Debatt

Oxfam: Alla betalar priset för de rikastes lyxliv

När jag deltog i Stockholm Forum on Peace and Development upplevde jag en känsla av både energi och lugn — en känsla som står i stark kontrast mot tyngden av de tragedier som utspelar sig på många håll i Afrika. Det skriver Amitabh Behar, tillförordnad högsta chef för Oxfam International.

<div>”För det andra behöver de rika länderna minska sina utsläpp, drastiskt och radikalt. De behöver snabbt och på ett rättvist sätt sluta ta döda vår planet med fossila bränslen”, skriver debattören.</div>
”För det andra behöver de rika länderna minska sina utsläpp, drastiskt och radikalt. De behöver snabbt och på ett rättvist sätt sluta ta döda vår planet med fossila bränslen”, skriver debattören.
Foto: Johan Nilsson/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Den tropiska stormen Filipo kom bara ett år efter den förödande cyklonen Freddy och lämnade hundratusentals människor i Moçambique i akut behov av humanitär hjälp.

I Kenya, där jag bor, har skoningslösa skyfall och översvämningar skördat dödsoffer, tvingat tusentals från sina hem och orsakat allvarliga skador på landets infrastruktur. Hidaya, som har beskrivits som den starkaste tropiska cyklon som någonsin uppmätts i Tanzania, ledde till omfattande skador och strömavbrott. Och det är bara några exempel – det finns många fler.

Världens står inför en tvillingkris

Forskarna är eniga om att klimatförändringar gör att extrema väderhändelser blir både vanligare och kraftigare, samt att de kommer fortsätta förvärras.

Världen står inför en tvillingkris, med ett förändrat klimat och en kraftigt ökad ojämlikhet. Oxfam kunde nyligen visa att världens rikaste procent under 2019 orsakade lika stora koldioxidutsläpp som de fem miljarder människor som utgör de fattigaste två tredjedelarna av världens befolkning. Det är de som lever i fattigdom i globala syd – i länder som Moçambique, Kenya och Tanzania – som drabbas hårdast av förändringarna.

Social rättvisa och miljö hör ihop  

Världens allra rikaste är en liten och privilegierad grupp. De samlar enorma förmögenheter och dödar planeten genom att fortsätta leva ett ohållbart lyxliv. De flyger över jorden och spyr ut avgaser från privata jetflygplan, och deras yachter släpper ut lika mycket koldioxid som hela länders samlade utsläpp.

För att kunna rädda planeten måste vi sätta stopp för den extrema förmögenhetskoncentrationen.

De flesta av världens rikaste människor bor i rika länder som Sverige. Faktum är att 70 procent av Sveriges befolkning tillhör världens rikaste 10 procent. För att kunna nå Parisavtalets mål om max 1,5 graders temperaturökning behöver Sveriges rikaste procent minska sina utsläpp med 93 procent. Här har Sveriges allra rikaste ett enormt ansvar, och det är ett ansvar som måste tas. Det handlar inte bara om vår miljö, utan också om social och ekonomisk rättvisa.

För att kunna rädda planeten måste vi sätta stopp för den extrema förmögenhetskoncentrationen. För att kunna göra det måste vi göra något åt det oproportionerligt stora ansvar som världens rikaste har för klimatkrisen.

För det första behöver vi drastiskt minska ojämlikheten i världen. Om världens miljonärer och miljardärer skulle beskattas på tre olika sätt – med förmögenhetsskatt, en permanent skatteökning på inkomst för de allra rikaste, och en skatt på företags exceptionella vinster – skulle det ge nio biljoner dollar per år. Att låta de rikaste betala skulle minska utsläppen samtidigt som det skulle ge pengar att investera i den offentliga sektorn, till exempel i sjukvård och utbildning, men också i arbetet för att nå klimatmålen.

Vi måste sluta använda BNP 

För det andra behöver de rika länderna minska sina utsläpp, drastiskt och radikalt. De behöver snabbt och på ett rättvist sätt sluta ta döda vår planet med fossila bränslen.

Altingets gratis nyhetsbrev

För det tredje behöver vi prioritera människors och planetens hälsa och välbefinnande högre än ständig vinst, utvinnande av naturresurser och konsumtion. Vi måste sluta använda BNP som det enda måttet på framgång och börja räkna det som verkligen är viktigt.

Vi kan inte längre acceptera att en liten klick människor gynnas av oändlig tillväxt på en planet med ändliga resurser. Vi måste kräva att de som har störst ansvar också är de som får betala mest för klimatkrisen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

0:000:00

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdChristoph NørgaardOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024