ValkompassEU-val 2024

Linnea Öhman

förMiljöpartiet de gröna
  • Kommunalval 2018
  • Kommunalval 2022

36 år

Yrkes-, folkhögskola eller motsvarande

Vad fick dig att engagera dig i politiken?

Jag var orolig för hur miljöförstöring och klimatförändringar påverkar alla människors möjlighet att leva goda liv i fred och trygghet i framtiden. Jag vill vara med och bidra till de politiska beslut och stora systemförändringar som behövs, och som jag är övertygad om kommer leda till en bättre samhälle och framtid för oss alla.

Politiska hjärtefrågor

Gör om jordbrukspolitiken så att småskaligt och ekologiskt jordbruk lönar sig

EU:s jordbrukspolitik behöver göras om i grunden. Småskaliga och ekologiska jordbruk ska gynnas. Stöden ska anpassas så att det alltid lönar sig att ha en hög djurvälfärd och ett jordbruk som gynnar klimatet och den biologiska mångfalden.

Sluta sponsra fossilindustrin och Putins krig

Idag går mycket skattepengar till fossilindustrin, vilket hotar klimatet och därmed våra liv. Import av rysk energi gynnar dessutom Putin och är ett hot mot EU:s oberoende och mot freden. Vi gröna vill stoppa fossila subventioner och omedelbart avbryta all import av rysk energi. Att satsa på förnybart är att hjälpa Ukraina.

Stärk rätten till sin egen kropp och rätten att vara sig själv

Alla människors lika värde är en självklarhet. Vi vill stärka arbetet mot hot- och hatbrott mot hbtqi-personer och andra minoriteter. Vi vill att rätten till abort skyddas i hela EU och att en samtyckeslag som den i Sverige införs i hela EU. Sexköp bör förbjudas i EU på samma sätt som i Sverige.

Personliga frågor

Vilka utskott vill du helst sitta i?

Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling Utskottet för transport och turism Utskottet för den inre marknaden och konsumentskydd

Vilken ny lagstiftning vill du driva igenom under nästa mandatperiod?

Jag vill bidra till att EU:s jordbrukspolitik görs om så att småskaliga lantbruk som bidrar till bättre miljö och som lägger stor vikt vid djurhänsyn också tjänar på det.

Vilket är ditt favoritmedlemsland i EU (förutom Sverige?)

Jag har ingen favorit, men Litauen har, trots att de är små och ligger i utsatt läge som granne med Ryssland, både gått före med att stoppa import av fossil gas från Ryssland, och stått upp mot Kina för Taiwan. Irland rankas högt av miljöorganisationer om man ser till alla partier.

Din bästa Eurovisionlåt genom tiderna? (Du får inte välja ett svenskt bidrag!)

kanske Zitti e buoni med Måneskin

Jämför svar

1

Det är en fördel för Sverige att vara med i EU

Vi blir starkare tillsammans. Många av de utmaningar vi står inför idag kräver samarbete. Exempelvis miljö- och klimatfrågor, fredsfrågor.
Linnea Öhman
2

EU ska inte välkomna fler medlemsländer

Att fler länder får ingå i EU är ett sätt att stärka freden, välståndet och rättigheterna i Europa. Genom att ställa krav på de länder som vill ansluta sig kan vi stärka civilsamhället, och demokratin i de länderna.
Linnea Öhman
3

Fossila subventioner ska förbjudas i alla EU-regelverk

Att pumpa in pengar i fossilindustrin när vi befinner oss i ett klimatnödläge är helt fel. En del av pengarna går dessutom rakt in i Putins krigskassa.
Linnea Öhman
4

Sverige ska ersätta kronan med Euro

Det är bra för Sverige som litet land att kunna driva en egen penningpolitik, och resultatet från folkomröstningen 2003 ska respekteras. Om en ändring ska övervägas bör den föregås av en lång debatt och noggranna utredningar.
Linnea Öhman
5

Alla varor på EU:s inre marknad ska ha en klimatmärkning som anger koldioxidavtryck

Miljöpartiets Jakop Dalunde har varit med och förhandlat viktiga steg för att åstadkomma detta genom ekodesignlagstiftningen. Vi vill dock gå ännu längre.
Linnea Öhman
6

