Debatt

”Sveriges boomerpolitiker är för lata”

Liberalerna kan bli Sveriges reformparti som på allvar tar tag i problemen andra partier ignorerar, men bara om man kavlar upp ärmarna och slutar vara bekväm. Det skriver Anton Holmlund, förbundsordförande Luf.

Två av svensk politiks mest kända boomers?
Två av svensk politiks mest kända boomers?Foto: Bertil Ericson/TT/LUF
Anton Holmlund
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Regeringar ledda av moderater och socialdemokrater har i flera decennier låtit oss gå utan nödvändiga strukturreformer, och det är de unga som får ta smällen. Skattepolitiken är från 1990-talet, arbetsmarknadspolitiken från 1980-talet och bostadspolitiken från 1970-talet. 2000-talets regeringar har inte vågat ta tag i de stora utmaningarna, utan nöjt sig med att peta i marginalen.

Årtionden av uteblivna reformer

Sveriges boomerpolitiker är för lata. För att ta igen årtionden av uteblivna reformer tillsätter Liberala ungdomsförbundet arbetsgrupper inom projektet Plats för en ny generation.

Listan över misslyckanden som vi unga har fått ärva är lång. Trösklarna till jobb och bostad har blivit skyhöga och slår ut ungas möjligheter. Vi ärver både en förstörd planet och Europas lägsta tillväxt. Den unga generationen är den minst homogena någonsin, men möter samma gamla orättvisa fördomar. Allt färre av oss går ut skolan med godkända betyg.

Listan över misslyckanden som vi unga har fått ärva är lång.

Det här är resultatet av äldre generationers politiska lathet. De har på bekvämt avstånd kunnat se på när unga blir utan möjligheter som de själva kunde ta för givna. Liberalerna kan bli Sveriges reformparti som på allvar tar tag i problemen andra partier ignorerar, men bara om man kavlar upp ärmarna och slutar vara bekväm.

LUF tillsätter fyra arbetsgrupper som med sikte på 2026 ska ta fram reformagendan som bryter upp Sveriges förlegade strukturer. Våra prioriterade områden är:

Unga stängs ute

  • Riv trösklarna
    Trösklarna in till arbetsmarknaden och bostadsmarknaden gör att unga går miste om både möjligheten att forma sina liv och flera av Sveriges alltför generösa välfärdsförmåner, som ränteavdrag och A-kassa. Det har byggts en mur runt välfärdsstaten och unga hålls utanför. Vi kan aldrig tolerera att bostadsköerna är decennier långa och att ungdomsarbetslösheten är näst högst i hela EU. Trösklarna måste rivas.
  • Grön tillväxt
    Sveriges företag och befolkning får inte tillräckligt goda förutsättningar för att ställa om till fossilfrihet. Samtidigt har den aktiva industripolitik som förts det senaste decenniet inte levererat. Den gamla generationens politik gör vår framtid smutsigare och fattigare. Framtiden måste bli både grönare och rikare – det behövs grön tillväxt.
  • Krossa diskrimineringen
    Alla Sveriges strukturella problem är inte nedskrivna i lagar, regler och skattesatser. Diskriminerande strukturer som vi borde ha skakat av oss för länge sedan har bitit sig fast i samhället. Lönegapet mellan män och kvinnor har slutat minska och invandrare diskrimineras hårt på arbetsmarknaden. Det behövs frihets- och rättighetsreformer som möjliggör sociala framsteg för vår tid.
  • Utbilda för framtiden
    Vi borde vara den mest framtidsoptimistiska generationen någonsin, men dagens unga är mer pessimistiska än tidigare generationer. Äldre vänsterpolitiker har experimenterat bort vår utbildning med konstruktivism och kommunalisering samtidigt som högerpolitiker har gjort för lite åt friskolesystemets avarter. Skolan måste bli bättre, så att unga vågar tro på att morgondagen också blir bättre.

Gör Sverige till ett framtidsland

När Sverige tidigare har skrikit efter frihandel och Nato har sossarna och Magdalena Andersson hållit emot. Och när sossarna tvingades gå med på marknadshyror under Januariavtalet, så var det Moderaterna och Ulf Kristersson som satte stopp för den saken.

Då som nu är det modiga liberala krafter som måste sätta spaden i marken och få något gjort. LUF tänker se till att Liberalerna tar på sig ledartröjan och gör Sverige till ett framtidsland med plats för en ny generation.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024