Debatt

Kommer du avgå, Romina Pourmokhtari?

Klimatminister Romina Pourmokhtari har återupprepat att hon skulle avgå om utsläppen ökar. Kommer statsrådet att avgå vid ökade utsläpp för 2024 jämfört med 2023? Det undrar Elin Söderberg, klimatpolitisk talesperson (MP).

I samband med att klimat- och miljöministern i Sveriges radio lovade att avgå ”om vi rör oss längre ifrån Sveriges klimatmål, och utsläppen ökar med mig som klimatminister” påtalade ministern att utsläppen av växthusgaser minskade år 2022 och 2023. Men det var innan regeringens reformer fått genomslag i verkligheten, skriver debattören.
I samband med att klimat- och miljöministern i Sveriges radio lovade att avgå ”om vi rör oss längre ifrån Sveriges klimatmål, och utsläppen ökar med mig som klimatminister” påtalade ministern att utsläppen av växthusgaser minskade år 2022 och 2023. Men det var innan regeringens reformer fått genomslag i verkligheten, skriver debattören.Foto: TT/Montage
Elin Söderberg
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I en intervju med SR:s program Klotet den 20 oktober 2024 upprepade klimatministern sina tidigare löften om att avgå om vi rör oss längre ifrån Sveriges klimatmål, och om utsläppen ökar med henne som klimatminister.

Jämför man klimatredovisningen i budgetpropositionen för 2022 och budgetpropositionen för 2025 framgår skillnader i gap till klimatmålen med anledning av den nuvarande regeringens omläggning av politiken sedan valet 2022.

Bland annat framgår att avståndet till att nå det nationella etappmålet till 2030 var 0,5-1 miljoner ton koldioxidekvivalenter i 2021 års klimatredovisning, medan det prognostiserade avståndet till att nå etappmålet 2030 i årets klimatredovisning är 7,1 miljoner ton koldioxidekvivalenter.

Sverige befinner sig således längre ifrån att nå etappmålet 2030, för den icke-handlade sektorn (ESR), i dag jämfört med då klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari tillträdde.

Sveriges påverkan på globala uppvärmningen blir större

De ackumulerade utsläppen mellan 2022 och 2030 väntas även vara högre till följd av den nuvarande regeringens nedmontering av klimatpolitiken, än om regeringen inte hade gjort något på området sedan den tillträdde. Sveriges påverkan på den globala uppvärmningen blir således värre till följd av den samlade politik den nuvarande regeringen genomfört sedan klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari tillträdde.

I samband med att klimat- och miljöministern i Sveriges radio lovade att avgå ”om vi rör oss längre ifrån Sveriges klimatmål, och utsläppen ökar med mig som klimatminister” påtalade ministern att utsläppen av växthusgaser minskade år 2022 och 2023. Men det var innan regeringens reformer fått genomslag i verkligheten.

Regeringens egen bedömning är att den sänkta reduktionsplikten kommer att leda till att utsläppen ökar med 4 miljoner ton år 2024, jämfört med 2023, och nu börjar de faktiska siffrorna presenteras. SCB:s preliminära statistik visar att utsläppen från den svenska ekonomin ökade med 6,7 procent under första kvartalet 2024 jämfört med samma kvartal 2023 och med 5,6 procent andra kvartalet 2024.

Kommer statsrådet att avgå?

För att få klarhet i vad statsrådet Romina Pourmokhtari menar med sitt löfte om att avgå om utsläppen ökar och om regeringen tar Sverige längre bort från klimatmålen har jag ställt följande frågor i en interpellation till klimat- och miljöministern:

  • Kan statsrådet utveckla vad hon avser med ”rör oss längre ifrån Sveriges klimatmål”?
  • Kommer statsrådet avgå om även den preliminära statistiken för andra kvartalet 2024 visar på ökade utsläpp?
  • Kommer statsrådet avgå om den slutgiltiga statistiken för 2024 visar på att utsläppen ökat jämfört med 2023?
Nämnda personer

Romina Pourmokhtari

Klimat- och miljöminister (L)
Studier i statsvetenskap (Uppsala uni.)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024