ValkompassEU-val 2024

Jenny Lundström

förMiljöpartiet de gröna
  • Landstingsval 2018
  • Regionval 2022
  • Kommunalval 1998
  • Kommunalval 2002
  • Kommunalval 2006
  • Kommunalval 2010
  • Kommunalval 2018
  • Kommunalval 2022
  • Landstingsval 2014
  • Kommunalval 2014

57 år

Högskole- eller universitetsstudier

Vad fick dig att engagera dig i politiken?

Viljan att påverka världen till det bättre. Vi vet så mycket, vi kan så mycket, och ändå gör vi så lite!

Politiska hjärtefrågor

En djurhållning som fullt ut tar hänsyn till djurens behov

Under den kommande mandatperioden kommer många av EUs djurskyddslagar revideras. Djurtransporterna behöver minska, inga djur ska behöva sitta i burar, pälsdjursfarmning måste förbjudas och djurvälfärden måste stärkas för vattenlevande arter. Alla djurslag ska ha rätt till utevistelse och överanvändningen av antibiotika ska stoppas.

En rättvis klimatomställning i enlighet med vetenskapens krav.

Redan idag ser vi effekterna av klimatförändringarna i form av t.ex. bränder, skyfall, värmeböljor, med förödande konsekvenser för de som drabbas. Den rättvisa klimatomställningen handlar om att genomföra de reformer som krävs för att EU ska bli klimatpositivt 2040 och samtidigt säkra den sociala hållbarheten med tydliga reformer som minskar klyftorna i samhället.

En jordbrukspolitik som bidrar till omställningen och inte hindrar den

● EU:s jordbrukspolitik är ett kraftigt verktyg som givetvis ska användas för att främja omställningen. Småskaligt och ekologiskt jordbruk måste gynnas mer, storskaligt och industriellt mindre. EU:s pengar ska riktas mot de lantbrukare som bidrar till klimatmål och biologisk mångfald.

Personliga frågor

Vilka utskott vill du helst sitta i?

Jordbruksutskottet

Vilken ny lagstiftning vill du driva igenom under nästa mandatperiod?

Ny djurskyddslagstiftning

Vilket är ditt favoritmedlemsland i EU (förutom Sverige?)

Frankrike

Jämför svar

1

Det är en fördel för Sverige att vara med i EU

Klimatet är vår tids ödesfråga, där Sveriges regering just nu har noll ledarskap. Det gör att vi numera har att förlita oss på EU:s klimatpolitik, där målen är skarpa och tydliga och bygger på ackumulerade utsläpp (koldioxidbudget), sanktionsmekanismer finns och där det mycket framgångsrika systemet med utsläppshandel kommer att utvecklas ytterligare.
Jenny Lundström
2

EU ska inte välkomna fler medlemsländer

EU:s utvidningspolitik bygger på en meritbaserade anslutningsprocess med tydliga kriterier utifrån rättstatens principer. Det är därigenom ett viktigt sätt att främja demokratiska värden när nya medlemmar inkluderas och något EU ska fortsätta med.
Jenny Lundström
3

Fossila subventioner ska förbjudas i alla EU-regelverk

Det är helt sjukt att fossila subventioner fortfarande finns när klimatnödläget är ett faktum. Det är subventioner som dessutom göder Putins krigskassa. Givetvis måste de fossila subventionerna stoppas!
Jenny Lundström
4

Sverige ska ersätta kronan med Euro

Vi har haft en folkomröstning i frågan och den ska respekteras. Euron ska inte införas utan kronan ska vara kvar.
Jenny Lundström
5

Alla varor på EU:s inre marknad ska ha en klimatmärkning som anger koldioxidavtryck

Konsumentmakten måste stärkas, vi är många som vill göra aktiva klimatsmarta val. Miljöpartiet har länge kämpat för att den nya ekodesign-lagstiftning ska ha skarpa krav här och vissa steg i rätt riktning men mer måste göras.
Jenny Lundström
6

Ansiktsigenkänning i brottsbekämpande syfte ska tillåtas i högre utsträckning

Det är viktigt att dagens generella förbud bibehålls, och där finns det redan idag viss möjlighet till begränsade undantag. Att bekämpa allvarlig brottslighet är viktigt, men det ska ske med betydligt bättre verktyg än genom en generell massövervakning.
Jenny Lundström
7

