ValkompassEU-val 2024

Elvira Löwenadler

förModeraterna
  • Regionval 2022
  • Kommunalval 2022

23 år

Högskole- eller universitetsstudier

Vad fick dig att engagera dig i politiken?

Jag började engagera mig politiskt redan som ung, först för att jag tyckte att bussarna som tog oss elever som bodde "på landet" gick dåliga tider och vänner fick jag inte ta med - de fick gå. I gymnasiet tog samhällsengagemanget fart på riktigt och jag engagerade mig i MUF, för att motverka de orättvisor som jag upplevde att Socialdemokraterna skapade för Sveriges medborgare.

Politiska hjärtefrågor

Svensk skog - Svenskt självbestämmande

Sveriges skogsägare är bäst i klassen när det kommer till skogen. I Sverige vet vi att ett bra skogsbruk inte bara fokuserar på produktion utan på naturvård också. Byråkratin i Bryssel vill detaljreglera vårt skogbruk, begränsa skogsägare och industrin - trots att det är andra länder som missköter sin skog. Svensk skog är bra för att den är just Svensk - jag vill skydda den från bryssel-byråkratin

Fler unga lantbrukare - säkerställ självförsörjning

Enbart 11% av EUs lantbrukare är under 40 år - det är skrämmande siffror. Samtidigt som Sverige och Europa ska öka sin självförsörjning och utveckla sitt lantbruk sätter EU krångliga regleringar som inte förenklar för lantbrukare - utan försvårar. De som gör rätt ska få fortsätta göra rätt, de som gör fel ska uppmuntras att bli bättre. EU ska hjälpa, inte stjälpa.

Unga måste kunna lita på EU

När politiker i EU hotar ungas liv och frihet, minskar förtroendet för både unionen och politiken. Att sänka åldersgränsen på EPA-traktorerna, förbjuda snuset eller på andra sätt inskränka friheten är fel väg att gå. EU behöver vara fritt och tryggt så att fler unga ser hur bra EU är och får förtroende för både politiker och för framtiden.

Personliga frågor

Vilka utskott vill du helst sitta i?

AGRI - Jordbruk och landsbygdens utveckling ENVI - Miljö, folkhälsa och livsmedelssäkerhet REGI - Regional utveckling

Vilken ny lagstiftning vill du driva igenom under nästa mandatperiod?

Jag vill se lagstiftning som premierar lantbruk och skogsbruk som gör rätt val. Jag med flera upplever att EUs lagar snarare stjälper än hjälper. Jag vill se lagstiftning som premierar branschen och skapar förutsättningar - inte motsättningar.

Vilket är ditt favoritmedlemsland i EU (förutom Sverige?)

Finland, ett land likt Sverige med mycket skog. Dessutom uppskattar jag Tove Janssons Mumin.

Din bästa Eurovisionlåt genom tiderna? (Du får inte välja ett svenskt bidrag!)

Finlands bidrag 2006, Lordi med låten Hard Rock Halleluja. Nödvändigtvis inte för bidraget i sig utan på grund av de minnen jag tänker på när jag hör bidraget. 2006 var första året jag kommer ihåg att jag kollade på Eurovision.

Jämför svar

1

Det är en fördel för Sverige att vara med i EU

Sveriges medlemskap i EU stärker landet och främjar ökad frihet och säkerhet. Den inre marknaden inom EU ger goda förutsättningar för våra företag och är en grund för vårt ekonomiska välstånd i Sverige. EU upprätthåller dessutom fred, stabilitet och välstånd i vår del av världen. Att lämna EU skulle ge mycket stora negativa konsekvenser för Sverige och för vår del av världen.
Elvira Löwenadler
2

EU ska inte välkomna fler medlemsländer

EU behöver vara relevant för att förhindra bland annat Ryssland och Kina från att öka sitt inflytande. Fred och välstånd kommer ifrån EUs utvidgningspolitik. Det betyder dock att utvidgning måste på ett sätt som unionen klarar - med tydliga och enhetliga krav för alla kandidatländer. Ukraina har på sikt en självklar plats i EU-samarbetet.
Elvira Löwenadler
3

