ValkompassEU-val 2024

Emma Nohrén

förMiljöpartiet de gröna
  • Riksdagsval 2022
  • Kommunalval 2010
  • Riksdagsval 2014

44 år

Högskole- eller universitetsstudier

Vad fick dig att engagera dig i politiken?

Jag är marinbiolog och det var kärleken till havet som tog mig till politiken. Men det öppnade upp för så mycket mer. Nu kandiderar jag för att vara havets röst i Bryssel. Jag tror att mina erfarenheter från politik, forskning och näringsliv skulle göra mig till en EU-parlamentariker som gör skillnad.

Politiska hjärtefrågor

Havets röst i Bryssel

Hav och klimat är två sidor av samma mynt. Tillståndet i haven är alarmerande, vi måste vända trenden. Det behövs en ny havslag som tar ett helhetsgrepp på situationen. Vi måste stoppa överfisket, förbjuda destruktiva fiskemetoder och bygga upp fiskbestånden och ekosystemen igen. Höja takten mot övergödning och miljögifter och skydda och restaurera livsmiljöer, framförallt i kustzonen.

Ställ om jordbrukspolitiken!

Idag går 80 % av EU:s jordbrukspengar till 20 % av de största företagen. Det borde vara tvärt om. Jag vill se att EU:s pengar riktas mot de lantbrukare som producerar bra mat med hög djurvälfärd samtidigt som de bidrar till klimatmål och biologisk mångfald. Småskaligt och ekologiskt ska gynnas framför storskaligt och industriellt. Det ska löna sig att jobba med naturen, inte mot den.

Planeten sätter gränser

Vi måste ha en klimatpolitik som utgår från vetenskapen. EU måste vara klimatpositiva 2040 och krävs det att vi binder mer kol i skog och mark än vad vi släpper ut. Då måste vi ha friska ekosystem och bruka skogen, haven och åkrarna på ett sätt som bygger upp mer resurser än vad vi tar ut. Förlusten av biologisk mångfald måste stoppas.

Personliga frågor

Vilka utskott vill du helst sitta i?

Jag vill helst sitta i fiskeriutskottet (Pech) för att kunna jobba med att förändra fiskeripolitiken. Eller utskottet för miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet (Envi) för att kunna jobba med klimat, biologisk mångfald och naturfrågor och utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling (Agri) för att kunna påverka jordbrukspolitiken. Även utrikesutskottet är intressant då allt hänger ihop.

Vilken ny lagstiftning vill du driva igenom under nästa mandatperiod?

En ny havslag. Vi redan har havsmiljödirektivet , en gemensam fiskeripolitik och många andra lagar som rör haven, men vi saknar fortfarande en övergripande strategi och ett övergripande miljömål för våra hav! De flesta människor vet att vi måste begränsa den globala temperaturökningen till 1,5 grader, men vad är målet när det gäller att rädda haven? Det måste vi definiera.

Vilket är ditt favoritmedlemsland i EU (förutom Sverige?)

Jättesvår fråga! Att resa till måste jag nog säga Grekland, min sambo har bott där och vi har många vänner som alltid öppnar upp sina hem för oss. Men det finns så många vackra platser i EU, blev tex väldigt förtjust i Slovenien när jag var där på jobbresa. Politisk tycker jag att vi borde samarbeta med med baltländerna, de har en oerhört progressiv utveckling, och vi kan lära mycket av varandra.

Din bästa Eurovisionlåt genom tiderna? (Du får inte välja ett svenskt bidrag!)

Den som aldrig blev, Daði og Gagnamagnið Think about things. Tänk att när Island äntligen skulle få vinna så ställdes tävlingen in på grund av coronapandemin. Elakt. Jag är säker på att den skulle ha vunnit.

