Debatt

Din chokladkaka kan förvärra avskogningen

Skogar, savanner och andra värdefulla ekosystem utarmas snabbt. Det är direkt kopplat till vad vi konsumerar i Europa, skriver representanter för Naturskyddsföreningen, Greenpeace och WWF.

<div>Globalt försvinner ett skogsområde stort som en fotbollsplan varje minut, skriver debattörerna.&nbsp;</div>
Globalt försvinner ett skogsområde stort som en fotbollsplan varje minut, skriver debattörerna. 
Foto: Andre Penner/AP/TT
Gustaf Lind
Isadora Wronski
Karin Lexén
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Situationen för skogarna är alarmerande på många håll i världen. Ny forskning som presenterades häromveckan visar att Amazonas regnskog närmar sig den punkt där ekosystemet kan omvandlas till savann. 2017 stod EU för 16 procent av avskogningen från internationell handel, totalt 203 000 hektar skog förlorades på grund av vår konsumtion.

Planeten förstörs

Det finns en stor risk att chokladen i dina kakor, kycklingen på din tallrik och kartongen du får dina internetfynd i kan underblåsa denna förstörelse. På grund av de ohållbara och undermåliga försörjningskedjorna förstör vi omedvetet vår planet. Även våra svenska skogliga ekosystem pressas till gränsen.

EU:s regeringar inklusive Sverige har en unik chans att förändra detta. Just nu diskuterar EU:s regeringar en ny lagstiftning. Den har potential att minska effekten av EU:s konsumtion som påverkar naturen och mänskliga rättigheter, och kan hålla företag och finansiella institutioner ansvariga.

Det finns en stor risk att chokladen i dina kakor, kycklingen på din tallrik och kartongen du får dina internetfynd i kan underblåsa denna förstörelse. 

Sverige med ministrarna Anna-Caren Sätherberg (S) och Annika Strandhäll (S) har nu ett gyllene tillfälle att skärpa lagen så att EU:s påverkan på avskogning och annan naturförstörelse minskar. Hitintills har Sverige i stället verkat för att urvattna förslaget. Lagen som länge har efterlysts av många aktörer är nu ett utkast från EU-kommissionen. Över en miljon människor skrev på ett upprop för en sådan lag för ett drygt år sedan.

Respektera mänskliga rättigheter

EU-kommissionens förslag är ett steg i rätt riktning, men det finns hål som behöver täppas till för att målet att få bukt med avskogning och naturförstörelse ska uppnås. Här har Sverige en möjlighet att driva på i stället för att agera bromskloss. Lagen bör inkludera följande:

  • Att inga varor kopplade till avskogning, skogsförstörelse eller kränkningar av mänskliga rättigheter kan säljas i eller exporteras från EU, och att inte problemen flyttar över och belastar andra ekosystem ytterligare.
  • Starka definitioner för skog, avskogning och skogsförstörelse för att få bukt med omvandling av riktiga skogar till trädplantager.
  • Att internationellt erkända mänskliga rättigheter respekteras och att produkter som säljs inom – eller exporteras från EU-marknaden – inte är kopplade till några sådana kränkningar. Inte minst rättigheterna för urfolk och lokalsamhällen, inklusive krav på att respektera rätten till fritt informerat samtycke.

Från ord till handling

Sverige var ett av mer än 100 länder som under FN:s senaste globala klimatmöte i Glasgow, med hög svansföring, lovade att stoppa avskogningen före 2030. Det är nu hög tid att gå från tomma ord till handling och börja leverera på det löftet.

Nämnda personer

Annika Strandhäll

Riksdagsledamot (S), ordförande S-kvinnor
Studier i arbets- och organisationspsykologi och i organisation och ledarskap (Göteborgs uni.)

Anna-Caren Sätherberg

Riksdagsledamot (S), ledamot i partistyrelsen
Gymnasieutbildning

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024