"Inte ekonomiskt möjligt att göra allt vi kan på samtliga områden"
SLUTREPLIK. Gröna studenters resonemang att vi bör "göra allt vi kan på samtliga områden" visar på deras naiva inställning till det politiska hantverket, skriver Christoffer Heimbrand i en slutreplik.
Gröna studenter menar i sin replik att vår klimatpolitik är "djupt orättvis" och högerkonservativ. De kunde inte ha mer fel. Vi vill se en progressiv klimatpolitik där koldioxidbeskattningen görs om i grunden för att klimatomställningen ska bli mer rättvis och populär. Liberala studenter vill släppa den svenska klimatnationalism och omfamna ny teknik för att klara klimatutmaningen.
Missar det viktiga
Resonemanget kring att vi bör "göra allt vi kan på samtliga områden" visar på Gröna studenters naiva inställning till det politiska hantverket. Tyvärr är detta inte ekonomiskt möjligt. Politik handlar ofta om att våga prioritera och vi väljer att prioritera satsningar som ger effekt på riktigt.
Gröna studenter skriver att alla utsläpp måste ner till noll och motiverar därigenom dyra satsningar som "klimatklivet" – oavsett hur ineffektiva åtgärderna är. Självklart ska även de nationella utsläppen ner, men man missar den otroligt viktiga pusselbiten som koldioxidinfångning kommer innebära i framtidens klimatpolitik.
Koldioxidlagring är framtiden
Liberala studenters klimatpolitik bygger på framtidstro och en positiv inställning till ny teknik som koldioxidlagring.
Christoffer Heimbrand
Ordförande, Liberala studenter
Förra veckan överlämnades utredningen om hur Sverige ska nå netto-noll-utsläpp till miljö- och klimatminister Isabella Lövin (MP). För det krävs ny teknik som samlar upp koldioxid från atmosfären och binder den i marken, så kallad Carbon capture and storage (CCS).
Enligt FN:s klimatpanel IPCC är det en förutsättning för att nå Parisavtalets mål med negativa utsläpp. CCS är relativt nytt men har stor potential och medför enligt utredningen inga stora risker.
Redan i dag kan företag avskilja koldioxid motsvarande utsläppen från 300 000 personbilar per år, till en driftkostnad om ungefär 700 miljoner kronor. Den kostnaden kommer dessutom att sjunka med tiden.
Regeringen prioriterar annat
CCS är också ett utmärkt exempel på när prissättningen av koldioxid gör det lönsamt för marknaden att ta fram nya och smarta innovationer som kan lösa klimatkrisen. Trots att utredningen föreslår satsningar på sådan lagring utomlands håller regeringen fast vid att prioritera andra dyra satsningar i Sverige. Miljöpartiet och Gröna studenter måste släppa klimatnationalismen och våga anamma den nya tekniken.
Snabba på klimatomställningen
Debattörerna skriver även om en "någonannanism" som grunden för att utsläppen inte har minskat mer. Tvärtom är våra förslag effektivare och ger mer utsläppsminskningar för varje spenderad skattekrona. Vi vill inte bara ta ansvar för Sveriges utsläpp, utan bidra med ny teknik och investeringar för att snabba på klimatomställningen i hela världen.
Miljöförstöring och klimatförändringar är globala problem som kräver globala lösningar. Då duger det inte att de grönas klimatengagemang slutar vid Sveriges gränser.
Ineffektiva satsningar
Gröna studenter slår sig också gärna för bröstet och lyfter fram Miljöpartiets bedrifter i olika budgetar. Men sanningen är att Sveriges utsläpp har ökat sedan deras moderparti tog plats i regeringen. Kanske beror det på att man har prioriterat just ineffektiva satsningar framför klimatinvesteringar som minskar utsläppen på allvar.
Vi vill också se en koldioxidavgift med utdelning – för att göra klimatomställningen rättvisare. I dag går intäkterna från utsläppsbeskattning inte direkt till investeringar i fossilfri el eller nya laddstolpar. I stället försvinner pengarna ner i statens slukhål, något som kan ligga till grund för missnöje och populism.
Mer rättvisa förslag
Vi vill i stället se en reformerad koldioxidbeskattning efter kanadensisk modell – där intäkterna betalas tillbaka i lika delar till varje medborgare. Detta gör det billigare för de som väljer att minska sina klimatavtryck samtidigt som de som släpper ut mycket får betala mer.
Vi blir anklagade för att ha en "djupt orättvis" klimatpolitik när våra förslag faktiskt gör omställningen mer rättvis och populärare för fler.
Liberala studenters klimatpolitik bygger på framtidstro och en positiv inställning till ny teknik som koldioxidlagring. I möjligheternas land klarar vi klimatutmaningen – men det kräver också att vi lägger energin och pengarna på de mest effektiva lösningarna.
Läs tidigare inlägg i debatten:
"Liberala studenters klimatpolitik är djupt orättvis"
Liberala studenter skrev förra veckan att klimatkrisen är på blodigt allvar, men tyvärr landar våra liberala vänner återigen fel i sina förslag för att skapa en rättvis klimatomställning. Det skriver Aleese Rydlund och Katarina Folkeson, Gröna studenter.
Liberala studenter: Liberal klimatpolitik är effektivare än dagens subventioner
Flera av förslagen som SNS Konjunkturråd lyfter som de smartaste för klimatet är redan vedertagen liberal politik. Åtgärderna är mycket effektivare än dagens subventioner, skriver Christoffer Heimbrand.