Debatt

Renoveringsraseriet: Förbjud plast- och aluminiumfönster i gamla hus

Sveriges nya bostadsminister Johan Danielsson (S) har ett viktigt uppdrag: att agera innan hela vårt byggnadsarv hivas på soptippen. Det skriver Alfred Skogberg och Gustav Bergström, Renoveringsraseriet.

Baptiskyrka i Filipstad. Äldre hus förtjänar tidstypiska detaljer, menar debattörerna.
Baptiskyrka i Filipstad. Äldre hus förtjänar tidstypiska detaljer, menar debattörerna.
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Nu kan fastighetsägare söka bidrag för att energieffektivisera flerfamiljshus, förutsatt att åtgärden leder till att energiprestandan förbättras med minst 20 procent. Att energieffektivisera är ett måste för att klimatmålen ska nås, men det finns stor risk för att kortsiktiga lösningar prioriteras. Och samtidigt riskerar delar av vårt byggnadsarv att hamna på soptippen.

Hushåll med resurserna

Ett av många sätt att förbättra energiprestanda hos ett äldre hus är att se över fönstren. Det kan göras genom att byta ut dem eller genom att energieffektivisera befintliga fönster. Den förstnämnda åtgärden förvanskar exteriören eftersom otidstypiska och fabrikstillverkade material ersätter originalet som i äldre hus har tillverkats av hantverkare. En energieffektivisering är däremot svår att upptäcka.

Men det räcker inte med att minska energiförbrukningen. Det är också viktigt att hushålla med tillgängliga resurser. Regeringen beslutade därför i juli 2020 om en nationell strategi för att samhället ska bli cirkulärt. Det innebär att vi måste ställa om till att vårda och bevara det som kan vårdas och bevaras. I ljuset av detta är det extra dumt att byta ursprungliga träfönster som kan underhållas näst intill hur länge som helst, mot moderna fönster som inte kan underhållas och är av engångstyp.

Sopberget växer

Nya fönster tillverkas ofta i aluminium- och pvc-plast. De är så kallat underhållsfria. Mer korrekt är att de inte kan underhållas. Materialet åldras inte med värdighet och ordet patina används sällan på byggnadsdetaljer av nämnda material. Dessa moderna fönster har en begränsad livslängd på cirka 40 år. Därefter behöver de ersättas med nya fönster. Ett agerande som såklart skapar avfall, men som några också tjänar pengar på. Gissa vilka?

Men u-värdet då? Alltså det mått som används för att visa ett fönsters energiprestanda, nog är det bättre i moderna fönster jämfört med äldre? Ja, absolut. Och i de fall man behöver förbättra energiprestandan i äldre fönster går det utmärkt att sätta in en tredje glasruta. Det finns flera aktörer som kan ordna det utan att fastighetens kulturella värde sänks och utan att sopberget behöver byggas på med fler krossade träfönster.

Vill vi att framtida generationer ska få uppleva kulturhistoriskt värdefulla hus med bevarade byggnadsdetaljer, måste vi förbjuda företeelser som fönster av aluminium eller plast i äldre hus.

De som vill förstå hur många vansinniga exempel det finns på hur vi vanvårdar vårt byggnadsarv gör klokt i att följa våra inlägg på sociala medier. Många av våra följare vittnar om hur de i dag ser på byggnadsdetaljer med nya ögon. För vad vi gör är att sätta strålkastarljuset på galenskaperna. Och när de framstår som ofattbart dumma är det svårt att köpa fönsterbytarindustrins mantra om att moderna fönster smälter in i äldre hus. Eller att byta fönster innebär klimatnytta.

Vakna och agera

Vill vi att framtida generationer ska få uppleva kulturhistoriskt värdefulla hus med bevarade byggnadsdetaljer, måste vi förbjuda företeelser som fönster av aluminium eller plast i äldre hus. De må ha sin plats i modern arkitektur, men i äldre fastigheter är de en skymf mot husets ursprungliga och tidstypiska arkitektur. De är lite av vår tids kejsare utan kläder. Hur många ser hur galet det ser ut?

Inget av våra riksdagspartier framstår som engagerade i frågan om vårt byggnadsarv. Det är som att historielösheten breder ut sig och att man saknar ord för företeelsen. Dags att vakna nu och agera innan hela vårt byggnadsarv hivas på soptippen. Sveriges nya bostadsminister Johan Danielsson (S) har därmed ett uppdrag och behöver agera skyndsamt för att sätta stopp för vansinnigheterna.

Nämnda personer

Johan Danielsson

Europaparlamentariker (S)
Pol. mag i statsvetenskap (Linköpings uni., 2006)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024