ValkompassEU-val 2024

Martina Hallström

förCenterpartiet
  • Kommunalval 2018
  • Kommunalval 2022

53 år

Högskole- eller universitetsstudier

Vad fick dig att engagera dig i politiken?

Skolfrågor, landsbygdsutveckling, hållbara samhällen, möjligheter att kunna leva och verka i hela vårt avlånga land och en vision om att kunna bidra till att göra livet bättre och lättare att leva.

Politiska hjärtefrågor

Fri rörlighet

Med fri rörlighet skapar vi kunskap och förståelse för varandras olikheter, öppnar upp arbetsmarknader och berikar fredsprojektet som EU är.

Ett jämlikt och rättvist jord- och skogsbruk, säkerhet och trygghet

Varje land har egna förutsättningar, dessa måste räknas in - ett land med mycket skog behöver inte samma restriktioner som ett land med lite skog. Ska vi kunna ha en självförsörjningsgrad värd namnet behöver vi ge förutsättningar för det. Målet måste vara en god självförsörjningsgrad. Helhetsperspektivet får inte skymma det lokala behovet, likasom det lokala perspektivet inte får glömma helheten.

Fredsprojektet måste hålla även framåt

EU startade som ett fredsprojekt. Det är jätteviktigt att vi fortsätter den linjen och håller fast vid de demokratiska principer på vilka EU är grundat. Vi får inte låta det ske igen var ett ständigt mantra i skolan när jag växte upp. Jag vill att mina barn och barnbarn får växa upp och leva i ett samhälle och en värld i fred och samförstånd.

Personliga frågor

Vilka utskott vill du helst sitta i?

1) Utskottet för jordbruk och landsbygdens utveckling 2) Utskottet för utrikesfrågor 3) Utskottet för kultur och utbildning 4) Utskottet för framställningar

Vilken ny lagstiftning vill du driva igenom under nästa mandatperiod?

Jag tänker att man behöver följa upp den lagstiftning man redan beslutat och se vad som blev konsekvenserna av den för att sedan kunna räta ut de fel som blivit. Samtidigt ta fram ny lagstiftning där den behövs.

Vilket är ditt favoritmedlemsland i EU (förutom Sverige?)

Belgien, Bryssel - politikens högborg där all politik samlas. Helt magiskt spännande. I övrigt så har alla länder sin individualitet som gör att de alla har sin tjusning och attraktion. Vilket är viktigt att de får fortsätta att ha.

Din bästa Eurovisionlåt genom tiderna? (Du får inte välja ett svenskt bidrag!)

Ein bisschen frieden

Jämför svar

1

Det är en fördel för Sverige att vara med i EU

Självklart - ska vi kunna uppnå gränsöverskridande mål behöver vi arbeta gränsöverskridande. Utmaningarna vi står inför såsom klimat och miljö, säkerhet och försvar, fria rörligheten, migration, handel och organiserad brottslighet behöver vi lösa tillsammans med andra.
Martina Hallström
2

EU ska inte välkomna fler medlemsländer

Det är ju jätteviktigt att vi jobbar tillsammans och att de som vill ställa upp på och verka utifrån de EU-gemensamma värderingarna får inkluderas i gemenskapen.
Martina Hallström
3

Fossila subventioner ska förbjudas i alla EU-regelverk

De fossila subventionerna måste fasas ut. Med betoning på "fasas ut". Ju fortare desto bättre, men hållbara alternativ måste fram för att kunna ersätta.
Martina Hallström
4

Sverige ska ersätta kronan med Euro

Det bästa vore om en utredning/gedigen konsekvensanalys gjordes först som svarade upp för både för- och nackdelar. Lättare att fullt ut ta ställning för antingen ja eller nej.
Martina Hallström
5

Alla varor på EU:s inre marknad ska ha en klimatmärkning som anger koldioxidavtryck

Det är viktigt med märkning så gemene man kan göra kloka hållbara val i sin vardag. Samtidigt är det viktigt att utvärdera om det gör någon skillnad i val av vara. Det får inte bli alltför fördyrande utan att ge någon effekt.
Martina Hallström
6

Ansiktsigenkänning i brottsbekämpande syfte ska tillåtas i högre utsträckning

Individens integritet är viktig att respektera, finns inte misstanke om brott ska inte den personliga integriteten kränkas. Det är naivt att säga att "jag har inget att dölja". Det beror helt på vem som vill ha informationen och till vad. De allra flesta är laglydiga medborgare som har rätt att röra sig fritt i samhället utan övervakning.
Martina Hallström
7

