Riksdagsdebatt bakom skyddsnät – ”Oerhört olyckligt”

Tre veckor efter tomatattacken diskuterar utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) Mellanöstern igen. Under fredagen deltog hon och talespersoner från samtliga riksdagspartier i en särskild debatt öppen för, men även skyddad från, allmänheten. 

Polisnärvaron var förstärkt i samband med fredagens Mellanösterndebatten i riksdagen.
Polisnärvaron var förstärkt i samband med fredagens Mellanösterndebatten i riksdagen.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Maja Ahlqvist

Efter att åhörare kastat en påse med tomater och lök mot utrikesminister Maria Malmer Stenergard (M) har säkerheten i riksdagen varit uppe för diskussion. Ledamöter har efterfrågat åtgärder och talman Andreas Norlén har kallat händelsen för direkt antidemokratisk.  

Läs också

Det svarta nätet

I veckan kom säkerhetsavdelningens svar. Ett svart skyddsnät som skiljer åhörarna från de förtroendevalda. Det ska göra att varken tomater eller andra föremål når ner till ledamöterna.

När Altinget pratade med politikerna inför debatten var de inte oroliga för nya tomater. Däremot beklagade de att nätet ska behövas.

– Jag känner mig helt trygg med den här situationen. Nu har man ju dessutom hängt upp nätet. Sen tycker jag inte att det känns bra att det ska behövas, jag hade hoppats att det aldrig hade blivit så här, sade Morgan Johansson (S).

Nätet som skiljer åhörare från riksdagens ledamöter i kammaren. 
Nätet som skiljer åhörare från riksdagens ledamöter i kammaren.  Foto: Jonas Ekströmer/TT

”Ingen bra lösning”

Inte heller Centerpartiets biståndspolitiska talesperson Anna Lasses var orolig över säkerheten, utan snarare över demokratin.

– Jag känner mig inte orolig utan jag tänker att det kommer att gå bra. Sedan tycker jag inte att det är en bra lösning. Det är jätteviktigt med öppenheten, att det är så pass nära och att människor kan komma hit och känna att de faktiskt är en del av demokratin. Så jag tycker att det här är oerhört olyckligt, sade Anna Lasses och syftar på skyddsnätet som numera beklär kammaren.

Nätet som delvis skymmer sikten för delar av läktaren är en tillfällig lösning under hösten. Detta efter samtal mellan riksdagens säkerhetsavdelning och partiernas gruppledare. Riksdagsförvaltningens pressekreterare Carina Larsson säger att det fortsatt pågår diskussioner kring om och i så fall vilka ytterligare åtgärder som ska vidtas.

Läs också

Särskilda debatter

Ett parti kan efterfråga att riksdagen ska debattera en viss fråga som inte har samband med något ärende. I detta fall begärdes debatt om situationen i Mellanöstern av Vänsterpartiet.

Efter samtal med partiernas gruppledare tar talmannen beslut om huruvida debatten ska äga rum och när. En representant för respektive parti har rätt att delta i debatten. Ministern i regeringen som ansvarar för frågan deltar i debatten. 

 

Under själva debatten låg fokus på Mellanöstern, snarare än på eventuella tomater. Morgan Johansson var en av ledamöterna som frågade utrikesministern om vad hon ska göra för att driva på en avtrappning av konflikten. Flertalet ledamöter diskuterade även israelisk bosättning och Håkan Svenneling (V) fick stå till svars för den senaste tidens nyheter om antisemitism inom partiet. Allt bakom nätet, som en ständig påminnelse om att säkerheten varit föremål för diskussion även i riksdagen.

Nämnda personer

Anna Lasses

Riksdagsledamot (C), biståndspolitisk talesperson

Morgan Johansson

Vice ordförande utrikesutskottet (S)
fil. kand. i statsvetenskap (Lunds uni., 1993)

Maria Malmer Stenergard

Utrikesminister (M), ledamot i partistyrelsen
fil. kand. i systemvetenskap (Lunds uni., 2002), jur. kand (Uppsala uni., 2008)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024