Analys av 
Anton Säll

Ska ni dansa samma dans igen, Socialdemokraterna?

Inför S-kongressen 2021 målades den ekonomiska politiken upp som den stora stridsfrågan. På ena sidan stod Daniel Suhonen, på andra sidan partiledningen. Nu ska partiet genom samma diskussion en gång till.

Det kan inte ha kommit som en chock för de partiaktiva att Daniel Suhonen och Mikael Dambergs gäng återigen inte är överens om den ekonomiska politiken.
Det kan inte ha kommit som en chock för de partiaktiva att Daniel Suhonen och Mikael Dambergs gäng återigen inte är överens om den ekonomiska politiken.Foto: TT/Montage
Anton Säll

Sex av åtta riksdagspartier är överens om att överskottsmålet ska göras om till ett balansmål i stället, vilket förändrar budgetreglerna från och med 2027.

Svantesson är glad. ”Vi får ett bra ramverk med den här överenskommelsen”, sade hon på en pressträff där hon kommenterade beskedet. Ebba Busch var ännu gladare. Hon lade upp en video på instagram där hon jublade över att hennes parti därmed ”fått loss mer pengar till investeringar till Sverige”

Läs också

Även Fredrik Olofsson, representant för Socialdemokraterna i förhandlingarna, var nöjd. Äntligen anslöt sig fler partier till S-linjen, menade han.

Chock att Suhonen och Damberg tycker olika

Men redan innan presskonferensen där kommittén presenterade sina slutsatser inleddes hade socialdemokratiska aktörer rasat mot planerna på ett balansmål. LO vill ha en annan uppgörelse med fler ventiler. SSU har redan sagt sig vara redo att ta strid på vårens kongress i Göteborg och argast av alla är den socialdemokratiska profilen Daniel Suhonen som kallar uppgörelsen för ett haveri. En del har till och med menat att partiet inte kommer kunna genomföra flera av förslagen som partiets olika arbetsgrupper tagit fram och portionerat ut i Dagens Nyheter under det senaste året.

Det kan inte ha kommit som en chock för de partiaktiva att Daniel Suhonen och Mikael Dambergs gäng återigen inte är överens om den ekonomiska politiken.

Plötsligt var Socialdemokraterna tillbaka i gamla hjulspår igen. Facken och partivänstern är rasande på att partiledningen med Magdalena Andersson och Mikael Damberg inte är tillräckligt radikala i den ekonomiska politiken. Ungabyggare, Byggnads ungdomsförbund, menar till och med att Magdalena Andersson och Mikael Damberg borde avgå.

Minns ni inte 2021?

Som vanligt kommer partiledningen att få möta hård och högljudd kritik från vänster och till slut kommer både partistyrelsens förslag och vänsterns förslag att slipas ner till ett kompromissförslag av kongressens utskottsgrupper. Det var nämligen precis det som hände inför kongressen 2021, då den på förhand mest upphaussade striden på kongressen slutade med att partiet enades om en skrivelse där partiet ville ha ett balansmål men ändå öppnade för finansiering av viktiga infrastrukturprojekt med hjälp av lånade pengar.

Efter det kommer Tankesmedjan Tiden och personer från Katalys fortsätta bråka på internet, men sedan tittar övriga partiet på kalandern, inser att det efter partikongressen bara är ett drygt år kvar till nästa val och gräver ner stridsyxan temporärt för att kampanja. Efter valet kommer någon av Stockholmssossarna och ett par andra personer från vänsterdistrikt att bli ministrar om Magdalena Andersson vinner valet 2026.

Överenskommelsen (som Miljöpartiet och Vänsterpartiet ställt sig utanför) ska börja gälla 2027, alltså efter nästa val. Reformisternas Markus Kallifatides har redan sagt till Aftonbladet att förslaget måste upp i partistyrelsen.

Och så har Socialdemokraterna återigen fått en bred överenskommelse att bli extra knepig internt för just Socialdemokraterna.

I maj 2025 håller partiet sin stora kongress inför valet. Arbetsgrupperna i all ära, återigen kommer den stora striden stå om hur partiet ska se på framtidens ekonomiska politik. Grattis, partiledningen. 

Nämnda personer

Magdalena Andersson

Partiledare Socialdemokraterna
Civ. ek (Handelshögskolan i Stockholm. 1992), doktorand (Handelshögskolan i Stockholm, 1992-1995)

Daniel Suhonen

Chef Tankesmedjan katalys
Ekonomisk historia, idéhistoria och sociologi (Stockholms uni.)

Mikael Damberg

Riksdagsledamot (S), vice ordförande i finansutskottet
Förvaltningslinjen (Stockholms uni., 2000)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024