ValkompassEU-val 2024

Alice Bah Kuhnke

förMiljöpartiet de gröna
  • Europaparlamentsval 2019
  • Riksdagsval 2018

Högskole- eller universitetsstudier

Vad fick dig att engagera dig i politiken?

Viljan att ta ansvar och kanalisera mina värderingar till politik. Jag vill kunna se mina och alla andras barn i ögonen och säga att jag gjorde allt jag kunde för att vår planet ska vara en så bra plats som möjligt att leva på.

Politiska hjärtefrågor

Rättvis klimatomställning

Kostnaderna för klimatomställningen måste fördelas rättvist. Det kommer att kosta och den största bördan ska bäras av de som släpper ut mest. Intäkterna från klimattullarna ska användas till att ge stöd och lättnader till Europas fattigaste.

En jordbrukspolitik som gynnar småskaligt framför storskaligt industrijordbruk

EU:s jordbrukspolitik måste i grunden göras om. Småskaligt och ekologiskt jordbruk måste gynnas mer, storskaligt och industriellt mindre. EU:s pengar ska riktas mot de lantbrukare som bidrar till klimatmål och biologisk mångfald.

Hårdare sanktioner mot EU-länder som inte respekterar demokratin

Jag vill skydda de grundläggande fri- och rättigheterna för människor i EU genom att straffa medlemsländer som bryter mot våra demokratiska värden. Minskade eller indragna stöd och förlorad rösträtt i ministerrådet måste bli följden av att inte respektera demokrati, rättsstatens principer och mänskliga rättigheter.

Personliga frågor

Vilka utskott vill du helst sitta i?

utskottet för medborgerliga fri- och rättigheter, Utrikesutskottet, jämställdhetsutskottet

Vilken ny lagstiftning vill du driva igenom under nästa mandatperiod?

En klimatpolitik som faktiskt gör det som vetenskapen kräver. Klimatet, naturen och demokratin är helt avgörande för att vi ska säkerställa att människor kan leva goda liv här och nu men också ge bra förutsättningar till framtida generationer. Jag vet att vi måste ta ansvar och möta de problem som kommer med klimatkrisen nu, inte skjuta upp dem och lämna dem till nästa generation.

Vilket är ditt favoritmedlemsland i EU (förutom Sverige?)

Italien för maten, maten, maten

Din bästa Eurovisionlåt genom tiderna? (Du får inte välja ett svenskt bidrag!)

Ingen kan ge ett ärligt svar på denna fråga eftersom det är omöjligt att välja en låt bland alla de miljontals som finns. Så nej, jag har inte EN favoritlåt och ni har inte utrymme för att jag ska kunna lista all musik jag tycker är fantastisk.

Jämför svar

1

Det är en fördel för Sverige att vara med i EU

EU-medlemskapet har tjänat Sverige väl. EU är vårt bästa forum för att möta de gränsöverskridande utmaningar som vi står inför idag. Allt från klimatförändringar, förlust av biologisk mångfald och natur, till behovet av en kraftfull grön omställning och säkerhetsutmaningar. Den fria rörligheten, handel och samarbete är en styrka för Sverige och Europa.
Alice Bah Kuhnke
2

EU ska inte välkomna fler medlemsländer

Utvidningningspolitiken är ett av EU:s starkaste verktyg för att säkra fred, välstånd och grundläggande rättigheter och värderingar på den europeiska kontinenten. Genom de meritbaserade anslutningsprocesserna med tydliga kriterier kan vi stärka civilsamhället i det europeiska grannskapet, och bidra till att rättsstaten och demokratiska institutioner stärks i berörda länder.
Alice Bah Kuhnke
3

Fossila subventioner ska förbjudas i alla EU-regelverk

Miljöpartiet vill omedelbart stoppa alla fossila subventioner i EU. Att i ett klimatnödläge där vi kämpar för att ställa om till fossilfritt fortsätta pumpa in miljarder euro i fossil energi är oförsvarligt och totalt kontraproduktivt. EU:s fossilberoende och fossila subventioner göder dessutom Putins krigskassa.
Alice Bah Kuhnke
4

Sverige ska ersätta kronan med Euro

Sverige ska inte införa euron. Utfallet av folkomröstningen 2003 ska respekteras och vi ser inte att det på kort sikt skulle ge Sverige några fördelar av att införa Euron.
Alice Bah Kuhnke
5

Alla varor på EU:s inre marknad ska ha en klimatmärkning som anger koldioxidavtryck

