ValkompassEU-val 2024

Andre Nord

förSverigedemokraterna
  • Regionval 2022
  • Kommunalval 2022

26 år

Högskole- eller universitetsstudier

Vad fick dig att engagera dig i politiken?

Jag kände en djup oro för samhällsutvecklingen, särskilt kring lag och ordning, trygghet och bevarandet av vår svenska kultur och självbestämmande. Det var den här oron och min önskan att påverka samhället mot en mer hållbar väg, även inom EU-samarbetet, som fick mig att engagera mig politiskt.

Politiska hjärtefrågor

Ett nytt EU-fördrag

Sverigedemokraterna i Europaparlamentet strävar efter ett nytt EU-fördrag för att vända utvecklingen. Det innebär att vi vill minska makten till Bryssel, reglera mer nationellt, och återfokusera på handel och den inre marknaden. Det kräver grundläggande reformer och ett fördrag som stärker nationell självbestämmanderätt och demokrati.

Effektiva EU-utgifter för att motverka slöseri och korruption

Sverigedemokraterna vill förhandla om en kraftigt minskad EU-avgift för Sverige och se till att pengarna används korrekt och effektivt, utan slöseri och korruption. Vi motsätter oss alla ökningar av långtidsbudgeten och bekämpar ineffektiva utgifter som inte gynnar svenska medborgare.

Effektivt gräns- och säkerhetsarbete för att hantera migration och terrorism

Sverigedemokraterna betonar behovet av att stärka EU:s gränser, förhindra tvingande omfördelning av migranter och bekämpa terrorism. Det krävs förbättrade yttre gränsskydd, ökad kontroll av migranter, samt ett effektivt samarbete för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet och terrorism inom EU.

Personliga frågor

Vilka utskott vill du helst sitta i?

Utskottet för budgetkontroll (CONT) fungerar som "EU:s ekonomiska polis", medan (LIBE) är som "gränsvakter och brottsbekämpare" för EU, och (AFCO) är som "arkitekter" för EU-fördragsreformer. Genom att vara en del av dessa utskott får man chansen att påverka ordning, säkerhet och förändring inom EU på ett betydande sätt!

Vilken ny lagstiftning vill du driva igenom under nästa mandatperiod?

Jag vill driva igenom lagar och fördragsförändringar som ger oss mer makt här hemma. Vi behöver starkare rättigheter att bestämma över våra egna frågor. EU ska jobba för oss, inte tvärtom!

Vilket är ditt favoritmedlemsland i EU (förutom Sverige?)

Spanien är mitt favoritland i EU för att det är som en andra hemvist för oss svenskar! Deras glädje, festliga stämning och fantastiska mat får oss att känna oss som hemma. Vi har mycket gemensamt med Spanien, och deras kultur och värme är något som vi svenskar verkligen uppskattar och kan relatera till.

Din bästa Eurovisionlåt genom tiderna? (Du får inte välja ett svenskt bidrag!)

"Hard Rock Hallelujah" av Lordi från Finland 2006 är verkligen en minnesvärd och ikonisk Eurovision-låt!

Jämför svar

1

Det är en fördel för Sverige att vara med i EU

Den inre marknaden är avgörande för Sveriges export, men medlemskapet i EU blir allt dyrare med ökande regler, byråkrati och krav. Sverigedemokraterna vill utvärdera medlemskapet och skapa en bättre EU-strategi för Sverige.
Andre Nord
2

EU ska inte välkomna fler medlemsländer

Innan nya länder blir medlemmar i EU måste de uppfylla Köpenhamnskriterierna helt och hållet. Inga snabbspår ska ges för länder med demokratibrister, korruption, organiserad brottslighet eller fattigdom. Samtidigt har den östliga expansionen både positiva och negativa konsekvenser. Medlemskap har givit stöd för utveckling, men också problem som låglönekonkurrens och smuggling.
Andre Nord
3

Fossila subventioner ska förbjudas i alla EU-regelverk

I EU är det inte så vanligt att företag får bidrag för att använda fossila bränslen. Däremot kan vissa bränslen få skattelättnader för att hjälpa jordbruket att konkurrera. Vissa länder ger stöd för att gå från kol till gas, vilket minskar koldioxidutsläppen rejält.
Andre Nord
4

