Debatt

Utan privata aktörer stannar vården

Var skulle svensk sjukvård vara – utan privata aktörer? Att då som vänsterstyret i Stockholm vilja minska köer men samtidigt säga upp avtal, för enorma summor, med privata vårdmottagningar är mycket motsägelsefullt. Det skriver André Miguel Nordvik, styrelseledamot, Moderaterna Hägersten och Liljeholmen. 

”Den offentliga sjukvården klarar omöjligt sig utan de privata aktörerna. När offentlig sektor samarbetar med privata initiativ förbättras kvaliteten och vårdköerna blir kortare”, skriver debattören.
”Den offentliga sjukvården klarar omöjligt sig utan de privata aktörerna. När offentlig sektor samarbetar med privata initiativ förbättras kvaliteten och vårdköerna blir kortare”, skriver debattören.Foto: Martina Holmberg / TT, Privat
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Jag känner inte igen mig i alla dessa så kallade sanningar om privatisering som vänstern anklagar oss på den borgerliga sidan för att stödja. Ord som välfärdsprofitörer och försöket på att skapa en ”vi mot dem”-mentalitet inom sjukvården, är enligt mig ett hjärtlöst angrepp på livsviktiga aktörer och den valfrihet vi har som befolkning.

Var skulle vi egentligen vara utan de privata initiativen inom välfärden?

Privata aktörer stöttar den offentliga sektorn 

Enligt siffror från Ekonomifakta från år 2022, drivs 46 procent av Sveriges vårdcentraler av fristående aktörer. Och vanligast är det i Stockholm, där drygt 70 procent av alla vårdcentraler är privatdrivna.

När man har möjlighet att bli opererad på en privatdriven mottagning på uppdrag av det offentliga, är det positivt för hela samhället.

Den offentliga sjukvården klarar omöjligt sig utan de privata aktörerna. När offentlig sektor samarbetar med privata initiativ förbättras kvaliteten och vårdköerna blir kortare. Ett bra exempel på det är S:t Görans sjukhus i Stockholm. 

Motsägelsefull retorik 

Vänstersidans kamp mot fristående aktörer är alltså mycket motsägelsefull – när de samtidigt säger att de också vill dra ner på vårdköerna. Och när det gäller sjukvården, kan både medborgarna och landets arbetsplatser tacka oberoende aktörer som ställer upp för välfärden.

Utan dessa skulle en person som till exempel har drabbats av en arbetsskada på jobbet, behöva stå i långa vårdköer när personen egentligen behöver snabb vård för att komma tillbaka till sin arbetsplats. När man har möjlighet att bli opererad på en privatdriven mottagning på uppdrag av det offentliga, är det positivt för hela samhället.

Respektlöst 

Med detta sagt, är det helt fel att, som vänstersidan, använda ordet välfärdsprofitör för alla som verkar privat inom vården. Få aktörer inom välfärden har det kapital som vänstern ofta påstår att de har. Och just nu pågår det en total omstrukturering och nedmontering av valfriheten inom sjukvården. Som i Region Stockholm där vänsterstyret nu har lagt enorma summor på att säga upp kontrakt och stänga vårdmottagningar endast av ideologiska skäl.

Själva kallar dem detta för mittenpolitik.

När vänstern använder skrämselpropaganda mot oss som önskar mer valfrihet, får vi inte tappa huvudet och falla i fällan att tro att det finns välfärdsprofitörer som lurar runt varje hörn. Det är respektlöst mot de som arbetar inom vården, och kanske främst för oss medborgare.

För man kan inte prata om bra välfärd om den bara finns på pappret, men inte i verkligheten.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024