Fossila subventioner ska förbjudas i alla EU-regelverk

Att fasa ut fossila subventioner och istället investera i miljö- och klimatvänliga åtgärder är nödvändigt för att nå klimatneutralitet 2050. Däremot är generella förbud inte vägen att gå, utan det bör göras med styrmedel. Samtidigt får inte klimatomställningen riskera hushållens ekonomi eller företagens konkurrenskraft.
Elvira Löwenadler
4

Sverige ska ersätta kronan med Euro

Just nu är inte ett medlemskap i euron aktuellt. Däremot, ifall Eurosamarbetet blir stabilare bör synen på Euron omprövas - ifall det skulle stärka Svensk ekonomi utan att belasta skattebetalarna. Det bör isåfall även vara folkets vilja.
Elvira Löwenadler
5

Alla varor på EU:s inre marknad ska ha en klimatmärkning som anger koldioxidavtryck

Att göra medvetna val som konsument måste förenklas, det måste vara enkelt att inhämta information och det skulle kunna vara via klimatmärkning. Dock är det viktigt att detta inte blir en regelbörda för företagen utan är så användarvänligt som möjligt.
Elvira Löwenadler
6

Ansiktsigenkänning i brottsbekämpande syfte ska tillåtas i högre utsträckning

Brottsbekämpande myndigheter behöver förbättrade verktyg för att motverka systemhotande brottslighet. Det är avgörande att polisen, tullen och gränsbevakningen har tillgång till och kan dra nytta av den senaste tekniken i sitt arbete.
Elvira Löwenadler
7

EU ska ta initiativ till mer vapenproduktion inom unionen

Medlemsstaterna bör öka vapenproduktionen. Genom utökat samarbete inom EU, inklusive gemensamma försvarsprojekt, kan vi göra betydande framsteg. Det primära målet är dock att säkerställa tillgång till nödvändig försvarsmateriel, inte nödvändigtvis att den produceras inom EU.
Elvira Löwenadler
8

EU ska förbjuda TikTok

Moderaterna har i dagsläget inte något förslag om att förbjuda TikTok i EU. Ska företag stängas ner måste det ske på en rättslig grund och på ett rättssäkert sätt. Däremot är det viktigt att alla tar sin egen informationssäkerhet på allvar. Det finns också en lag på plats som heter Digital Services Act (DSA), som ställer hårda krav på sociala mediebolag att ta ned olagligt innehåll.
Elvira Löwenadler
9

EU ska inrätta en gemensam säkerhetspolis

En gemensam europeisk specialpolis vid Europol skulle underlätta för brottsbekämpning och punktmarkering av gängkriminella över hela Europa. Det är ett mycket bra förslag.
Elvira Löwenadler
10

EU ska ha ett gemensamt cyberförsvar

EU är och bör inte bli en militär allians. Däremot kan EU utgöra ett viktigt komplement till Nato genom att fördjupa sitt säkerhets- och försvarssamarbete för att bättra stödja medlemsländernas motståndskraft i allt från hybridkrigföring, cyberförsvar och militär rörlighet.
Elvira Löwenadler
11

EU ska kräva att arbetsgivaren tar ansvar om en underleverantör fuskar med löner eller skatter

Det är viktigt att värna den Svenska arbetsmarknadsmodellen. Däremot spelar EU en viktig roll i arbetet att höja standarden i medlemsländerna. Ingen bör drabbas av sjukdom på grund av sitt arbete, falla offer för olyckor på arbetsplatsen eller tvingas acceptera otillfredsställande arbetsvillkor.
Elvira Löwenadler
12

Alla typer av arbetskraftsinvandring till EU ska bli lättare

För att företag ska växa krävs kompetens. En brist på detta förhindrar tillväxt i hela Europa. Det måste därför finnas goda förutsättningar för rekrytering av högkvalificerad arbetskraft samtidigt som det måste vara upp till respektive medlemsland att välja storleken på arbetskraftsinvandring.
Elvira Löwenadler
13