Viktiga steg tas redan för att åstadkomma detta med den nya ekodesignlagstiftningen, där Miljöpartiets Jakop Dalunde suttit vid förhandlingsbordet. Vi vill dock gå längre och skärpa dessa krav.
Alice Bah Kuhnke
6

Ansiktsigenkänning i brottsbekämpande syfte ska tillåtas i högre utsträckning

Självklart ska vi ha verktyg för att bekämpa allvarlig brottslighet, men att tillåta att AI används för massövervakning är inte vägen att gå. Vi är positiva till att EU nu har en AI-lagstiftning som innehåller ett generellt förbud mot ansiktsigenkänning i realtid , med ett fåtal begränsade undantag. Med ett generellt förbud säkrar vi skyddet för integritet och mänskliga rättigheter.
Alice Bah Kuhnke
7

EU ska ta initiativ till mer vapenproduktion inom unionen

EU behöver stötta Ukraina i deras försvar mot angriparen Putin som inlett ett oprovocerat och olagligt anfallskrig mot Ukraina. För att kunna göra det behöver EU-länderna öka och effektivisera sin vapen- och ammunitionsproduktion. Men det är otroligt viktigt att ha en effektiv kontroll över vart vapen som produceras exporteras och att vapen inte hamnar i orätta händer.
Alice Bah Kuhnke
8

EU ska förbjuda TikTok

Miljöpartiet har inget förslag om ett förbud, men vi anser att det är mycket viktigt att följa hur användares data hanteras, särskilt med tanke på det allvarliga säkerhetsläget i världen. Känsliga uppgifter ska aldrig hamna i fel händer och vi ska värna människors integritet. Men som utgångspunkt ska människor ha fri tillgång till internet, så om det ska begränsas måste det göras väl genomtänkt.
Alice Bah Kuhnke
9

EU ska inrätta en gemensam säkerhetspolis

Vi har ett bra polisiärt samarbete inom EU. Genom Europol finns redan ett pågående samarbete mellan medlemsländernas brottsbekämpande myndigheter, inklusive säkerhetspolisen. Till exempel har svenska SÄPO en sambandsman på plats i Europol. Vi vill fortsätta utveckla och stärka det polisiära samarbetet mellan nationella polismyndigheter, men driver inget förslag om en gemensam säkerhetspolis.
Alice Bah Kuhnke
10

EU ska ha ett gemensamt cyberförsvar

Cyberattacker är ett stort problem som drabbar alla medlemsstater och ytterst innebär ett hot mot demokratin. Vi vill öka samarbete mellan EU-länderna inom cyberområdet, både mellan ländernas försvarsmakter och civila myndigheter. Vi tycker att det är viktigt att EU bidrar till samarbete, stöd och utveckling av policies och verktyg för att medlemsländerna bättre ska kunna stå emot cyberattacker.
Alice Bah Kuhnke
11

EU ska kräva att arbetsgivaren tar ansvar om en underleverantör fuskar med löner eller skatter

Stoppa fusket. Företag behöver ta ansvar för att underleverantörer uppfyller lagens krav. Ett steg på vägen är ansvarslagen (CSDD) som innebär att företag måste granska samtliga steg i framtagandet av en produkt. Sverige och EU behöver jämlika villkor på den inre marknaden, stärka möjligheterna till effektiva sanktioner och tydliggöra företags civilrättsliga ansvar.
Alice Bah Kuhnke
12

Alla typer av arbetskraftsinvandring till EU ska bli lättare

Sverige och EU behöver internationell kompetens. Idag råder det arbetskraftsbrist i både lågkvalificerade och högkvalificerade yrken. Arbetskraftsinvandring gör att företag kan rekrytera den kompetens som de behöver, och därmed växa och konkurrera i en global ekonomi. På sikt skapar det fler jobb i Sverige och EU. Därför behöver EU arbeta mer aktivt för att främja arbetskraftsinvandring.
Alice Bah Kuhnke
13

Plattformsdirektivet ska stärkas med ett större arbetsgivaransvar för gig-arbetare

De miljontals gig-arbetarna inom EU har rätt till rättvisa och trygga arbetsvillkor och kunna räknas som arbetstagare. Vi vill se förbättrade anställningsvillkor och social trygghet för gig-arbetare och andra grupper som faller utanför etablerade nationella system. Främjandet av gig-ekonomin ska inte ske på bekostnad av de arbetsrättsliga rättigheterna.
Alice Bah Kuhnke
14