EU ska ta initiativ till mer vapenproduktion inom unionen

Vi har utlovat ett militärt stöd till Ukraina, då måste vi leverera på det och samtidigt kunna bygga upp det egna försvaret.
Martina Hallström
8

EU ska förbjuda TikTok

Det är inte appen som är problemet, däremot behöver myndigheter i Sverige och EU se till att appens ägare följer de lagar och regler som råder här om dataskydd och skydd av personuppgifter. Kan finnas skäl att man som företagare och myndigheter förhåller sig till om huruvida appen ska få förekomma på deras IT-enheter och de anställdas mobiler tills dess att man vet att det uppfylls.
Martina Hallström
9

EU ska inrätta en gemensam säkerhetspolis

Det är viktigt med mer samarbete mellan polis och rättsväsende för att lösa brottslighet som är och fortsätter bli allt mer gränsöverskridande. Däremot är jag skeptisk till en centraliserad säkerhetspolis.
Martina Hallström
10

EU ska ha ett gemensamt cyberförsvar

Det behövs ett EU med starkare säkerhetspolitiskt samarbete, med skydd för kritisk infrastruktur, ett stärkt cyberförsvar och ett utvecklat försvarssamarbete tillsammans med NATO.
Martina Hallström
11

EU ska kräva att arbetsgivaren tar ansvar om en underleverantör fuskar med löner eller skatter

Arbetsrelaterade frågor löses bäst på nationell nivå.
Martina Hallström
12

Alla typer av arbetskraftsinvandring till EU ska bli lättare

Det finns en stor kompetensbrist inom EU inom många olika sektorer. Arbetskraftsinvandring är ett viktigt komplement till den inhemska arbetsmarknaden inom respektive EU-land.
Martina Hallström
13

Plattformsdirektivet ska stärkas med ett större arbetsgivaransvar för gig-arbetare

Arbetsvillkoren inom nya branscher och sektorer så som plattsformsekonomin behöver alltid stärkas och utvecklas. Däremot är den svenska modellen, där det är arbetsmarknadens parter som ser till att det råder ordning och reda på vår arbetsmarknad, värd och viktig att värna.
Martina Hallström
14

Bestämmelserna om dygnsvila i arbetstidsdirektivet ska rivas upp

Man ska inte bara må bra av jobbet och utan också på jobbet. Arbetsmiljöfrågor är viktigt för att hela livet ska fungera. Däremot tror jag att det är bättre att arbetsmarknadens parter reglerar arbetsvillkor. Den implementering som skett idag är alldeles för oflexibel.
Martina Hallström
15

Ett land ska kunna uteslutas ur EU om det bryter mot EU:s demokratiska principer

Det är klart att det ska vara möjligt att utesluta medlemmar som upprepat och trots vidtagna åtgärder fortsätter agera på ett sätt som inte är förenligt med EU:s grundläggande värderingar.
Martina Hallström
16

Vetorätten i ministerrådet ska ersättas med kvalificerad majoritet i alla frågor

Centerpartiet vill att det fortsatt ska gå att blockera enskilda beslut som strider mot den nationella beslutsrätten såsom beskattningsrätten, men vill ta bort vetorätten på utrikesområdet för att utrikespolitiken i EU ska bli mer effektiv. I utrikes och säkerhetspolitiken behövs en gemensam röst.
Martina Hallström
17

Företag som driver sociala medier ska själva få avgöra hur de hanterar desinformation

Teknikutvecklingen innebär att det blir allt enklare att sprida desinformation, vi menar att det behövs moderniseringar av regelverken kring detta.
Martina Hallström
18

EU ska satsa EU-medel på kärnkraft

Vi anser inte att EU medel ska gå till att stötta enskilda sektorer.
Martina Hallström
19

Alla intäkter från försäljning av utsläppsrätter ska betalas in till EU:s budget

20

Producenter ska täcka kostnaderna för mer textilåtervinning

Vi vill att textilier ska omfattas av producentansvar, vilket innebär att den som sätter en vara på marknaden är skyldig att se till att den materialåtervinns. Det ska vara enkelt för dig som konsument att lämna in ditt avfall som exempelvis textilier oavsett var du bor i landet. Samtidigt vill vi se fler högteknologiska anläggningar som kan rena avfallet du lämnar in och omvandla till insatsvara.
Martina Hallström
21