EU ska ta initiativ till mer vapenproduktion inom unionen

EU bör ge stöd till Ukraina inom många områden, dit hör även rätten att försvara sig mot Rysslands avskyvärda angreppskrig. Det innebär ett behov av ökad vapenproduktion för det syftet inom EU. Men det världen har störst behov av är fredskapande arbete, inte upprustning. För all vapenproduktion och vapenhandel krävs det dessutom omfattande kontroll så att vapen inte hamnar i orätta händer.
Jenny Lundström
8

EU ska förbjuda TikTok

Miljöpartiet har inget förslag om ett förbud, men oberoende av vilken app det handlar om ska självklart appens ägare följer de lagar och regler som finns inom EU om dataskydd och skydd av personuppgifter, annars ska den inte få förekomma inom EU.
Jenny Lundström
9

EU ska inrätta en gemensam säkerhetspolis

Det finns redan ett fungerande polisärt samarbete genom Europol, som omfattar brottsbekämpande myndigheter, inklusive säkerhetspolisen. Det är bättre att stärka det samarbetet än att inrätta en gemensam säkerhetspolis.
Jenny Lundström
10

EU ska ha ett gemensamt cyberförsvar

Vårt samhälle blir allt oftare utsatt för cyberattacker och det innebär ett hot mot såväl samhällsviktiga funktioner som demokratin i sig. Det är viktigt med ett stärkt samarbete här så att vi bättre kan stå emot cyberattacker men att cyberförsvaret ska vara helt harmoniserat på EU-nivå är att ta det för långt.
Jenny Lundström
11

EU ska kräva att arbetsgivaren tar ansvar om en underleverantör fuskar med löner eller skatter

Det är viktigt att stävja allt fusk och vi har sett många tragiska konsekvenser när underleverantörer inte uppfyller lagens krav. Här behövs det starkare sanktioner och ett tydligt ansvarstagande från de som anlitar underleverantörer.
Jenny Lundström
12

Alla typer av arbetskraftsinvandring till EU ska bli lättare

Arbetskraftinvandring är viktigt för att företag ska kunna anställa den kompetens som de behöver, och därigenom växa och stärka sint konkurrenskraft. Det bidrar till en positiv samhällsutveckling och skapar därigenom fler jobb, till nytta för alla.
Jenny Lundström
13

Plattformsdirektivet ska stärkas med ett större arbetsgivaransvar för gig-arbetare

Det är mycket viktigt att arbetstagare som faller utanför etablerade nationella systemen, som t.ex. gig-arbetare, får rättvisa och trygga arbetsvillkor
Jenny Lundström
14

Bestämmelserna om dygnsvila i arbetstidsdirektivet ska rivas upp

De förändringar som sker nu i Sverige då det gäller den nationella tolkningen av EU-reglerna om dygnsvila skapar i vissa fall situationer som inte är funktionella för ett land som Sverige, där det finns stora arealer som är relativt glest befolkade, men där jourverksamhet ändå måste upprätthållas. Så en översyn behövs, antingen av den nationella tolkningen eller själva direktivet eller både och.
Jenny Lundström
15

Ett land ska kunna uteslutas ur EU om det bryter mot EU:s demokratiska principer

EU ställer krav på kandidatländer då det gäller EU:s demokratiska principer och detta krav måste kvarstå även när man blivit medlemsland. Om en medlemsland bryter mot dessa måste det finnas sanktioner som första steg och om det inte hjälper måste det finnas möjlighet att utesluta landet.
Jenny Lundström
16

Vetorätten i ministerrådet ska ersättas med kvalificerad majoritet i alla frågor

I vissa frågor kan det vara motiverat att ta bort vetorätten, t.ex. för vissa utrikes- och säkerhetsfrågor. Men för de flesta beslut måste den kvarstå.
Jenny Lundström
17

Företag som driver sociala medier ska själva få avgöra hur de hanterar desinformation

Vi lever idag en värld där desinformation och fake-news används strategiskt av anti-demokratiska krafter. Givetvis har företagen som driver sociala medier ett stort ansvar här att säkra att deras egna plattformar nyttjas för det. Här behövs det bindande regler.
Jenny Lundström
18

EU ska satsa EU-medel på kärnkraft

Kärnkraften är en energikälla som under hela processen, från uranbrytning, till kärnkraftverk och hanteringen av kärnavfallet är förknippad med stora risker. Det är ett energislag som inte behöver ta sitt försäkringsansvar vid olyckor och att bygga ny kärnkraft kostar mer än att satsa på förnybar elproduktion. Självklart ska inga EU-medel gå till kärnkraft!
Jenny Lundström
19