Bestämmelserna om dygnsvila i arbetstidsdirektivet ska rivas upp

Gemensamma regler behövs för att arbetstagare inte ska bli utnyttjade och viktiga anpassningar har gjorts i avtal för att inte skapa andra oönskade effekter. Parterna på svensk arbetsmarknad är nu ansvariga och om eventuella justeringar i tillämpning behövs, för exempelvis brandmän, är det parterna som beslutar om det.
Alice Bah Kuhnke
15

Ett land ska kunna uteslutas ur EU om det bryter mot EU:s demokratiska principer

Medlemsländer ska inte kunna bryta mot våra demokratiska värden och rättsstatens principer utan sanktioner. Överträdelseförfaranden ska inledas mot de länder som inskränker de medborgerliga fri- och rättigheterna. Som första steg vill vi använda sanktioner som påtryckningsmedel, om det inte ger önskad effekt så ska uteslutning kunna vara ett verktyg.
Alice Bah Kuhnke
16

Vetorätten i ministerrådet ska ersättas med kvalificerad majoritet i alla frågor

Vetorätten bör kvarstå för beslut i ministerrådet i ett flertal frågor bland annat skattepolitik och försvar. Gällande utrikes- och säkerhetsfrågor vill vi öppna upp för majoritetsbeslut, i synnerhet när EU-länderna ska enas om uttalanden om mänskliga rättigheter eller sanktioner.
Alice Bah Kuhnke
17

Företag som driver sociala medier ska själva få avgöra hur de hanterar desinformation

Spridningen av desinformation online är en av de största utmaningarna på nätet och för demokratin i stort. Åtgärder måste komma på plats för att skydda EU mot utländsk inblandning och manipulation. Sociala medier-företag har ett ansvar att motverka att desinformation sprids. Det behövs bindande regler, samtidigt är det viktigt att de inte utformas på ett sätt som riskerar leda till överblockering.
Alice Bah Kuhnke
18

EU ska satsa EU-medel på kärnkraft

Det är viktigt att EU inte skapar oförtjänta fördelar för kärnkraft gentemot andra energislag. Detta riskerar snedvrida konkurrensen på den inre marknaden och premiera mindre kostnadseffektiva lösningar i klimatomställningen. Miljöpartiet anser att inga EU-medel ska gå till kärnkraft.
Alice Bah Kuhnke
19

Alla intäkter från försäljning av utsläppsrätter ska betalas in till EU:s budget

Från den befintliga utsläppshandeln så går merparten av intäkterna tillbaka till medlemsstaternas budget redan idag. Bara en mindre del går till EU:s budget, bland annat till fonder som stöttar gröna innovationer respektive stöd till ekonomiskt svaga medlemsstater. Vi kan tänka oss att öka andelen som går tillbaka till EU, men anser inte att alla intäkter ska gå till EU:s budget.
Alice Bah Kuhnke
20

Producenter ska täcka kostnaderna för mer textilåtervinning

I enlighet med principen att förorenaren betalar har Miljöpartiet drivit på för ett system för så kallat utökat producentansvar på EU-nivå, som tvingar producenter att betala en avgift för hanteringen av det avfall de skapar. Intäkterna av avgiften ska bidra till en ekonomi för insamling, sortering, återanvändning och återvinning.
Alice Bah Kuhnke
21

Skyddet för varg ska minska

Vi vill att vargen och andra vilda arter ska få finnas i långsiktigt livskraftiga stammar. Den svenska vargstammen är långt ifrån långsiktigt livskraftig och avsevärt mindre än i andra delar av Europa. Därför vill vi i dagsläget behålla befintligt skydd.
Alice Bah Kuhnke
22

EU ska verka för att mindre skog avverkas

Vi vill skydda mer natur i linje med det globalt antagna målet att minst 30 procent av landytan skyddas till 2030, detta bör fastställas i bindande lagstiftning på EU-nivå. Det bör i sin tur leda till att mindre skog avverkas. Samtidigt ska nationell och europeisk lagstiftning göra det mer lönsamt för enskilda skogsägare att bidra till den viktiga kampen för klimatet och den biologiska mångfalden.
Alice Bah Kuhnke
23

EU ska minska användningen av bekämpningsmedel i jordbruket med 50 procent till år 2030