Sverige ska ersätta kronan med Euro

Euron är riskabel och ger få fördelar. Under eurokrisen förlorade Finland många jobb medan den svenska kronan skyddade våra industrier och jobb. Sverige slapp också betala stora summor till räddningspaket. Vi behöver ett undantag som Danmark, så vi slipper dessa risker.
Andre Nord
5

Alla varor på EU:s inre marknad ska ha en klimatmärkning som anger koldioxidavtryck

Att införa en rättvis och fungerande klimatmärkning är jättekomplext. Det kräver en enhetlig metod som tar hänsyn till allt från produktion till geografiska skillnader. Det skulle öka byråkratin och företagens kostnader enormt, och kan orsaka konflikter med andra länder.
Andre Nord
6

Ansiktsigenkänning i brottsbekämpande syfte ska tillåtas i högre utsträckning

Vi måste använda ansiktsigenkänning och andra avancerade verktyg för att stoppa ökningen av brott här i Sverige och i Europa. Det är viktigt att vi kan förebygga och stoppa islamistiska terrordåd med alla medel vi har. Men samtidigt måste vi ha regler och skydd för att bevara vår personliga integritet.
Andre Nord
7

EU ska ta initiativ till mer vapenproduktion inom unionen

Rysslands attack på Ukraina har rört om i säkerhetspolitiken och visat att vi måste rusta upp vårt försvar. Vi behöver mer vapen, men det ska inte vara EU som snedvrider marknaden med subventioner. Det ska vara en öppen och rättvis marknad för vapenproduktion.
Andre Nord
8

EU ska förbjuda TikTok

TikTok är en knepig app som är under kinesisk kontroll. Det är för långt att förbjuda den för yttrandefriheten, men Europa borde titta på hur USA försöker få företaget att lämna över kontrollen till västerländska händer.
Andre Nord
9

EU ska inrätta en gemensam säkerhetspolis

Säkerhet är viktigt, och Sverigedemokraterna vill ha ett starkt samarbete inom EU för att stoppa brott och terrorism över gränserna. Vi ska bidra med kunskap och resurser där det behövs. Men vi måste vara tydliga: Sverige ska ha kontroll över våra egna polis-, åklagar- och säkerhetspolisbefogenheter. Att ge EU mer makt på det området kan skada rättssäkerheten för svenska medborgare.
Andre Nord
10

EU ska ha ett gemensamt cyberförsvar

Försvarspolitiken ska vara nationell, men EU kan hjälpa till med ett bättre cyberförsvar genom att vara ett forum för bra idéer. Vi behöver alla ta ansvar för att säkra våra digitala verktyg och viktiga delar av samhället. Men vi vill inte att Bryssel ska bestämma hur det ska göras. Det skulle bara göra det kontraproduktivt.
Andre Nord
11

EU ska kräva att arbetsgivaren tar ansvar om en underleverantör fuskar med löner eller skatter

Vi tycker att det är bäst att reglera arbetsmarknaden på nationell nivå, enligt subsidiaritetsprincipen. Om EU blandar sig i här skulle det bara göra det svårare för Sverige att bestämma själva och hota vår arbetsmarknadsmodell.
Andre Nord
12

Alla typer av arbetskraftsinvandring till EU ska bli lättare

Vi vill ha mycket mindre invandring till Sverige och Europa framöver, helst till och med frivillig återvandring med hjälp av stödpaket. För att hålla ihop samhället bör vi också begränsa arbetskraftsinvandringen och ekonomisk migration. Men i vissa fall kan det vara okej med arbetskraftsinvandring till riktigt specialiserade jobb där det verkligen saknas folk.
Andre Nord
13

Plattformsdirektivet ska stärkas med ett större arbetsgivaransvar för gig-arbetare

Arbetsmarknadslagstiftningen är och bör förbli en fråga som vi tar hand om själva här i Sverige. Det är viktigt för våra jobb och vår ekonomi att vi har kontroll över hur det regleras, så det är bäst att vi fortsätter att göra det på nationell nivå.
Andre Nord
14

