsträckning

Nästan all brottsbekämpning går ut på att man känner igen ansiktet på suspekta individer. Fartkameror som exempel. Det är alltid en avvägning mellan vilken kontroll staten ska ha över den enskilde, jämfört med nyttan. Den personliga integriteten ska värnas. Det finns många andra åtgärder som vi inte prövat tidigare, som att stärka upp tull, ge polisen nya befogenheter och EUs yttre gränsskydd.
Niklas Sarri
7

EU ska ta initiativ till mer vapenproduktion inom unionen

Återigen, EU ska ha så lite inflytande över enskilda länder som möjligt. Låt de enskilda länderna avgöra.
Niklas Sarri
8

EU ska förbjuda TikTok

Tik Tok är mycket tveksamt ur säkerhetssynpunkt, men Sverige ska besluta i frågan.
Niklas Sarri
9

EU ska inrätta en gemensam säkerhetspolis

Vi måste samarbeta med alla europeiska länder, eu-medlemmar eller inte, för att stävja de enorma problem med kriminialitet vi har idag. Framförallt det yttre gränsskyddet (Frontex), samkör register, underlätta gränskontroller, motarbeta korruptionen inom EUs fonder genom OLAF, antikorruptionsbyrån. Det finns mycket vi måste göra på nationell nivå, utan att ge bort vårt eget nationella inflytande.
Niklas Sarri
10

EU ska ha ett gemensamt cyberförsvar

Vi når bäst resultat genom att samarbeta med andra länder i Europa. Det innebär inte att ett nytt EU-direktiv som tvingar medlemsländerna att göra si eller så är bästa lösningen.
Niklas Sarri
11

EU ska kräva att arbetsgivaren tar ansvar om en underleverantör fuskar med löner eller skatter

Sverige har en nationell lagstiftning, den ska inte underordnas EU.
Niklas Sarri
12

Alla typer av arbetskraftsinvandring till EU ska bli lättare

EU består enskilda länder, med olika förutsättningar och folkvilja. Varje enskilt land måste betraktas som kapabelt att sköta sin egen invandrings-/arbetsmarknadspolitik.
Niklas Sarri
13

Plattformsdirektivet ska stärkas med ett större arbetsgivaransvar för gig-arbetare

Alla parter på en arbetsmarknad ska ges så bra trygghet som möjligt, men inom ramen för det nationella självinflytandet, inte överstatlig EU-politik.
Niklas Sarri
14

Bestämmelserna om dygnsvila i arbetstidsdirektivet ska rivas upp

Frågan förutsätter att Sverige inte klarar av att reglera arbetsförhållanden i kommuner och regioner själva - jag menar att vi kan göra det utan EUs inblandning.
Niklas Sarri
15

Ett land ska kunna uteslutas ur EU om det bryter mot EU:s demokratiska principer

16

Vetorätten i ministerrådet ska ersättas med kvalificerad majoritet i alla frågor

17

Företag som driver sociala medier ska själva få avgöra hur de hanterar desinformation

18

EU ska satsa EU-medel på kärnkraft

19

Alla intäkter från försäljning av utsläppsrätter ska betalas in till EU:s budget

20

Producenter ska täcka kostnaderna för mer textilåtervinning

21

Skyddet för varg ska minska

22

EU ska verka för att mindre skog avverkas

23

EU ska minska användningen av bekämpningsmedel i jordbruket med 50 procent till år 2030

24

De kvoter som ministerrådet har föreslagit för fiske av sill/strömming ska minskas

25

EU ska upprätta mottagningscenter utanför Europa dit asylsökande skickas

26

EU:s bistånd ska villkoras med att länder utanför EU medverkar till att bromsa migrationen

27

EU ska öka antalet räddningsaktioner på Medelhavet

28

Sverige ska införa permanent inre gränskontroll vid Sveriges gränser

29

EU ska göra omvändelseförsök av HBTQI-personer olagligt

30

EU ska rekommendera medlemsländerna att lägga till en tredje könskategori i sina pass

31

EU ska införa samtyckeslagstiftning

32

EU ska få kompetens att kriminalisera sexköp med inspiration från den svenska sexköpslagen

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024