Debatt

SD: Därför måste FN reformeras

Reformer av FN är nödvändiga för att säkerställa att organisationen lever upp till sina grundläggande syften: att upprätthålla fred och säkerhet, främja mänskliga rättigheter och arbeta för hållbar utveckling. Det skriver riksdagsledamöterna Aron Emilsson (SD), Yasmine Eriksson (SD), Angelika Bengtsson (SD) och Rasmus Giertz (SD).

Sverige bidrar generöst till FN, både ekonomiskt och genom mänskliga resurser. Det är därför rimligt att vårt inflytande inom FN-systemet ökar i proportion till vårt bidrag, skriver debattörerna.
Sverige bidrar generöst till FN, både ekonomiskt och genom mänskliga resurser. Det är därför rimligt att vårt inflytande inom FN-systemet ökar i proportion till vårt bidrag, skriver debattörerna.Foto: Johan Nilsson/TT
Aron Emilsson
Yasmine Eriksson
Angelika Bengtsson
Rasmus Giertz
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sverigedemokraterna anser att det är hög tid för en omfattande reform av Förenta Nationerna (FN). Det nuvarande systemet är alltför tungrott och ineffektivt, vilket hindrar oss från att möta de globala utmaningar vi står inför. Vi föreslår en omstrukturering av FN som syftar till att skapa färre och starkare organisationer, reformera säkerhetsrådet, öka svenskt inflytande och avveckla UNRWA.

Säkerhetsrådet måste reformeras

FN har genom åren vuxit till en omfattande byråkrati med många underorganisationer som ibland överlappar varandra i sitt arbete. Detta skapar overheadkostnader, administration och ineffektivitet. Genom att konsolidera organisationerna till färre, mer fokuserade enheter kan vi säkerställa att resurser används mer effektivt och att insatserna ger tydligare resultat.

Tidöpartiernas hållning är att UNRWA långsiktigt ska avvecklas.

Säkerhetsrådet, som har en central roll i FN:s arbete, är likaså i behov av reformer. De bör inkludera en översyn av medlemskapet och en mer demokratisk struktur som kan stärka rådets legitimitet och funktionalitet. Dessutom kräver den nuvarande situationen en suspendering av Ryssland från säkerhetsrådet tills landet respekterar internationell rätt och upphör med sina aggressiva handlingar.

Sverige har för lite inflytande

Sverige bidrar generöst till FN, både ekonomiskt och genom mänskliga resurser. Det är därför rimligt att vårt inflytande inom FN-systemet ökar i proportion till vårt bidrag. Vi behöver fler svenskar i ledande positioner och större inflytande i viktiga beslut, särskilt när det gäller frågor som rör mänskliga rättigheter och internationell säkerhet.

FN-organisationen UNRWA:s verksamhet har länge varit omdiskuterad på grund av antisemitism och terrorkopplingar. Tidöpartiernas hållning är att UNRWA långsiktigt ska avvecklas. I stället bör ansvaret för att stödja palestinska flyktingar överföras till mer etablerade FN-organisationer som UNHCR. Detta skulle möjliggöra en mer effektiv, samlad och hållbar hantering av flyktingfrågor, samtidigt som vi säkerställer att biståndet går till dem som verkligen behöver det och inte till terror och antisemitism.

Banta antalet organisationer

Reformer av FN är nödvändiga för att säkerställa att organisationen lever upp till sina grundläggande syften: att upprätthålla fred och säkerhet, främja mänskliga rättigheter och arbeta för hållbar utveckling. Genom att arbeta för färre och starkare organisationer, reformera säkerhetsrådet, öka svenskt inflytande och aktivt verka för att avveckla UNRWA kan vi stärka FN:s legitimitet och effektivitet. Det är dags för Sverige att ta ledningen i denna viktiga reformprocess.

FN-dagen, som inföll tidigare i veckan, är en viktig påminnelse om vikten av internationellt samarbete och solidaritet, men manar också till att vi måste vara realistiska och pragmatiska i vår utvecklings- och biståndspolitik. Sverigedemokraterna vill se en biståndspolitik som är effektiv, transparent och i ökad utsträckning kan innebära fördelar för både mottagare och givare.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024