Bestämmelserna om dygnsvila i arbetstidsdirektivet ska rivas upp

Många i vårdyrken och som brandmän tycker att dygnspassen är superbra! Att jobba mer på kort tid och sen få längre ledighet hjälper många att balansera jobb och privatliv. Men EU-regler kan göra det svårare för sådana branscher att hitta personal, och det kan leda till att folk väljer att jobba någon annanstans.
Andre Nord
15

Ett land ska kunna uteslutas ur EU om det bryter mot EU:s demokratiska principer

Vi kan redan idag straffa länder som inte följer demokratiska regler. Men att skapa en uteslutningsmekanism kan bli farligt, för då kan EU hota och straffa länder med regeringar som de inte gillar. Det skulle ge EU mycket mer makt än medlemsländerna, och det vore inte bra.
Andre Nord
16

Vetorätten i ministerrådet ska ersättas med kvalificerad majoritet i alla frågor

Vetorätten är viktig för små länder som Sverige så vi inte blir överkörda i viktiga frågor. Vi betalar in mer än vad vi får tillbaka, så att ta bort vår veto i skatte- och budgetfrågor skulle vara dåligt för oss. Alla beslut om att förskjuta makt till Bryssel borde föregås av en folkomröstning i Sverige.
Andre Nord
17

Företag som driver sociala medier ska själva få avgöra hur de hanterar desinformation

EU är inte rätt plats för att stoppa falska nyheter och de åtgärder som de har försökt med hittills har inte funkat. Det är risk att EU gör det svårare för oss att ha våra grundläggande rättigheter, utan att det faktiskt hjälper mot falska nyheter. Det är viktigt att skydda mot påverkanskampanjer utan att riskera censur eller inskränka grundläggande rättigheter.
Andre Nord
18

EU ska satsa EU-medel på kärnkraft

Det vore bra om EU-kommissionen kunde stötta kärnkraften genom att sätta en standard för SMR i hela EU. Lagarna och finansieringen ska inte vara emot kärnkraften. Sen kan EU också hjälpa till med att förbättra säkerheten, hantera avfall och reglera tekniken för framtida reaktorer. Det skulle vara ett bra steg framåt.
Andre Nord
19

Alla intäkter från försäljning av utsläppsrätter ska betalas in till EU:s budget

Det föreslagna systemet skulle fungera som en form av EU-beskattning av utsläpp, vilket skulle minska EU:s institutioners beroende av medlemsstaterna. Ursprungligen var försäljningen av utsläppsrätter avsedd som ett styrmedel snarare än en intäktskälla. Eventuella intäkter bör återinvesteras i medlemsstaterna och i bästa fall återföras till medborgarna genom skattesänkningar.
Andre Nord
20

Producenter ska täcka kostnaderna för mer textilåtervinning

Vi tycker att det är bra att producenterna tar ansvar för att återvinna textilier och minska deras påverkan på miljön. Men det finns några problem som vi måste lösa för att systemet ska fungera ordentligt. Det måste vara både effektivt och hållbart ekonomiskt, och vi vill inte att små företag ska hamna i kläm på grund av det. Det är viktigt att hitta bra lösningar för alla.
Andre Nord
21

Skyddet för varg ska minska

Enligt IUCN ser det ganska bra ut för vargen i Europa, så den anses inte hotad längre. Vi tycker att svenska myndigheter, jägare och markägare borde få mer att säga till om när det gäller jaktregler för varg. De vet ju hur det ser ut på platsen och kan fatta bättre beslut än folk som sitter i Bryssel och inte känner till området lika bra.
Andre Nord
22

EU ska verka för att mindre skog avverkas

EU:s fördrag nämner inte skogen, så det är upp till varje land att bestämma om sina skogsfrågor. Problemet är att EU fick lite för mycket makt i skogsfrågor på grund av ett domstolsbeslut för några år sen, och svenska regeringar har inte gjort så mycket åt det. Vi tycker att beslut om skogsavverkning ska fattas här i Sverige och inte av andra länder som vill använda våra skogar för sina miljökrav.
Andre Nord
23

EU ska minska användningen av bekämpningsmedel i jordbruket med 50 procent till år 2030