Ansiktsigenkänning i brottsbekämpande syfte ska tillåtas i högre utsträckning

Vi ska självklart ha verktyg för att bekämpa allvarlig brottslighet, men att tillåta att AI används för massövervakning riskerar att skapa ett samhälle vi inte vill ha. Det är bra att EU nu har en AI-lagstiftning med ett generellt förbud mot ansiktsigenkänning i realtid , med ett fåtal begränsade undantag. Med ett generellt förbud säkrar vi skyddet för integritet och mänskliga rättigheter.
Linnea Öhman
7

EU ska ta initiativ till mer vapenproduktion inom unionen

EU behöver hjälpa Ukraina att försvara sig mot det oprovocerade angrepp de utsatts för av Putin och för det krävs mer vapen och ammunition. Annars har vi en restriktiv syn på vapenexport och det är viktigt att hålla koll så att vapnen inte hamnar i orätta händer.
Linnea Öhman
8

EU ska förbjuda TikTok

Vi har inget förslag om ett förbjud och tycker att människors tillgång till internet generellt sett ska vara fri. Men det är viktigt att följa hur användares data hanteras. Både ur ett integritetsperspektiv och med tanke på säkerhetsläget.
Linnea Öhman
9

EU ska inrätta en gemensam säkerhetspolis

Det finns redan ett samarbete mellan EU-ländernas nationella poliser, inklusive säkerhetspolisen, genom Europol. Vi vill fortsätta utveckla och stärka det samarbetet.
Linnea Öhman
10

EU ska ha ett gemensamt cyberförsvar

Samarbetet mellan EU-länderna behöver stärkas för att bättre kunna motverka och stå emot cyberattacker
Linnea Öhman
11

EU ska kräva att arbetsgivaren tar ansvar om en underleverantör fuskar med löner eller skatter

Ansvarslagen, där företag ska granska alla steg produktionskedjan, är ett viktigt steg på vägen. Det ska inte löna sig att fuska, utan de företag som sköter sig ska kunna konkurrera på rättvisa villkor.
Linnea Öhman
12

Alla typer av arbetskraftsinvandring till EU ska bli lättare

Idag råder det arbetskraftsbrist i både låg- och högkvalificerade yrken. Att människor får möjlighet att söka jobb i EU är bra för den individuella friheten men också för företagen i EU.
Linnea Öhman
13

Plattformsdirektivet ska stärkas med ett större arbetsgivaransvar för gig-arbetare

Alla som jobbar i EU ska kunna göra det på rättvisa villkor. Även de som arbetar i gig-yrken ska räknas som anställda och ha schyssta arbetsvillkor och grundläggande social trygghet.
Linnea Öhman
14

Bestämmelserna om dygnsvila i arbetstidsdirektivet ska rivas upp

Gemensamma regler behövs för att arbetstagare inte ska bli utnyttjade, men ibland har reglerna haft oönskade effekter. Parterna på svensk arbetsmarknad är nu ansvariga och om eventuella justeringar i tillämpning behövs, för exempelvis brandmän, är det parterna som beslutar om det.
Linnea Öhman
15

Ett land ska kunna uteslutas ur EU om det bryter mot EU:s demokratiska principer

Medlemsländer ska inte tillåtas bryta mot EU.s demokratiska värden. I första hand ska sanktioner användas, om det inte ger effekt ska uteslutning kunna ske.
Linnea Öhman
16

Vetorätten i ministerrådet ska ersättas med kvalificerad majoritet i alla frågor

Vetorätten bör kvarstå för beslut i ministerrådet i ett flertal frågor bland annat skattepolitik och försvar. Gällande utrikes- och säkerhetsfrågor vill vi öppna upp för majoritetsbeslut, i synnerhet när EU-länderna ska enas om uttalanden om mänskliga rättigheter eller sanktioner.
Linnea Öhman
17

Företag som driver sociala medier ska själva få avgöra hur de hanterar desinformation

Desinformation är ett allvarligt hot mot demokratin och företag som driver sociala medier har ett stort ansvar för att motverka desinformation. Det behövs bindande regler, samtidigt som det inte får leda till överblockering.
Linnea Öhman
18

EU ska satsa EU-medel på kärnkraft

EU-medel ska inte gå till att ge kärnkraften onaturliga fördelar. Det riskerar att snedvrida konkurrensen och minska investeringstakten i tids- och kostnadseffektiva förnybara energislag. Inga EU-pengar ska gå till kärnkraft.
Linnea Öhman
19

Alla intäkter från försäljning av utsläppsrätter ska betalas in till EU:s budget

Vi tycker att det mesta av intäkterna även i fortsättningen ska gå till medlemsstaterna. Redan idag går en mindre del av intäkterna till EU, där de bland annat används för gröna omställningsstöd och till stöd för ekonomiskt svaga medlemsstater. Vi kan tänka oss att öka den delen.
Linnea Öhman
20

