ValkompassEU-val 2024

Martin Marmgren

förMiljöpartiet de gröna
  • Riksdagsval 2018
  • Kommunalval 2018
  • Kommunalval 2022
  • Kommunalval 2014

49 år

Högskole- eller universitetsstudier

Vad fick dig att engagera dig i politiken?

Jag vill verka för en hållbar värld, där naturen värderas och dess gränser respekteras. Miljöpartiets tre solidariteter, med djur och natur, all världens människor och kommande generationer utgjorde en perfekt grund för mitt politiska engagemang. Det är tydligt för mig att de stora samhällsfrågorna, som klimatförändringar och naturskövling, kräver politiska lösningar.

Politiska hjärtefrågor

En klimatpolitik i linje med Parisavtalet

Ambitionerna i klimatpolitiken måste höjas kraftigt så att den är i linje med vetenskapen och utsläppsminskningarna behöver ske omgående. EU måste vidga och skärpa utsläppshandeln. Klimattullarna ska omfatta fler sektorer. EU ska satsa på grön omställning och helt avskaffa alla fossila subventioner. EU ska även omedelbart förbjuda import av rysk fossil energi.

Skydd och återställande av natur

Naturen har inte bara ett högt värde i sig, den är även viktig för att tillhandahålla ekosystemstjänster. Skydd och återställande av natur kan vara ett väldigt kostnadseffektivt sätt att motverka klimatförändringar. EU behöver skydda 30% av sin yta och återställa 30% av natur, samt prioritera arbetet med biologisk mångfald. EU behöver även en ny havslag, samt förbjuda bottentrålning.

EU ska stå upp för folkrätt och mänskliga rättigheter

EU behöver fortsätta stödja Ukraina i dess försvar mot Rysslands aggression och välkomna Ukraina in i EU. EU behöver också - bland annat genom riktade sanktioner - driva på för att Israel stoppar de enorma övergreppen mot Gazas civilbefolkning samt verka för en fredlig tvåstatslösning. EU ska stå upp för folkrätt och mänskliga rättigheter, och aldrig accepterar krigsbrott.

Personliga frågor

Vilka utskott vill du helst sitta i?

Även om miljö, klimat och natur är de allra viktigaste frågorna för mig skulle jag med min bakgrund som polis kanske göra mest nytta i utskottet LIBE för medborgerliga fri- och rättigheter samt rättsliga och inrikes frågor.

Vilken ny lagstiftning vill du driva igenom under nästa mandatperiod?

Det allra viktigaste är att skärpa klimatlagstiftningen så att den går i linje med Parisavtalet samt stärka skyddet och återställandet av natur. Ett exempel vore en vidgning och skärpning av klimattullarna, ett annat en tvingande och ambitiös lagstiftning om naturskydd och värnande av biologisk mångfald.

Vilket är ditt favoritmedlemsland i EU (förutom Sverige?)

Omöjlig fråga. Jag älskar både de österrikiska Alperna och den grekiska övärlden. Men, om jag bortser från den politiska aspekten, kanske jag ändå väljer Italien som kombinerar fantastiska miljöer och vyer med ett alldeles underbart kök (och ett väldigt vackert språk).

Din bästa Eurovisionlåt genom tiderna? (Du får inte välja ett svenskt bidrag!)

Gente di Mare (Italien, 1987)

Jämför svar

1

Det är en fördel för Sverige att vara med i EU

EU är vår bästa chans att möta de gränsöverskridande utmaningar som både Sverige, Europa och världen står inför. Det handlar främst om klimatförändringar, miljöförstörelse och skövling av natur och behovet av en kraftfull grön omställning, men även om kränkningar av mänskliga rättigheter, folkrättsbrott och säkerhetspolitiska utmaningar.
Martin Marmgren
2

EU ska inte välkomna fler medlemsländer

Genom utvidgningspolitiken kan EU verka för fred och demokratisk utveckling i sitt närområde. De krav EU kan ställa genom de meritbaserade anslutningsprocesserna kan stärka både civilsamhället, rättsstaten och demokratiska institutioner i kandidatländerna.
Martin Marmgren
3

