Regeringen anmäler inte Anna Kinberg Batra

Beslutet att flytta Anna Kinberg Batra från Länsstyrelsen i Stockholm till en chefspost i Regeringskansliet med bibehållen lön har följts av krav på att den tidigare M-ledaren ska avskedas. Regeringen vill dock inte anmäla ärendet till Statens ansvarsnämnd.

”Vi kan konstatera att åklagare redan i april i år granskade detta och beslutade att inte inleda en förundersökning om tjänstefel”, säger civilminister Erik Slottner (KD) i en kommentar till Altinget.
”Vi kan konstatera att åklagare redan i april i år granskade detta och beslutade att inte inleda en förundersökning om tjänstefel”, säger civilminister Erik Slottner (KD) i en kommentar till Altinget.Foto: Christine Olsson/TT
Miranda Olsson

Justitieombudsmannen riktade i förra veckan allvarlig kritik mot landshövdingen i Stockholm, den tidigare moderatledaren Anna Kinberg Batra som fick lämna sitt uppdrag. Myndigheten pekade bland annat på att hon varit jävig och i flera fall frångått regeringsformens krav på saklighet.

I en debattartikel i Altinget i helgen skrev statsvetaren Göran Sundström att fallet med Anna Kinberg Batras omdiskuterade rekryteringar till myndigheten borde prövas rättsligt.

”Regeringen hade som arbetsgivare kunnat anmäla ärendet till Statens ansvarsnämnd för prövning. Resultatet hade då kunnat bli att landshövdingen i stället för att förflyttas hade avskedats”, skriver han. 

Till Aftonbladet säger Anders Perklev, ordförande för Statens ansvarsnämnd, att nämnden efter en anmälan skulle gå in i arbetsgivarens ställe.

– Arbetsgivaren, JO eller JK kan anmäla till ansvarsnämnden. Kommer det in en anmälan så ställs frågan om vi ska varsla om avsked och det fattar ansvarsnämnden beslut om ganska snabbt.

Regeringen har dock inte gjort någon anmälan till nämnden.

Erik Slottner (KD) är ansvarig minister.

”Vi kan konstatera att åklagare redan i april i år granskade detta och beslutade att inte inleda en förundersökning om tjänstefel. Vidare har JO nu, trots den kritik som uttalats, valt att inte göra en anmälan till Statens ansvarsnämnd. Det har aldrig hänt att en anmälan (från regeringen) till Statens ansvarsnämnd har lett till ett avskedande som stått sig efter en överprövning”, skriver han i en kommentar till Altinget.

Regeringen kommer formellt besluta om Anna Kinberg Batras förflyttning från länsstyrelsen på torsdagen. Då ska också en vikarierande landshövding utses. 

”Uppdraget som landshövding och myndighetschef på länsstyrelsen är viktigt för Stockholm och landet. Nu måste fokus på myndigheten vara arbetsro och ett återuppbyggt förtroende både internt och hos allmänheten”, säger civilminister Erik Slottner.

Läs också

Nämnda personer

Erik Slottner

Civilminister (KD), ledamot partistyrelsen
Påbörjade studier vid pol. mag-programmet (Linköpings uni.)

Anna Kinberg Batra

Generaldirektör Regeringskansliet
Civilekonom (Handelshögskolan i Stockholm, 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024