Alla intäkter från försäljning av utsläppsrätter ska betalas in till EU:s budget

Idag går merparten av intäkterna till medlemsstaterna och bara en mindre del går till EU:s budget. Det är möjligt att denna andel kan öka något, men att säga att alla intäkter från utsläppshandeln ska gå till EU:s budget är att gå för långt.
Jenny Lundström
20

Producenter ska täcka kostnaderna för mer textilåtervinning

Principen att förorenaren betalar, polluter pay principle, är en grundsten i miljöarbetet. Självklart ska producenterna täcka dessa kostnader.
Jenny Lundström
21

Skyddet för varg ska minska

Den svenska vargstammen är kraftig inavlad och långt ifrån långsiktigt livskraftig. Det är därför uteslutet att skyddet för varg ska minska. Däremot behöver insatser som t.ex. bidrag till rovdjursavvisande stängsel öka, det är dock främst en nationell fråga och inte en EU-fråga.
Jenny Lundström
22

EU ska verka för att mindre skog avverkas

Våra gammelskogar har extremt stor betydelse för biologisk mångfald och dess skydd måste stärkas. De är också mycket viktiga som kolsänkor. Det globala målet om att minst 30 % av landytan ska skyddas till 2030 måste få genomslag på EU-nivå. Lagstiftningen måste också göra det mer lönsamt för enskilda skogsägare att främja den biologiska mångfalden och samtidigt göra en klimatinsats.
Jenny Lundström
23

EU ska minska användningen av bekämpningsmedel i jordbruket med 50 procent till år 2030

Bekämpningsmedel skapar bidöd, hotar biologisk mångfald och påverkar våra vattendrag. I slutändan drabbas även vi människor. Att högerpartierna denna mandatperiod omintetgjorde förslaget till ny lag om bekämpningsmedel som inkluderade målet om att minska användningen av skadliga bekämpningsmedel med minst 50% till 2030 är skamligt.
Jenny Lundström
24

De kvoter som ministerrådet har föreslagit för fiske av sill/strömming ska minskas

Strömmingen i Östersjön är nära kollaps. Industritrålningen i Östersjön måste stoppas och fiskekvoterns måste utgå från att vi ska ha livskraftiga fiskbestånd. Fiskekvoterna måste också fördelas annorlunda så att det småskaliga kustfisket premieras.
Jenny Lundström
25

EU ska upprätta mottagningscenter utanför Europa dit asylsökande skickas

Det är fruktansvärt att det politiska klimatet blivit så inhumant så att den här typen av frågor hamnar i en valkompass. Asylrätten ska värnas och förslaget om mottagningscenter i tredjeland är oförenligt med såväl flyktingkonventionen som EU-rätten.
Jenny Lundström
26

EU:s bistånd ska villkoras med att länder utanför EU medverkar till att bromsa migrationen

Att börja villkora biståndet på detta sätt är helt oskäligt. Bistånd ska ges för att bidra till en positiv utveckling i det mottagande landet och inte vara utformat utifrån givarlandets egenintressen.
Jenny Lundström
27

EU ska öka antalet räddningsaktioner på Medelhavet

Den nuvarande utvecklingen där medlemsländer inte tar sitt ansvar och där hjälporganisatoners insatser hindras är ytterligare ett tecken på en mycket inhuman utveckling som måste vända. EU måste anta en sjöräddningsstrategi och inleda en EU-finansierad insats för sjöräddningsoperationer.
Jenny Lundström
28

Sverige ska införa permanent inre gränskontroll vid Sveriges gränser

Inre gränskontroller är inte förenligt med EU:s grundläggande princip om fri rörlighet och ska självklart inte införas.
Jenny Lundström
29

EU ska göra omvändelseförsök av HBTQI-personer olagligt

Det är otäckt att omvändelseförsök fortfarande är lagligt i flera EU-länder. Här behöver EU öka sina insatser så att omvändelseförsök förpassas till historien och förbjuds.
Jenny Lundström
30

EU ska rekommendera medlemsländerna att lägga till en tredje könskategori i sina pass

Det här är sedan länge Miljöpartiets politik i Sverige. Alla ska kunna få sin könsidentitet bekräftad.
Jenny Lundström
31

EU ska införa samtyckeslagstiftning

Samtyckeslag saknas fortfarande i många av EU:s länder och det är mycket viktigt att EU är en drivande part för att samtyckeslag införs.
Jenny Lundström
32

EU ska få kompetens att kriminalisera sexköp med inspiration från den svenska sexköpslagen

Det är mycket viktigt att sexköp kriminaliseras, trafficking är ett reellt problem inom EU och över hälften av offren för människohandel för sexuella ändamål är EU-medborgare.
Jenny Lundström
E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024