Fossila subventioner ska förbjudas i alla EU-regelverk

Vi måste få ett omedelbart stopp för alla fossila subventioner i EU. Det är sanslöst oansvarigt och kontraproduktivt att lägga (enorma) skattemedel på den fossila energi som driver den akuta klimatkris vi befinner oss i. EU:s fossilberoende skadar inte bara klimat och miljö, det göder dessutom Rysslands krigskassa.
Martin Marmgren
4

Sverige ska ersätta kronan med Euro

Sverige bör inte införa Euron. Resultatet av folkomröstningen 2003 bör respekteras. I nuläget tycks det inte heller finnas några tillräckligt tungt vägande fördelar för Sverige att byta till Euron.
Martin Marmgren
5

Alla varor på EU:s inre marknad ska ha en klimatmärkning som anger koldioxidavtryck

Tack vare Miljöpartiet tas nu med den nya ekodesignlagstiftningen steg för att varor i högre grad ska utsläppsmärkas. Vi behöver dock gå längre, och skärpa kraven.
Martin Marmgren
6

Ansiktsigenkänning i brottsbekämpande syfte ska tillåtas i högre utsträckning

Både EU och Sverige befinner sig i en situation med såväl systemhotande grov organiserad brottslighet och terrorhot. Ansiktsigenkänning kan vara ett effektivt verktyg för att kunna utreda brott och skydda unionens invånare. Dock ska integritetsaspekter beaktas och vi behöver säkerställa att tekniken inte fungerar diskriminerande.
Martin Marmgren
7

EU ska ta initiativ till mer vapenproduktion inom unionen

Med ett USA som vacklar är det essentiellt att EU stöttar Ukraina i försvaret mot Ryssland. Därför behöver EU öka och effektivisera sin vapen- och ammunitionsproduktion. Det är samtidigt väldigt viktigt att ha en effektiv kontroll över var vapen som produceras hamnar och att ställa väldigt höga krav för att tillåta export. EU ska inte exportera vapen till länder som kränker mänskliga rättigheter.
Martin Marmgren
8

EU ska förbjuda TikTok

Utgångspunkten är att människor ska ha fri tillgång till internet, så ett totalt förbud är i nuläget en allt för ingripande åtgärd. Det ör dock viktigt att följa hur användares data hanteras och säkerställa att känsliga uppgifter inte hamnar i fel händer. Det allvarliga säkerhetspolitiska läget bör beaktas vad gäller användande på tjänstemobiler med känslig information.
Martin Marmgren
9

EU ska inrätta en gemensam säkerhetspolis

Det finns redan ett pågående samarbete mellan medlemsländernas brottsbekämpande myndigheter, inklusive säkerhetspolisen genom Europol. Det samarbete behöver utvecklas och stärkas. Men med tanke på det allvarliga hot både terrorism och gränsöverskridande grov organiserad brottslighet innebär kan det vara värt att överväga inrättandet av en EU-gemensam polisstyrka, ett europeiskt ”FBI”.
Martin Marmgren
10

EU ska ha ett gemensamt cyberförsvar

Cyberattacker är ett växande problem som hotar vitala samhällsfunktioner i hela EU. Vi behöver öka samarbete mellan EU-länderna inom cyberområdet. EU ska bidra till samordning, stöd och verktyg för att hjälpa medlemsländerna att kunna stå emot cyberattacker.
Martin Marmgren
11

EU ska kräva att arbetsgivaren tar ansvar om en underleverantör fuskar med löner eller skatter

Det förekommer inte bara enormt mycket fusk i branscher med många led av underleverantörer (som byggbranschen), det är också en guldgruva för organiserad brottslighet. Företag behöver under risk för sanktioner ta ansvar för att underleverantörer uppfyller lagkrav. Detta både för att förebygga kriminalitet och farliga kvalitetsbrister och för att ge företag som sköter sig jämlika villkor.
Martin Marmgren
12

Alla typer av arbetskraftsinvandring till EU ska bli lättare

Det finns arbetskraftsbrist i EU i både lågkvalificerade och högkvalificerade yrken. Arbetskraftsinvandring möjliggör för företag att rekrytera internationell kompetens och förbättrar deras chanser att konkurrera, vilket också kan skapa nya jobb i EU. Viss arbetskraftsinvandring skapar dock utrymme för kriminalitet, utnyttjande och människoexploatering varför det behövs kontroll och regleringar.
Martin Marmgren
13

