Debatt

13 rektorer: Fel att ställa elever i friskolor mot andra elever

Vi rektorer kan inte stilla se på när det rödgröna styret i Stockholm låter bli att kompensera friskolor för de stora kostnadsökningarna i skolan. Det skriver en rad rektorer för friskolor i Stockholmsområdet.

Vi är stolta över den undervisning vi ger våra elever, skriver 13 rektorer för friskolor i Stockholm.
Vi är stolta över den undervisning vi ger våra elever, skriver 13 rektorer för friskolor i Stockholm.Foto: Helena Landstedt/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Samtliga debattörer

Rob Cameron
Rektor Tanto International School i Stockholm
Camilla Conradzon
Rektor Kunskapsskolan Tyresö
Joanna Forslund
Rektor Pops Academy Stockholm
Linus Gellerstedt
Rektor Internationella engelska skolan Årsta
Cecilia Hansen
Rektor Innovitaskolan Joriel
Lubna Irfan
Rektor Engelska skolan norr i Stockholm
Zandra Jakobsson
Rektor Metapontum i Fruängen
Kajsa Olsson Falk
Rektor Stockholms montessoriskola Anne Frank
Djordje Petrovic
Rektor Tornadoskolan i Skarpnäck
Marcus Segerstedt
Rektor Internationella engelska skolan Bromma
Louise Svenningsson
Rektor Engelska skolan Novia i Liljeholmen
Cecilia Ulvegård
Rektor Kungsholmens friskola
Dejan Urukalo
Rektor Kunskapsskolan i Fruängen

I sin nya skolbudget aviserar det rödgröna politiska styret i Stockholm en skolpengsökning på blygsamma en procent – trots rekordstora kostnadsökningar för skolan på sistone. Dessutom vill samma politiska partier på nationell nivå att elever i friskolor ska få mindre resurser än elever i kommunala skolor. Det vore ett anmärkningsvärt avsteg från den lagstadgade princip som säger att alla elever ska ges lika villkor för sin utbildning. Vi rektorer kan inte stilla se på.

”Retorisk offensiv mot friskolor”

Vi är stolta över den undervisning vi ger våra elever. På goda grunder. Av de 20 grundskolor i Stockholm där eleverna, enligt Skolverkets SALSA-mått, uppnår högst meritvärde sett till elevernas förutsättningar, är 16 fristående skolor. Beskedet från de styrande partierna är att denna undervisning få sämre resurser framöver. Vi kommer förstås, oavsett, fortsätta kämpa för att ge våra elever bästa tänkbara utbildning. Men det går inte att blunda för att en skolpeng som inte behandlar elever lika riskerar att slå mot elevernas undervisning.

Det går inte att blunda för att en skolpeng som inte behandlar elever lika riskerar att slå mot elevernas undervisning.

Det finns andra kommuner som av politiska skäl gett mer resurser till elever i kommunala skolor än friskolor. I Göteborg försökte det politiska styret ge olika villkor till elever utifrån skolval, dessutom i strid med den egna förvaltningens direktiv. Det ledde till ett ärende i förvaltningsrätten där domen var tydlig: Kommuner får inte ge högre skolpeng till elever i kommunala skolor än till elever i friskolor.

Friskolorna i Stockholm är uppskattade och ungefär var fjärde familj har valt en friskola för sina barn. Vi bidrar till att erbjuda alternativ till de kommunala skolorna och har i decennier varit självklara inslag i huvudstadens utbud av skolor. Därför blir vi beklämda av att se hur ledande beslutsfattare i staden går till retorisk offensiv mot friskolor och hur partierna utlovar lägre ersättning till bland annat våra elever.

Öka samarbetet mellan skolorna

Vi är väl medvetna om att alla skolor i landet har det tufft, inflation och kostnadsökningar har inte skonat någon. Särskilt tufft har det kanske varit för skolor i Stockholm. Samtidigt bidrar vi till att erbjuda alternativ till de kommunala skolorna och har i decennier varit självklara inslag i huvudstadens utbud av skolor.

Det måste dock finnas ett sätt att öka samverkan mellan olika skolor i stället för att slå in en kil mellan kommunala och fristående skolor. Vi drivs av exakt samma sak, att ge barn och elever en riktigt bra utbildning och en hoppfull framtid. Att vi dessutom kan göra det genom att komplettera varandra med olika pedagogiska inriktningar och profiler är värt att värna.

Vi uppmanar partierna i Stockholms majoritet att tänka om och inte försöka ställa elev mot elev utan i stället öka samarbetet mellan skolor. För de som i slutändan annars drabbas är 30 000 elever i grundskolan i vår huvudstad.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024