Jämför svar

1

Det är en fördel för Sverige att vara med i EU

EU-medlemskapet är oerhört viktigt för det är i EU vi tillsammans kan tackla de gränsöverskridande utmaningarna vi har idag såsom klimatförändringar, utarmning av biologisk mångfald och den gröna omställningen. Tillsammans är vi starka och den fria rörligheten, handel och samarbete mellan länderna är nyckeln.
Emma Nohrén
2

EU ska inte välkomna fler medlemsländer

Samarbetet inom EU borgar för fred, välstånd och grundläggande rättigheter och värderingar. Det är viktigt att vi välkomnar in fler i gemenskapen. Så säkrar vi fred och frihet. De meritbaserade anslutningsprocesserna med tydliga kriterier borgar för att vi då stärker civilsamhället och bidrar till att rättsstaten och demokratiska institutioner stärks i det europeiska grannskapet.
Emma Nohrén
3

Fossila subventioner ska förbjudas i alla EU-regelverk

Det är galet att vi fortfarande subventionerar fossila verksamheter och fossila bränslen. Det är ju kontraproduktivt att försöka stoppa klimatförändringarna med ena handen för att sen dela ut enorma subventioner till fossilt med den andra. Dessutom göder det Putins krigskassa. I det klimatnödläge vi är i måste vi ställa om nu!
Emma Nohrén
4

Sverige ska ersätta kronan med Euro

Nej, folkomröstningen 2003 ska respekteras.
Emma Nohrén
5

Alla varor på EU:s inre marknad ska ha en klimatmärkning som anger koldioxidavtryck

ja, det är viktigt att konsumenterna kan göra bra val och det sätter press på företagen och leverantörerna att få ner sina utsläpp. Viktiga steg mot detta har redan tagits i och med ekodesignlagstiftningen.
Emma Nohrén
6

Ansiktsigenkänning i brottsbekämpande syfte ska tillåtas i högre utsträckning

Vi ska självklart ha verktyg för att bekämpa allvarlig brottslighet, men att tillåta att AI används för massövervakning är inte vägen att gå. Jag är positiv till att EU har en AI-lagstiftning med ett generellt förbud mot ansiktsigenkänning i realtid ,med ett fåtal begränsade undantag. Med ett generellt förbud säkrar vi skyddet för integritet och mänskliga rättigheter.
Emma Nohrén
7

EU ska ta initiativ till mer vapenproduktion inom unionen

Sverige och EU måste stötta Ukraina i sitt försvar mot Putins Ryssland. Så EU-länderna behöver öka och effektivisera sina vapen- och ammunitionsproduktion. Men det måste vara effektiv kontroll så att inte vapen och ammunition hamnar i orätta händer, vare sig nu eller i framtiden.
Emma Nohrén
8

EU ska förbjuda TikTok

Jag vet inte om förbud av en app är rätt väg att gå men det är viktigt att följa hur användares data hanteras, särskilt med tanke på det allvarliga säkerhetsläget i världen. Känsliga uppgifter ska aldrig hamna i fel händer och vi ska värna människors integritet. Men begränsning av människors tillgång till internet är problematisk och måste göras genomtänkt.
Emma Nohrén
9

EU ska inrätta en gemensam säkerhetspolis

Det är viktigt med ett bra polisiärt samarbete inom EU och genom Europol finns redan ett bra samarbete. Jag ser gärna att det utvecklas, förstärks och fördjupas men jag vill inte se en gemensam säkerhetspolis.
Emma Nohrén
10

EU ska ha ett gemensamt cyberförsvar

Det är ett stort och ökande problem och i slutändan ett hot mot demokratin. Det är viktigt att vi ökar samarbetet mellan EU-länderna inom cyberområdet, både på försvars- och den civila sidan och att samarbetet leder till stöd och utveckling av policies och verktyg för att bättre kunna stå emot cyberattacker.
Emma Nohrén
11

EU ska kräva att arbetsgivaren tar ansvar om en underleverantör fuskar med löner eller skatter

