Debatt

Replik: Skriv in den akademiska friheten i grundlagen

Anton Sánchez Sulejmani, S-studenter och Uppsala Studentkår, skriver att utbildningsministern borde anamma ett mer nyanserat grepp av yttrandefriheten på lärosätena. Men vad är egentligen ett nyanserat grepp av yttrandefriheten om det inte innebär ett stärkt skydd? skriver Hannes Snabb och Viktor Janrik från Liberala Studenter i en replik.

Akademisk frihet får inte bara vara en slängig slogan. Den måste aktivt värnas, skriver debattörerna. 
Akademisk frihet får inte bara vara en slängig slogan. Den måste aktivt värnas, skriver debattörerna. Foto: Carl-Olof Zimmerman/TT
Hannes Snabb
Viktor Janrik
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Trots sin centrala roll i demokratin åtnjuter den akademiska friheten i dagsläget långt ifrån ett godtagbart skydd. Politiskt tillsatta rektorer, brister i det kollegiala inflytandet och en tradition av stark statlig styrning är bara några exempel som gett Sverige en låg rankning i internationella studier.

 

Läs också

Liberala Studenter välkomnar därför att en ny kartläggning kring yttre påtryckningar görs. Forskare och lärare ska ha friheten att pröva frågeställningar och idéer för att nå nya framsteg. Även om det från politiskt håll kan kännas obekvämt. En utpekande- och tystnadskultur ska inte accepteras någonstans i samhället, allra minst i akademin.

Minskad politisk makt en förutsättning

Vi är eniga med S-studenters företrädare att arbetet mot diskriminering på universiteten behöver prioriteras och fortskrida. Men att minska politikernas makt över akademin är inte motsägande. Tvärtom är det en förutsättning för att stärka lärosätenas arbete mot diskriminering.

Vad som får eller inte får sägas på universiteten ska inte påverkas av vem som råkar styra landet. Akademin måste få vara fri, och arbetet mot diskriminering måste få fortskrida, oavsett styre.

Värna den akademiska friheten

Akademisk frihet får inte bara vara en slängig slogan. Den måste aktivt värnas. Men autonomin är såklart något som oroar Socialdemokratin då de förlorar möjligheten till politisk styrning. För oss i Liberala Studenter är det precis tvärtom. Politiken ska skapa förutsättningar för forskningen, inte styra den.

Därför behöver den akademiska friheten mer skydd. Skriv in den akademiska friheten i grundlagen, ta bort politikers makt över rektorsutnämningar och höj standarden på universiteten. Men låt inte politiska vindar påverka forskningen. Stärk den akademiska friheten.

Nämnda personer

Mats Persson

Arbetsmarknads- och integrationsminister (L), ledamot i partistyrelsen
ekon. dr. ekonomisk historia (Lunds uni., 2015)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024