Om vi minskar användningen av bekämpningsmedel så mycket som föreslås, kommer det att påverka lantbrukets inkomster. Det kan också leda till högre matpriser och göra det svårare att få tag på mat. Vi tycker att det är viktigt att tänka på att vi behöver vara starka och ha tillräckligt med mat, speciellt när det är osäkra tider. Så det är viktigt att vi förbättrar Sveriges och EU:s matförsörjning.
Andre Nord
24

De kvoter som ministerrådet har föreslagit för fiske av sill/strömming ska minskas

Ett sådant beslut skulle verkligen ha påverkat fisket här i Sverige. Men tack och lov blev det inte lika illa som det först såg ut. Vi är glada över att Ministerrådet tog ett bättre beslut än kommissionen, som hade kunnat göra det mycket svårare för vissa områden att fortsätta fisket. Vi fortsätter att stödja det småskaliga kustfisket som ger oss fisk att äta och är viktigt för våra kustsamhällen.
Andre Nord
25

EU ska upprätta mottagningscenter utanför Europa dit asylsökande skickas

Vi tycker att hela asylprocessen, även skyddet för de som får asyl, borde hanteras i tredje länder utanför Europa. Då skulle färre ekonomiska migranter söka sig hit, och vi kan stoppa människosmugglarnas verksamhet. Det skulle också betyda att färre människor drunknar i Medelhavet. Australien har testat den här modellen och det ledde till att antalet drunknade sjönk till noll.
Andre Nord
26

EU:s bistånd ska villkoras med att länder utanför EU medverkar till att bromsa migrationen

Sverigedemokraterna vill kräva samarbete genom återvändandeavtal för allt EU-bistånd. Utöver detta föreslår vi ett utvisningssystem för att öka återvändandet efter avslag. För att pressa ursprungsländerna till samarbete förespråkar vi sanktioner och indraget bistånd för varje migrant de vägrar ta emot.
Andre Nord
27

EU ska öka antalet räddningsaktioner på Medelhavet

Det är viktigt att ta tag i den farliga verksamheten med människosmuggling på Medelhavet. Genom att låta räddningsaktioner bidra till smugglarnas verksamhet riskerar vi att uppmuntra fler människor att ta farliga resor. En lösning är att återföra alla båtmigranter till ursprungshamn och flytta hela asylprocessen till tredje land utanför Europa för att krossa denna affärsmodell.
Andre Nord
28

Sverige ska införa permanent inre gränskontroll vid Sveriges gränser

För att skydda Sverige och minska brottsligheten måste vi kunna ha kontroll över våra gränser. Om den yttre gränsen inte håller måste vi kunna införa gränskontroller när det behövs för att stoppa farliga varor och personer från att komma in eller ut ur landet. För att underlätta detta vill vi att EU ska bidra med finansiering för gränsbarriärer vid den yttre gränsen.
Andre Nord
29

EU ska göra omvändelseförsök av HBTQI-personer olagligt

Försök att "omvända" HBTQI-personer är fel både moraliskt och vetenskapligt. Men EU bör inte reglera detta på överstatlig nivå då det skulle inskränka på yttrandefriheten. Istället bör EU villkora stöd och bistånd till länder som kriminaliserar homosexualitet till förändring av dessa lagar.
Andre Nord
30

EU ska rekommendera medlemsländerna att lägga till en tredje könskategori i sina pass

Det är något som ländernas egna valda ledamöter i deras nationella parlament bör bestämma över, inte något för EU att lägga sig i.
Andre Nord
31

EU ska införa samtyckeslagstiftning

Sverigedemokraterna tycker att den svenska samtyckeslagen är viktig och skulle gärna se liknande lagar i andra länder. Men vi tror att varje land bör bestämma över sina egna straffrättsliga frågor. Om EU tar över regleringen av samtyckeslagar finns risken att vi får en annan modell än den vi har idag i Sverige.
Andre Nord
32

EU ska få kompetens att kriminalisera sexköp med inspiration från den svenska sexköpslagen

Vi i Sverigedemokraterna stödjer den svenska sexköpslagen och är glada om andra länder också inför liknande lagar. Men vi tror att varje land borde bestämma över sina egna straffrättsliga frågor. Om EU får bestämma i sexköpsfrågan är det inte säkert att det blir som vi har det i Sverige idag.
Andre Nord
E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024