Plattformsdirektivet ska stärkas med ett större arbetsgivaransvar för gig-arbetare

Även gig-arbetare har rätt till schyssta arbetsvillkor. Det behövs bättre anställningsvillkor för alla de grupper som faller utanför de etablerade nationella systemen. Gig-ekonomin får inte tillåtas frodas på bekostnad av de arbetsrättsliga rättigheterna. Gig-arbetare förtjänar en förbättrad social trygghet.
Martin Marmgren
14

Bestämmelserna om dygnsvila i arbetstidsdirektivet ska rivas upp

Det behövs ett gemensamt golv för arbetstagares rättigheter för att förhindra utnyttjande av arbetskraft. Arbetsrättsliga direktiv ska dock inte överreglera arbetsmarknaden på sätt som begränsar parternas möjlighet att finna konstruktiva lösningar. Det finns också utrymme för justeringar i tillämpningen för exempelvis brandmän.
Martin Marmgren
15

Ett land ska kunna uteslutas ur EU om det bryter mot EU:s demokratiska principer

Grunden för EU bör vara att unionen bygger på länder som respekterar och upprätthåller demokratiska principer. När EU-länder upprepade gånger eller över tid allvarligt kränker medborgerliga fri- och rättigheter bör sanktioner sättas in. Ger dessa inte effekt måste uteslutning vara ett alternativ. Annars riskerar EU att förfalla inifrån.
Martin Marmgren
16

Vetorätten i ministerrådet ska ersättas med kvalificerad majoritet i alla frågor

Vetorätten behövs i en del frågor av ren inrikespolitisk karaktär. Det finns dock frågor, som exempelvis utrikes- och säkerhetsfrågor där det vore bra att kunna fatta beslut genom majoritet eller kvalificerad majoritet. Detta gäller speciellt för att kunna enas om sanktioner eller uttalanden vid kränkningar av mänskliga rättigheter.
Martin Marmgren
17

Företag som driver sociala medier ska själva få avgöra hur de hanterar desinformation

Den desinformation som formligen väller över nätet är ett enormt hot, och gynnar populistiska och extremistiska rörelser. En stor del rör sig också om utländsk manipulation och påverkansoperationer. EU behöver få kraftfulla åtgärder på plats för att skydda demokratin. Det krävs bindande regler för att sociala medier-företag tar sitt ansvar, dock utan att man landar i censur och överblockering.
Martin Marmgren
18

EU ska satsa EU-medel på kärnkraft

Ny kärnkraft är extremt dyr, och innebär stora risker och påfrestningar ur både miljö- och säkerhetspolitiska aspekter. Det finns ingen anledning att använda gemensamma medel för att ge kärnkraften fördelar på andra energislags bekostnad. Speciellt inte då det finns både betydligt mer kostnadseffektiva och miljövänliga alternativ för omställningen av energisektorn bort från det fossila.
Martin Marmgren
19

Alla intäkter från försäljning av utsläppsrätter ska betalas in till EU:s budget

Just nu går merparten av intäkterna från utsläppshandeln till medlemsstaterna. Det kan finnas fog att öka andelen som går till EU för att finansiera fonder som stöttar grön omställning. Det vore dock att gå för långt att låta alla intäkter från utsläppshandeln gå till EU:s budget.
Martin Marmgren
20

Producenter ska täcka kostnaderna för mer textilåtervinning

Principen om att förorenaren betalar är grundläggande. Miljöpartiet har drivit på för ett system med utökat producentansvar på EU-nivå. Producenter behöver betala för hanteringen av det avfall de genererar. Intäkterna av den avgiften ska bidra till att täcka system för insamling, sortering, återvinning och återbruk.
Martin Marmgren
21

Skyddet för varg ska minska

Vargen och andra vilda arter har både ett egenvärde och ett värde för att upprätthålla friska och resilienta naturliga ekosystem som kan ge viktiga ekosystemstjänster. De behöver få finnas i långsiktiga livskraftiga stammar. Vad gäller vargen så är exempelvis den svenska vargstammen långt ifrån långsiktigt livskraftig, och behöver snarare få ett ökat skydd.
Martin Marmgren
22

