Debatt

Olivia Wigzell: Vi lyder under regeringen

Myndigheten verkar för att folkhälsoarbetet bedrivs utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet, skriver Folkhälsomyndighetens generaldirektör Olivia Wigzell i en replik.

Folkhälsomyndigheten arbetar med regeringens samlade ANDTS-strategi, skriver generaldirektör Olivia Wigzell.
Folkhälsomyndigheten arbetar med regeringens samlade ANDTS-strategi, skriver generaldirektör Olivia Wigzell.Foto: Pontus Lundahl/TT
Olivia Wigzell
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I en debattartikel den 16 oktober 2024 anges att Folkhälsomyndigheten skulle motverka regeringens ANDTS-politik.

Läs också

Med anledning av detta vill jag klargöra att Folkhälsomyndigheten lyder under regeringen och arbetar i linje med satta mål, och regeringens samlade ANDTS-strategi.

Vi verkar för en god och jämlik hälsa 

Folkhälsomyndigheten verkar för en god och jämlik hälsa i hela befolkningen. Myndigheten beaktar särskilt barns och ungas rättigheter. Detta innebär bland annat att myndigheten hanterar frågor om nikotinprodukter, som är starkt beroendeframkallande med effekter på bland annat hjärt-kärlsystemet.

Om några veckor kommer förslagen

Myndigheten verkar för att folkhälsoarbetet bedrivs utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet. Enligt uppdrag lämnar vi inom några veckor över förslag till regeringen som kan utgöra underlag för utformningen av den fortsatta ANDTS-politiken. 

Tidigare inlägg i debatten

Snuskommissionen: Stoppa gyttjebrottningen mellan Folkhälsomyndigheten och regeringen

Vi kan inte ha myndigheter som agerar som om regeringens regleringsbrev är rekommendationer att hantera efter eget gottfinnande, skriver företrädare för Snuskommissionen.

 


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024