Ja, fusket måste bort och företag måste ta ansvar för att även underleverantörer uppfyller lagkrav. Ansvarslagen (CSDD) är ett viktigt steg på vägen.
Emma Nohrén
12

Alla typer av arbetskraftsinvandring till EU ska bli lättare

Ja, vi behöver internationell kompetens. Det råder arbetsbrist i såväl låg- som högkvalificerade yrken. EU behöver jobba mer med arbetskraftsinvandring så att företag kan rekrytera den kompetens de behöver, det stärker både Sverige och EU och från ekonomin att växa.
Emma Nohrén
13

Plattformsdirektivet ska stärkas med ett större arbetsgivaransvar för gig-arbetare

De miljontals gig-arbetarna inom EU har rätt till rättvisa och trygga arbetsvillkor och ska kunna räknas som arbetstagare. Det måste bli förbättrade anställningsvillkor och ges social trygghet för gig-arbetare och andra grupper som faller utanför etablerade nationella system.
Emma Nohrén
14

Bestämmelserna om dygnsvila i arbetstidsdirektivet ska rivas upp

De gemensamma regler behövs för att arbetstagare inte ska bli utnyttjade Parterna på svensk arbetsmarknad är nu ansvariga och om eventuella justeringar i tillämpning behövs, för exempelvis brandmän, är det parterna som beslutar om det.
Emma Nohrén
15

Ett land ska kunna uteslutas ur EU om det bryter mot EU:s demokratiska principer

Ja, ett EU-medelskap innehåller inte bara rättigheter utan också skyldigheter, ett land ska inte kunna bryta mot våra demokratiska värden och rättsstatens principer utan sanktioner och om det inte biter så kan uteslutning vara ett sista steg. Överträdelseförfaranden ska inledas mot de länder som inskränker de medborgerliga fri- och rättigheterna.
Emma Nohrén
16

Vetorätten i ministerrådet ska ersättas med kvalificerad majoritet i alla frågor

Vetorätten bör kvarstå men det finns delar av utrikes- och säkerhetspolitiken där det kan vara befogat att gå över till majoritetsbeslut, tex när EU-länderna ska enas om uttalanden om mänskliga rättigheter eller sanktioner.
Emma Nohrén
17

Företag som driver sociala medier ska själva få avgöra hur de hanterar desinformation

Spridningen av desinformation är en av de största utmaningarna på internet och för demokratin i stort. Åtgärder måste komma på plats för att skydda EU mot utländsk inblandning och manipulation. Sociala medier-företag har ett stort ansvar i detta.
Emma Nohrén
18

EU ska satsa EU-medel på kärnkraft

Nej, EU ska inte bidra till att skapa oförtjänta fördelar för kärnkraft. Det snedvrider konkurrensen och håller tillbaka mer kostnadseffektiva lösningar för klimatomställningen.
Emma Nohrén
19

Alla intäkter från försäljning av utsläppsrätter ska betalas in till EU:s budget

Idag går merparten av intäkterna till medlemsländerna och jag kan tänka mig att man minskar den delen något och för att öka andelen som går till EU:s budget. Men inte att allt ska gå till EU:s budget.
Emma Nohrén
20

Producenter ska täcka kostnaderna för mer textilåtervinning

Ja, principen om att förorenaren betalar ska gälla även för textilier och miljöpartiet har länge varit pådrivande för ett utökat producentansvar på EU-nivå. Producenter ska betala en avgift för hanteringen av det avfall de skapar. Intäkterna av avgiften ska bidra till en ekonomi för insamling, sortering, återanvändning och återvinning.
Emma Nohrén
21

Skyddet för varg ska minska

Nej, alla vilda arter ska få finnas i långsiktigt livskraftiga populationer, även varg. Sverige har en liten vargstam, långt mindre än många andra medlemsländer, och det starka skyddet behövs.
Emma Nohrén
22