EU ska verka för att mindre skog avverkas

EU måste skudda mer natur för att nå de globalt antagna målen om att minst 30% av landytan ska skyddas till 2030. Detta bör ske genom bindande EU-lagstiftning, vilket också måste leda till att mindre skog avverkas. EU-lagstiftningen behöver samtidigt göra det mer lönsamt för enskilda skogsägare att bidra till att motverka klimatförändringar och skydda biologisk mångfald.
Martin Marmgren
23

EU ska minska användningen av bekämpningsmedel i jordbruket med 50 procent till år 2030

Bekämpningsmedel leder till enorm miljöförstörelse och orsakar stora hälsoproblem för människor. EU måste drastiskt minska sin användning av bekämpningsmedel. Det lagförslag som stoppades av högerpartierna denna mandatperiod om att minska användningen med 50% till 2030 behöver drivas igenom. I ett längre perspektiv krävs en betydligt skarpare lagstiftning för att värna miljö och människor.
Martin Marmgren
24

De kvoter som ministerrådet har föreslagit för fiske av sill/strömming ska minskas

Industritrålning behöver regleras kraftigt och stoppas i alla känsliga och kustnära hav som exempelvis Östersjön. Statusen för beståndet av strömming och många andra fiskar är kritisk och många av havens ekosystem är allvarligt hotade och riskerar kollaps. Att minska fiskekvoterna för bland annat strömming är en av flera nödvändiga åtgärder för att värna livet i haven och vända utvecklingen.
Martin Marmgren
25

EU ska upprätta mottagningscenter utanför Europa dit asylsökande skickas

Att inrätta asylcenter i tredjeland riskerar att bryta mot EU-rätten och innebära kompromisser med flyktingars rättigheter. Det riskerar även att bli kostsamt och ineffektivt.
Martin Marmgren
26

EU:s bistånd ska villkoras med att länder utanför EU medverkar till att bromsa migrationen

EU:s gemensamma utvecklingsbistånd ska bidra till hållbar utveckling, fred och mänskliga rättigheter i mottagarländerna. Det ska inte villkoras baserat på enskilda medlemsländers inrikespolitiska intressen.
Martin Marmgren
27

EU ska öka antalet räddningsaktioner på Medelhavet

Idag dör mängder med människor, varav många barn, på Medelhavet. EU har ett moraliskt ansvar för att rädda liv till havs. Det ansvaret tas inte för närvarande, tvärtom motarbetas ofta de frivilligorganisationer som gör allt de kan för att rädda liv och motverka döden på Medelhavet. EU behöver anta en sjöräddningsstrategi och inleda en EU-finansierad insats för räddningsoperationer på Medelhavet.
Martin Marmgren
28

Sverige ska införa permanent inre gränskontroll vid Sveriges gränser

Permanenta inre gränskontroller innebär stora kostnader för transportsektorn och försvårar kraftigt pendlingen i gränsregioner. De bryter också mot EU:s grundläggande princip om fri rörlighet. Det behövs dock utökade riktade kontroller av tull och polis för att beivra smuggling av bland annat vapen och droger över de öppna gränserna.
Martin Marmgren
29

EU ska göra omvändelseförsök av HBTQI-personer olagligt

Omvändelseförsök innebär en grov kränkning för de som utsätts och behöver förbjudas omgående i hela EU.
Martin Marmgren
30

EU ska rekommendera medlemsländerna att lägga till en tredje könskategori i sina pass

Alla människor har rätt att få sin könsidentitet bekräftad. Den tvingande indelningen uppdelningen i två kön innebär en begränsning för alla dem som inte passar in i något av könen man eller kvinna. EU bör uppmana medlemsländerna att införa ett tredje kön.
Martin Marmgren
31

EU ska införa samtyckeslagstiftning

Att utsätta någon annan för sexuella handlingar som denne inte samtyckt till är ett övergrepp och bör vara kriminaliserat. Sveriges samtyckeslagstiftning är ett föredöme, och EU borde följa efter. Det vore ett viktigt steg i att motverka de enormt utbredda kränkningarna av speciellt kvinnors sexuella integritet.
Martin Marmgren
32

EU ska få kompetens att kriminalisera sexköp med inspiration från den svenska sexköpslagen

Att kriminalisera sexköp är ett viktigt verktyg för att bekämpa människohandel och motverka den enorma utsatthet som kvinnor i sexindustrin utsätts för.
Martin Marmgren
E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024