Debatt

Sverige behöver göra mer för att vaccinera riskgrupper mot influensa

Vi behöver göra mer för att få upp täckningsgraden för influensavaccination och skydda våra sköra medmänniskor. Det skriver Anders Åkesson, förbundsordförande Riksförbundet HjärtLung.

Att vaccinera fler mot influensan kan rädda liv.
Att vaccinera fler mot influensan kan rädda liv.Foto: Ole Berg-Rusten/NTB/TT
Anders Åkesson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I Sverige diagnostiserades ungefär 16 000 personer med influensa under säsongen 2023–2024, varav 335 fall krävde intensivvård, där 72 procent tillhörde minst en medicinsk riskgrupp eller var över 65 års ålder. Influensa karaktäriseras av feber, hosta och ont i kroppen, men för individer som tillhör en riskgrupp kan sjukdomen resultera i allvarliga konsekvenser, till och med död.

Täckningsgraden måste öka

I Sverige har personer med risk för allvarlig influensasjukdom rätt till vaccination, men långt ifrån alla vaccinerar sig. Vi behöver göra mer för att informera och nå ut till samtliga riskgrupper, och få upp täckningsgraden för influensavaccination för att skydda våra sköra medmänniskor.

Medicinska riskgrupper för influensa inkluderar bland annat personer som har hjärtkärlsjukdom, lungsjukdom, diabetes, lever- eller njursvikt eller annan sjukdom som innebär ett nedsatt immunförsvar. Även personer med kraftig övervikt, kroniska neurologiska tillstånd eller sjukdomar vars behandling kan påverka immunförsvaret anses öka risken för allvarlig sjukdom.

Det årliga preventiva arbetet med vaccination mot säsongsinfluensa möjliggör inte bara minskad spridning av viruset, utan kan även skydda sköra individer mot de allvarliga följdsjukdomar som influensainfektion kan orsaka. Dessa inkluderar bland annat hjärtinfarkt och hjärtsvikt eller inflammation i lungor, bihålor och luftrör. De flesta som dör som resultat av influensa avlider på grund av komplikationer, vilket gör dödligheten från influensa svår att mäta. Men vi vet att den är en av våra vanligaste dödsorsaker.

Influensa ökar risk för hjärtinfarkt

Kopplingen mellan just influensa och hjärtkärlsjukdom är i dag allmänt känd. Personer som har haft kardiovaskulära händelser har en markant ökad risk att drabbas svårt av influensa. Och influensa kan i sin tur orsaka hjärtkärlsjukdom hos personer som tidigare varit friska. Risken att drabbas av en hjärtinfarkt kan vara upp till sex gånger högre en vecka efter att en individ insjuknat i influensa jämfört med före sjukdomen.

Under influensasäsongen 2023–2024 vaccinerades 69 procent personer över 65 års ålder i Sverige och endast fyra procent av alla personer under 65 års ålder. Det går dock inte att utläsa hur stor andel av dessa som endast utgjordes av personer i en medicinsk riskgrupp, men vi vet att täckningsgraden är låg och att vi behöver nå ut till dessa grupper med information om nyttan med influensavaccination.

Fler behöver vaccineras

Det saknas alltså övergripande statistik för vaccination av andra riskgrupper än äldre personer. Med ett nationellt vaccinationsprogram som inkluderar riskgrupper skulle den statistiken finnas. Ett program som även kunde inkludera andra vacciner som just äldre skulle ha nytta av. De insatser som görs för att vaccinera personer i riskgrupper mot influensa i dag riktar sig primärt till äldre, medan andra riskgrupper hamnar i skymundan. Många känner inte ens till att de tillhör en riskgrupp, därför behövs information, utskick och kallelser.

Influensa kan innebära allvarlig sjukdom och det är viktigt att informera och skydda alla extra utsatta personer mot svåra följdsjukdomar, och till och med död. Folkhälsomyndigheten rekommenderar influensavaccination till samtliga riskgrupper, inte bara äldre individer.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024