Profile
Logga in
Logga in med SSOGlömt ditt lösenord?
Prenumerera
Debatt

Replik: Professor sprider skräckpropaganda om cannabis

Kriminalisering av cannabis eliminerar inte skadeeffekterna. Jag hävdar snarare att den är skademaximerande, skriver Johan Svensson, narkotikapolitisk debattör och medlem Föreningen tryggare ruspolitik, i en replik.

Narkotika- och legaliseringsdebatten ska utgå från fakta, inte fördomar, menar debattören.<br>
Narkotika- och legaliseringsdebatten ska utgå från fakta, inte fördomar, menar debattören.
Foto: Jenny Kane/AP/TT/Privat
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Att lista potentiella skador från bruket av cannabis med slutsatsen att vi därför inte borde forska kring effekterna av en avkriminalisering eller legalisering är oseriöst och visar på en ideologisk inställning i narkotikadebatten.

Altingets gratis nyhetsbrev

Blanda inte ihop begreppen

Men jag är heller inte överraskad. 2022 medverkade Nyberg i ett webbinarium arrangerat av SLAN med tema legaliseringen i Nordamerika. Där blev det tydligt att han inte ens förstått skillnaden mellan legalisering och avkriminalisering, och blandade konsekvent ihop begreppen. Så sent som 2018 hänvisade han till ytterst kontroversiella individer som Alex Berenson i sina föreläsningar via U-FOLD hos Uppsala universitet.

Läs också

Nyberg må vara en respekterad och framstående forskare inom sitt område, men har länge uppvisat en besvärande okunskap i narkotika- och legaliseringsdebatten. Hans argument kring trafikolyckor och ökat antal psykoser har sedan lång tid tillbaka behandlats av andra forskare och experter. Varningar kring effekterna från legaliseringen baseras på enskilda röster samtidigt som Nyberg bortser från alla de som har en annan åsikt.

Vår ungdomsgeneration har sedan årtionden ”plaskat omkring fritt” inom den repressiva narkotikapolitik där gängen frodats och växt sig urstarka.

Kriminalisering minimerar inte skadeeffekter

Det blir än mer plågsamt när Nyberg nämner försämrade skolresultat utan att beskriva sambandet med legaliseringen, och gör jämförelsen med cannabis och fentanyl gällande deras medicinska egenskaper. Han är heller inte insatt i det gedigna arbete som föregick legaliseringen i Kanada och Tyskland just för att minska skadorna från bruket av cannabis.

Det kanske kommer som en överraskning för Nyberg, men kriminaliseringen kan inte heller eliminera skadeeffekterna. Jag hävdar snarare att den är skademaximerande, då brukare tvingas köpa cannabis från kriminella gäng utan åldersgränser eller kvalitetskontroll. Vår ungdomsgeneration har sedan årtionden ”plaskat omkring fritt” inom den repressiva narkotikapolitik där gängen frodats och växt sig urstarka. Och det är tack vare individer som Nyberg.

Hur man röstar den 9 juni ska vara resultatet av kunskap och klokhet. Inte skräckpropaganda och felaktigheter.

Läs tidigare inlägg i debatten

Professor: Se upp för cannabis som valfläsk

Inför valet har många parter lyft frågan kring cannabis. Den som tar sig till valurnan den 9 juni bör ha i huvudet att valfläsket osar inte alltid gott. Det skriver Fred Nyberg, professor emeritus i biologisk beroendeforskning.

Nämnda personer

Fred Nyberg

professor e.m. verksam vid Uppsala universitets Forum för Läkemedels och Drogberoende (U-FOLD)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024