Producenter ska täcka kostnaderna för mer textilåtervinning

Miljöpartiet har drivit på för att producenterna ska betala en avgift för hanteringen av det avfall de skapar. I enlighet med principen om att förorenaren ska betala. Intäkterna ska gå till insamling, sortering, återbruk och återvinning.
Linnea Öhman
21

Skyddet för varg ska minska

Vargen och andra vilda arter ska kunna leva i livskraftiga stammar. Den svenska vargstammen är mindre än i många andra europeiska länder och inte livskraftig idag.
Linnea Öhman
22

EU ska verka för att mindre skog avverkas

Vi vill skydda mer natur och att skogen ska användas för att binda in koldioxid. Samtidigt ska nationell och europeisk lagstiftning göra det mer lönsamt för enskilda skogsägare att bidra till klimatet och den biologiska mångfalden.
Linnea Öhman
23

EU ska minska användningen av bekämpningsmedel i jordbruket med 50 procent till år 2030

Användning av bekämpningsmedel måste minska drastiskt i EU för hälsan, miljön och den långsiktiga livsmedelsförsörjningen. Det fanns ett lagförslag om att minska användningen av skadliga bekämpningsmedel med 50% till 2030 vilket högerpartierna röstade ned. Tyvärr.
Linnea Öhman
24

De kvoter som ministerrådet har föreslagit för fiske av sill/strömming ska minskas

Industritrålningen efter strömming måste stoppas både med hänsyn till det kritiska läget för fiskbestånden. Ett totalstopp för industritrålning i Östersjön är den enda åtgärden som i närtid kan bidra till att vända utvecklingen i Östersjön, som annars är på väg mot kollaps.
Linnea Öhman
25

EU ska upprätta mottagningscenter utanför Europa dit asylsökande skickas

Asylcenter i tredjeland är ineffektivt, dyrt och framför allt inumant. Förslaget syftar till att EU-länderna ska ta så lite ansvar som möjligt för människor på flykt och går emot flyktingkonventionen och EU-rätten.
Linnea Öhman
26

EU:s bistånd ska villkoras med att länder utanför EU medverkar till att bromsa migrationen

EU:s bistånd ska bidra till fred och hållbar utveckling och inte utformas enligt medlemsländernas egenintressen.
Linnea Öhman
27

EU ska öka antalet räddningsaktioner på Medelhavet

Förra året dog 289 barn på medelhavet, enligt unicef. EU har ett internationellt och moraliskt ansvar att rädda liv till havs. Idag tar inte medlemsländerna sitt ansvar, samtidigt som hjälporganisationer som gör allt de kan för att kompensera för det misstänkliggörs, sanktioneras och kriminaliseras. Vi vill därför att EU ska inleda en EU-finansierad insats för sjöräddningsoperationer.
Linnea Öhman
28

Sverige ska införa permanent inre gränskontroll vid Sveriges gränser

Det skulle bryta mot den fria rörligheten och drabba alla som pendlar över landsgränserna.
Linnea Öhman
29

EU ska göra omvändelseförsök av HBTQI-personer olagligt

Omvändelseförsök borde förpassas till historien men är fortfarande lagligt i vissa EU-länder.
Linnea Öhman
30

EU ska rekommendera medlemsländerna att lägga till en tredje könskategori i sina pass

Vi har länge drivit att ett tredje juridiskt kön ska införas i Sverige och det behövs även i EU. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter har uppmanat världens länder att utfärda personbevis utifrån självupplevd könstillhörighet.
Linnea Öhman
31

EU ska införa samtyckeslagstiftning

Miljöpartiet drev igenom samtyckeslagstiftningen i Sverige och nu arbetar vi för detsamma i EU. Flera länder i EU har ännu inte en sexualbrottslagstiftning som bygger på frivillighet och flera regeringar och motverkat en samtyckeslagstiftning. Kampen fortsätter.
Linnea Öhman
32

EU ska få kompetens att kriminalisera sexköp med inspiration från den svenska sexköpslagen

Vi vill arbeta för att den svenska sexköpslagen, som har varit ett viktigt verktyg mot människohandeln i Sverige, ska bli norm i hela EU. Prostitution och människohandel är en del av mäns våld mot kvinnor, vilket vi vill kriminalisera på EU-nivå.
Linnea Öhman
E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024