Skyddet för varg ska minska

Vi menar att bevarandestatusen för varg i Sverige idag är så stabil att artens skyddsstatus bör kunna ändras i EU:s art- och habitatdirektiv. Det skulle innebära att vargen fortsatt är skyddad men att möjligheten att vidta åtgärder i Sverige, som till exempel skyddsjakt, skulle öka. Återigen - det enskilda landets förutsättningar måste få spela in så vardagen blir fungerande och inte lamslagen.
Martina Hallström
22

EU ska verka för att mindre skog avverkas

Vi vill inte att EU ska detaljreglera svenskt skogsbruk. Det är en nationell angelägenhet. Samtidigt anser vi att EU har ett globalt och övergripande ansvar att förhindra avskogning och bidra till att ställa om det skogsbruk som inte är hållbart.
Martina Hallström
23

EU ska minska användningen av bekämpningsmedel i jordbruket med 50 procent till år 2030

Vi vill minska riskerna med växtskyddsmedel och välkomnar en minskad överanvändningen av växtskyddsmedel i EU. Det är viktigt att de krav som ställs är rimliga och realistiska och att de möjliggör ett fortsatt kostnadseffektivt växtskydd som säkerställer jordbrukets konkurrenskraft. Sverige ska inte missgynnas av att vi redan är långt framme.
Martina Hallström
24

De kvoter som ministerrådet har föreslagit för fiske av sill/strömming ska minskas

Kvoterna för 2024 är redan beslutade av ministerrådet. Vi hade helst sett kraftigt sänkta kvoter och ett tillfälligt stopp för den storskaliga industriella trålningen av sill/strömming 2024. Några kvotförslag för 2025 har ännu inte presenterats.
Martina Hallström
25

EU ska upprätta mottagningscenter utanför Europa dit asylsökande skickas

Alla som söker asyl ska få en rättssäker prövning. Detta kan vi bara fullt ta ansvar för om den sker under kontrollerade former i EU. Det är inte heller rätt att, trots att en person tagit sig till Sverige för att söka skydd, flytta ansvaret för den asylsökande från Sverige till ett land utanför EU. Det är dessutom mycket tveksamt huruvida en sådan ordning är förenlig med FN:s flyktingkonvention.
Martina Hallström
26

EU:s bistånd ska villkoras med att länder utanför EU medverkar till att bromsa migrationen

Vi tycker det är fel att kräva att andra länder hindrar migration för att de ska få ta del av EU:s bistånd. Bättre är att genom bistånd motverka människors behov att migrera för att förbättra sina liv.
Martina Hallström
27

EU ska öka antalet räddningsaktioner på Medelhavet

Det är i första hand viktigt att motverka att människor överhuvudtaget tar sig den farliga vägen över medelhavet för att söka asyl i EU, men vi vill att också att EU tar fram en strategi för sök- och räddningsstrategi på medelhavet.
Martina Hallström
28

Sverige ska införa permanent inre gränskontroll vid Sveriges gränser

Vi värnar den fria rörligheten inom EU som innebär rätten att resa mellan Schengenländerna utan gränskontroller. Dock kan det finnas skäl att vid särskilda omständigheter införa gränskontroller, exempelvis pandemi.
Martina Hallström
29

EU ska göra omvändelseförsök av HBTQI-personer olagligt

Att hbtqi-personer utsätts för olika slags påtryckningar eller tvång för att dölja sin sexualitet eller sin könsidentitet är helt oacceptabelt. Vi vill självklart att detta förbjuds i alla medlemsländer. Alla människor har rätt att få vara och leva som hen är.
Martina Hallström
30

EU ska rekommendera medlemsländerna att lägga till en tredje könskategori i sina pass

Alla människor har rätt att få vara den de är och se rätt kön i sina id-handlingar.
Martina Hallström
31

EU ska införa samtyckeslagstiftning

Vi vill att EU ska skärpa arbetet mot alla typer av sexuellt våld. Sex ska alltid bygga på frivillighet.
Martina Hallström
32

EU ska få kompetens att kriminalisera sexköp med inspiration från den svenska sexköpslagen

Ingen människa ska vara en handelsvara. EU måste bli stärkt i kampen mot människohandel och trafficking. Vi vill att resten av EU förbjuder sexköp, med inspiration från den svenska sexköpslagen där den som köper sex alltid är förövaren.
Martina Hallström
E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024