Vi vet att användning av bekämpningsmedel måste minska drastiskt i EU. Det är en enorm förlust för miljön, människors hälsa och vår framtida livsmedelsförsörjning att högerpartierna denna mandatperiod omintetgjorde förslaget till ny lag om bekämpningsmedel som inkluderade målet om att minska användningen av skadliga bekämpningsmedel med minst 50% till 2030.
Alice Bah Kuhnke
24

De kvoter som ministerrådet har föreslagit för fiske av sill/strömming ska minskas

Industritrålningen efter strömming måste stoppas både med hänsyn till det kritiska läget för fiskbestånden och för att följa lagens krav. Lagen är mycket tydlig med att fiske inte ska bedrivas när läget är så här allvarligt. Ett totalstopp för industritrålning i Östersjön är den enda åtgärden som i närtid kan bidra till att vända utvecklingen i Östersjön, som annars är på stadig kurs mot kollaps.
Alice Bah Kuhnke
25

EU ska upprätta mottagningscenter utanför Europa dit asylsökande skickas

Asylcenter i tredjeland är inhumant, dyrt och ineffektivt. Vi förespråkar inte ett system som inte kommer att fungera och som dessutom syftar till att EU-länderna ska ta så lite ansvar som möjligt för människor på flykt. Förslag om asylcenter i tredjeland är oförenliga med både flyktingkonventionen och EU-rätten. Asylrätten ska värnas.
Alice Bah Kuhnke
26

EU:s bistånd ska villkoras med att länder utanför EU medverkar till att bromsa migrationen

EU:s gemensamma utvecklingsbistånd ska inte användas för att förhindra migration till EU. Minskat bistånd och handelspolitiska sanktioner mot länder som inte bidrar till att minska migrationen till EU ökar utsattheten för dessa länders medborgare. EU:s bistånd ska bidra till fred och hållbar utveckling och inte utformas enligt medlemsländernas egenintressen.
Alice Bah Kuhnke
27

EU ska öka antalet räddningsaktioner på Medelhavet

EU har ett internationellt och moraliskt ansvar att rädda liv till havs. Idag ser vi hur medlemsländerna inte tar sitt ansvar, och hur hjälporganisationer som gör allt de kan för att kompensera för bristen på insatser misstänkliggörs, sanktioneras och kriminaliseras. Vi vill därför att EU ska anta en sjöräddningsstrategi och inleda en EU-finansierad insats för sjöräddningsoperationer.
Alice Bah Kuhnke
28

Sverige ska införa permanent inre gränskontroll vid Sveriges gränser

Inre gränskontroller bryter mot EU:s grundläggande princip om fri rörlighet. Erfarenheterna från 2016 visar att permanenta gränskontroller är ohållbart för pendling i gränsregioner. Det skadar Sveriges gränsregioner och kommer med ökade kostnader för tåg-, åkeri- och bussbolagen. Sverige bör respektera sina åtaganden i Schengenavtalet.
Alice Bah Kuhnke
29

EU ska göra omvändelseförsök av HBTQI-personer olagligt

Idag är omvändelseförsök fortfarande lagligt i flera EU-länder. Omvändelseförsök måste förpassas till historien och förbjudas.
Alice Bah Kuhnke
30

EU ska rekommendera medlemsländerna att lägga till en tredje könskategori i sina pass

Miljöpartiet har länge krävt att Sverige ska införa ett tredje juridiskt kön. Alla ska kunna få sin könsidentitet bekräftad. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter har uppmanat världens länder att utfärda personbevis som speglar individens självupplevda könstillhörighet, och därför bör även EU uppmana medlemsländerna att göra detsamma.
Alice Bah Kuhnke
31

EU ska införa samtyckeslagstiftning

Fler än hälften av EU:s medlemsländer har inte en sexualbrottslagstiftning som bygger på frivillighet. Vi vill att EU ska kräva att alla länder inför samtyckeslagstiftning. Tyvärr har flera medlemsländernas regeringar motverkat ett sådant förslag i EU, annars hade det redan nu kunnat bli verklighet. Vi kommer att fortsätta att driva förslaget.
Alice Bah Kuhnke
32

EU ska få kompetens att kriminalisera sexköp med inspiration från den svenska sexköpslagen

Prostitution och människohandel är en del av mäns våld mot kvinnor. Vi vill kriminalisera könsbaserat våld på EU-nivå. På kort sikt vill vi arbeta för att den svenska sexköpslagen, som har varit ett viktigt verktyg mot människohandeln i Sverige, ska bli norm i hela EU.
Alice Bah Kuhnke
E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024