Debatt

Replik: Vädra ut tobaksindustrins inflytande

Vi som arbetar för folkhälsan och barns rätt till en tobaksfri uppväxt uppmanar våra politiker att fatta beslut och stifta lagar på vetenskaplig grund i stället för tobaksindustrins lögner. Det skriver flera forskare och företrädare för flera organisationer i en replik.

Det är inte bara folkhälsomyndigheten som avråder från den här så kallade skademinskningspolitiken. Ett stort antal organisationer som arbetar för hälsa och barns rätt till tobaksfria liv har tillsammans med oberoende forskare, såväl epidemiologer som kardiologer och neurologer, varnat för den inslagna vägen, skriver debattörerna.
Det är inte bara folkhälsomyndigheten som avråder från den här så kallade skademinskningspolitiken. Ett stort antal organisationer som arbetar för hälsa och barns rätt till tobaksfria liv har tillsammans med oberoende forskare, såväl epidemiologer som kardiologer och neurologer, varnat för den inslagna vägen, skriver debattörerna.Foto: TT/Montage
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Undertecknare

Helen Stjerna
Generalsekreterare A Non Smoking Generation
Kristina Sparreljung
Generalsekreterare Hjärt-Lungfonden
Linnea Hedman
Docent i epidemiologi och folkhälsovetenskap, Umeå Universitet
Magnus Lundbäck
Hjärtläkare, docent, Karolinska institutet
Louise Adermark
Docent och forskare, Sahlgrenska Akademin, Göteborgs Universitet
Anna Gunnerbeck
Barnneurolog och forskare, Astrid Lindgrens Barnsjukhus, KI
Maria Nilsson
Professor i folkhälsovetenskap, Umeå Universitet
Anders Åkesson
Förbundsordförande Riksförbundet HjärtLung
Stefan Swartling Peterson
Professor Global hälsa, KI
Birger Forsberg
Specialist socialmedicin, docent, Institutionen för Global Folkhälsa, KI
Hans Gilljam
Professor emeritus, ordförande Läkare mot Tobak
Lena Sjöberg
Ordförande Tobaksfakta
Ingrid Talu
Ordförande Lärare mot Tobak
Ywonne Wiklund
Ordförande Psykologer, Socionomer och Folkhälsovetare mot Tobak
Margareta Pantza
Ordförande Yrkesföreningar mot Tobak

I en debattartikel publicerad den 16 oktober ifrågasätter tobaksindustrins företrädare Folkhälsomyndighetens roll och inställning till regeringens nuvarande tobakspolitik. Inte helt oväntat vill tobaksindustrin tysta de röster som med vetenskaplig grund värnar folkhälsan och nästa generations rätt till nikotinfria liv och en hållbar framtid.

 

Läs också

Tobaksindustrin vill maximera sina vinster och säkerställa en fortsatt obehindrad rekrytering av sina framtida nikotinberoende kunder. Eftersom fler än nio av tio tobaksbrukare har börjat i tonåren eller ännu tidigare är det centralt för tobaksindustrin att de kan fortsätta locka barn och unga in i ett nikotinberoende med hjälp av reklam i sociala medier, godisliknande smaker och låga priser. Därför har de framgångsrikt drivit linjen om att dessa nya produkter är mindre farliga och därför ska slippa både skatt och reglering som förbjuder reklam och godisliknande smaker.

Många har varnat för den inslagna vägen

Det är inte bara Folkhälsomyndigheten som avråder från den här så kallade skademinskningspolitiken. Ett stort antal organisationer som arbetar för hälsa och barns rätt till tobaksfria liv har tillsammans med oberoende forskare, såväl epidemiologer som kardiologer och neurologer, varnat för den inslagna vägen.

Oberoende forskning visar att riskerna på befolkningsnivå ökar i stället för att minska när fler människor i befolkningen blir beroende av nikotin. Snuskommissionens egen undersökning visar precis som den oberoende forskningen att rökare som försöker sluta med hjälp av snus ofta landar i ett blandbruk med ett större nikotinintag och totalt sett fler hälsorisker än om de bara hade rökt.

Det är svårt att hitta en produkt som är farligare än cigaretter. Därmed är det också enkelt att påstå att något är mindre farligt. Svaret på frågan om hur farliga tobaksindustrins alla nya nikotinprodukter är kanske vi har om 30–40 år. Vad vi däremot vet med säkerhet, är att nikotin är ett livsfarligt gift som inte enbart är starkt beroendeframkallande.

Extra skadligt för unga hjärnan

Nikotin ger direkta skador på hjärnan och vid upprepat användande sänker det den kognitiva förmågan och ökar risken för sömnproblem, koncentrations- och inlärningssvårigheter och psykisk ohälsa. Nikotinet är dessutom extra skadligt för den unga hjärnan och ökar även risken för ett ökat bruk av alkohol och andra droger.

Nikotinanvändning under graviditet ökar risken för missfall, dödföddhet, förtidig födsel och plötslig spädbarnsdöd och en längre tids bruk ökar även risken för hjärt-kärlsjukdom och diabetes typ 2. Det torde finnas all anledning att skydda befolkningen från dessa hälsorisker.

Stifta lagar på vetenskaplig grund

Snuskommissionen fortsätter med en hotfull uppmaning om att vädra ut alla kritiska röster på Folkhälsomyndigheten. Om det nu är så att Folkhälsomyndigheten med sin vetenskapliga grund utgör en motpol till regeringens skademinskningsstrategi kanske man i stället ska ställa frågan om vad regeringen grundar sin politik på? Kanske är det i själva verket så att regeringen behöver vädra ut tobaksindustrins inflytande och i stället prioritera långsiktig hälsa och hållbar utveckling.

Vi som arbetar för folkhälsan och barns rätt till en tobaksfri uppväxt uppmanar våra politiker att fatta beslut och stifta lagar på vetenskaplig grund i stället för tobaksindustrins lögner.

Tidigare inlägg i debatten

Snuskommissionen: Stoppa gyttjebrottningen mellan Folkhälsomyndigheten och regeringen

Vi kan inte ha myndigheter som agerar som om regeringens regleringsbrev är rekommendationer att hantera efter eget gottfinnande, skriver företrädare för Snuskommissionen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024