Plattformsdirektivet ska stärkas med ett större arbetsgivaransvar för gig-arbetare

EU bör inte detaljreglera vår svenska arbetsmarknad. Att säkerställa rättvisa villkor för gig-ekonomin och plattformsarbetare är viktigt, men detta bör främst hanteras på nationell nivå. Ett problem med plattformsdirektivet är risken för felklassificering av exempelvis egenföretagare som arbetstagare.
Elvira Löwenadler
14

Bestämmelserna om dygnsvila i arbetstidsdirektivet ska rivas upp

Det är beklagligt att flera livsviktiga yrkeskategorier, som brandmän, drabbas av EU:s regler om arbetstid, från lång tid tillbaka. Moderaterna i Europaparlamentet har ställt krav på EU-kommissionen att de snarast borde agera för att tillåta mer flexibilitet och ta större hänsyn till vissa yrkesgrupper. I grunden borde EU inte ägna sig åt arbetsmarknadspolitik.
Elvira Löwenadler
15

Ett land ska kunna uteslutas ur EU om det bryter mot EU:s demokratiska principer

Om en medlemsstat bryter mot EU:s grundläggande värderingar och principer måste det få konsekvenser. Antingen genom rättsliga påföljder eller genom rejäla minskningar av de EU-medel som betalas ut. Frågan om uteslutning ska däremot inte hanteras lättvindigt då det kan få stora och negativa geopolitiska konsekvenser.
Elvira Löwenadler
16

Vetorätten i ministerrådet ska ersättas med kvalificerad majoritet i alla frågor

Vetorätten bör bevaras på de politikområden som har en sådan i dag, såsom skattepolitiken. Inom den gemensamma utrikes- och säkerhetspolitiken ser vi däremot ett behov av ett effektivare beslutsfattande, exempelvis när det kommer till beslut om att införa sanktioner mot tredjeland.
Elvira Löwenadler
17

Företag som driver sociala medier ska själva få avgöra hur de hanterar desinformation

EU måste gemensamt ta krafttag för att stoppa desinformation, inte minst från Ryssland och andra diktaturer. Den nya digitallagen Digital Services Act, som Moderaterna har varit med och förhandlat fram, innebär att plattformar som Facebook, Tiktok och X blir skyldiga att plocka ner desinformation och olagligt innehåll. Sker inte det väntar dryga böter och kan resultera i nedstängning.
Elvira Löwenadler
18

EU ska satsa EU-medel på kärnkraft

Kärnkraft tillsammans med de förnybara energislagen är nödvändiga för att fasa ut smutsig kolkraft, klara klimatomställningen, elektrifieringen och konkurrenskraften. Samtidigt får varje land själva bestämma sin energimix. Moderaterna har arbetat hårt för att kärnkraft ska klassas som hållbar i EU.
Elvira Löwenadler
19

Alla intäkter från försäljning av utsläppsrätter ska betalas in till EU:s budget

Systemet som är idag, dvs att en majoritet av intäkterna tillfaller medlemsländerna ska behållas.
Elvira Löwenadler
20

Producenter ska täcka kostnaderna för mer textilåtervinning

Det är viktigt att återvinning av textilier ökar, här bär producenterna ansvar för sin del.
Elvira Löwenadler
21

Skyddet för varg ska minska

Moderaterna varit med och lyckats få till stånd ny linje där Europaparlamentet officiellt efterfrågar en ändring av vargens skyddsstatus till förmån för hållbar jakt- och viltförvaltning. Det är viktigt att Artskyddet bygger på vetenskap och ständigt uppdateras - växer en stam behöver dess skyddsstatus ses över. Vargens skyddsstatus behöver minska, inte minst för landsbygdens skull!
Elvira Löwenadler
22

EU ska verka för att mindre skog avverkas

Svenskt skogsbruk är bäst i klassen enligt många. Skogen är vårt främsta verktyg för klimatomställning - med skogen kan vi binda koldioxid och ersätta fossila produkter. Sveriges skogsägare och industri vet hur de på bäst sätt ställer om sitt arbete för att klara klimatomställningen. EU ska inte sätta hinder för Sverige som skogsnation.
Elvira Löwenadler
23

