MSB byter namn – och får ny chef

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) blir Myndigheten för civilt försvar. Regeringen har utsett Mikael Frisell till ny generaldirektör. Han kommer närmast från Försvarets materielverk.

Mikael Frisell tillsammans med statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff där nyheten om namnbytet presenterades.
Mikael Frisell tillsammans med statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff där nyheten om namnbytet presenterades.Foto: Jonas Ekströmer/TT
Johan Manell

Den 1 januari nästa år byter Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) namn till Myndigheten för civilt försvar.

– Tillsammans med instruktionsförändringar och en ny generaldirektör ger det också en antydan om vilka ambitioner vi har för det civila försvaret, säger statsminister Ulf Kristersson (M) på en pressträff.

Från FMV till MSB

Den nya generaldirektören, som tillträder redan den 1 november, heter Mikael Frisell och är i dag chef för lednings- och ekonomistaben på Försvarets materielverk.

– Jag är givetvis både glad, stolt och hedrad att stå här i dag och vill tacka regeringen för att ni utnämner mig till myndighetschef, säger han.

Frisells bakgrund som generalmajor och tidigare chef för Norrbottens regemente ligger i linje med det nya fokus myndigheten ska få på krig snarare än fredstida kriser, menar regeringen.

– Den kursomläggning vi genomför ställer krav på en förändrad kultur och ett framåtlutat ledarskap. För att driva det här instrumentella förändringsarbetet har regeringen valt ut en person som har rätt erfarenhet och förmåga att leda det som kommer bli myndigheten för civilt försvar in i framtiden, säger Carl-Oskar Bohlin (M), minister för civilt försvar.

Läs också

Nämnda personer

Ulf Kristersson

Statsminister (M), partiledare Moderaterna
Ekonom (Uppsala uni., 1988)

Carl-Oskar Bohlin

Minister för civilt försvar (M)
Juridik (Uppsala uni., 2011)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024