EU ska verka för att mindre skog avverkas

Genom internationella överenskommelser har vi förbundit oss att skydda minst 30% av landytan och det gäller även skog. Vi behöver därför avverka mindre och göra uttag av den brukade skogen på mer naturnära sätt för att inte äventyra ekosystemen och den biologiska mångfalden. Vi måste ha lagstiftning som gör det lönsamt för den enskilda skogsägaren att skydda och bruka skogen hållbart.
Emma Nohrén
23

EU ska minska användningen av bekämpningsmedel i jordbruket med 50 procent till år 2030

Användning av bekämpningsmedel måste minska drastiskt i EU. Det är en enorm förlust för miljön, människors hälsa och vår framtida livsmedelsförsörjning att högerpartierna denna mandatperiod omintetgjorde förslaget till ny lag om bekämpningsmedel med bla målet om att minska användningen av skadliga bekämpningsmedel med minst 50% till 2030. Vi måste också ha mer forskningsmedel till andra metoder.
Emma Nohrén
24

De kvoter som ministerrådet har föreslagit för fiske av sill/strömming ska minskas

Ja, vi måste minska kvoterna, förbjuda industritrålningen i Östersjön, styra över mot mer småskaligt fiske som fiskar till humankonsumtion och få bredare vetenskapligt underlag från forskarna som inte bara räknar på biomassa.
Emma Nohrén
25

EU ska upprätta mottagningscenter utanför Europa dit asylsökande skickas

Nej! Förslag om asylcenter i tredjeland är oförenliga med både flyktingkonventionen och EU-rätten. Dessutom är de inhumana, dyra och ineffektiva. Asylrätten ska värnas.
Emma Nohrén
26

EU:s bistånd ska villkoras med att länder utanför EU medverkar till att bromsa migrationen

Nej, EU:s bistånd ska bidra till fred och hållbar utveckling och inte utformas enligt medlemsländernas egenintressen. Minskat bistånd och handelspolitiska sanktioner mot länder som inte bidrar till att minska migrationen till EU ökar utsattheten för dessa länders medborgare.
Emma Nohrén
27

EU ska öka antalet räddningsaktioner på Medelhavet

Ja, EU har ett internationellt och moraliskt ansvar att rädda liv till havs. Beteendet vi ser från vissa länder nu är inte acceptabelt. Jag vill att EU antar en sjöräddningsstrategi och att det inleds en EU-finansierad sjöräddningsoperation.
Emma Nohrén
28

Sverige ska införa permanent inre gränskontroll vid Sveriges gränser

Nej, det är inte förenligt med EU:s grundläggande princip om fri rörlighet.
Emma Nohrén
29

EU ska göra omvändelseförsök av HBTQI-personer olagligt

Självklart, det är galet att omvändelseförsök fortfarande är tillåtet i flera EU-länder.
Emma Nohrén
30

EU ska rekommendera medlemsländerna att lägga till en tredje könskategori i sina pass

Miljöpartiet har länge krävt att Sverige ska införa ett tredje juridiskt kön. Alla ska kunna få sin könsidentitet bekräftad. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter har uppmanat världens länder att utfärda personbevis som speglar individens självupplevda könstillhörighet, och därför bör även EU uppmana medlemsländerna att göra detsamma.
Emma Nohrén
31

EU ska införa samtyckeslagstiftning

Fler än hälften av EU:s medlemsländer har inte en sexualbrottslagstiftning som bygger på frivillighet. Jag vill att EU ska kräva att alla länder inför samtyckeslagstiftning. Tyvärr har flera medlemsländernas regeringar motverkat ett sådant förslag i EU, annars hade det redan nu kunnat bli verklighet. Men vi fortsätter att driva förslaget.
Emma Nohrén
32

EU ska få kompetens att kriminalisera sexköp med inspiration från den svenska sexköpslagen

Ja, den svenska sexköpslagen borde vara norm i hela EU. Prostitution och människohandel är en del av mäns våld mot kvinnor. Det måste få ett slut.
Emma Nohrén
E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024