EU ska minska användningen av bekämpningsmedel i jordbruket med 50 procent till år 2030

Sverige använder idag minst växtskyddsmedel inom EU eftersom vi gör det på ett beprövat sätt. Vi förespråkar en hållbar användning i hela EU - baserad på vetenskap.
Elvira Löwenadler
24

De kvoter som ministerrådet har föreslagit för fiske av sill/strömming ska minskas

Vi vill se en hållbar fiskeripolitik som stoppar överfiske och grundar sig på vetenskapliga bedömningar. Situationen är allvarlig för flera fiskbestånd i Östersjön däribland strömmingen. En friskare Östersjö är en prioriterad fråga för Moderaterna. Fiskekvoterna ska baseras på vetenskapliga fakta som säkrar långsiktigt hållbara bestånd. Då värnar vi även det kustnära och småskaliga fisket.
Elvira Löwenadler
25

EU ska upprätta mottagningscenter utanför Europa dit asylsökande skickas

Majoriteten av dem som söker asyl i EU är ekonomiska migranter, utan rätt till skydd. Till stor del drivs också migrationen till EU av hänsynslösa smugglare. Detta måste förändras. Vi vill därför utöka samarbetena med länder i EU:s närområde. Center utanför Europa kan vara en del i en sådan politik, även om flera detaljer måste klargöras.
Elvira Löwenadler
26

EU:s bistånd ska villkoras med att länder utanför EU medverkar till att bromsa migrationen

EU är världens största internationella biståndsgivare. Det ger EU stora möjligheter att ställa krav på länder som vill ta del av biståndet. Moderaterna har fått gehör i Europaparlamentet för att EU ska ställa krav på att länder som tar emot utvecklingsbistånd också ska samarbeta inom migration, och det arbetet behöver nu fortsätta.
Elvira Löwenadler
27

EU ska öka antalet räddningsaktioner på Medelhavet

Det är ett internationellt åtagande för medlemsländerna att rädda liv till havs. De dödliga resorna över Medelhavet måste få ett slut. Därför behöver EU-samarbetet fokusera på att få på plats bl.a. effektivare samarbete med länder i EU:s närområde.
Elvira Löwenadler
28

Sverige ska införa permanent inre gränskontroll vid Sveriges gränser

Den fria rörligheten är en av EU:s viktigaste förtjänster som vi ska slå vakt om. Däremot ska den inte kunna missbrukas av kriminella. Sverige behöver fortsätta ha inre gränskontroller under överskådlig tid, bland annat för att ha kontroll på invandringen. Ett avskaffande av inre gränskontroller förutsätter att kontrollen av yttre gräns förstärkts väsentligt.
Elvira Löwenadler
29

EU ska göra omvändelseförsök av HBTQI-personer olagligt

Ingen ska bli drabbad av omvändelseförsök. Detta måste kriminaliseras i EU. Europa ska bygga på gemensamma värderingar för fri- och rättigheter för alla människor. Alla är lika mycket värda och dess sexualitet, läggning eller identitet ska inte spela någon roll.
Elvira Löwenadler
30

EU ska rekommendera medlemsländerna att lägga till en tredje könskategori i sina pass

Det är upp till varje land att själva besluta om det - det vore dock ett mycket bra steg för EUs medlemsländer.
Elvira Löwenadler
31

EU ska införa samtyckeslagstiftning

EU bör införa en samtyckeslagstiftning som likar den svenska och bygger på samtycke och frivillighet. Det är också bra att EU gör mer för att bekämpa våld mot kvinnor och våld i nära relationer.
Elvira Löwenadler
32

EU ska få kompetens att kriminalisera sexköp med inspiration från den svenska sexköpslagen

Vi står upp för den svenska sexköpslagen och trafficking och annan kriminalitet som följer i prostitutionens spår måste bekämpas kraftfullt. Frågan bör dock fortsatt regleras nationellt. Vi ska inte förhandla om vår svenska lagstiftning med andra länder.
Elvira Löwenadler
E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024