Debatt

SD-regeringen ser inte dig som kämpar

Vi prioriterar att stötta vanliga familjer som drabbats av kostnadskrisen. SD-regeringen väljer i stället att skuldsätta svenska folket och låna till skattesänkningar för de allra rikaste. Det skriver Tobias Baudin, Socialdemokraternas partisekreterare.

SD-regeringen har inte någon plan för att lösa samhällsproblemen. Det blev smärtsamt tydligt när de presenterade sin budget. I stället låter de vanligt folk betala priset för deras egna misslyckanden, skriver Tobias Baudin (S).
SD-regeringen har inte någon plan för att lösa samhällsproblemen. Det blev smärtsamt tydligt när de presenterade sin budget. I stället låter de vanligt folk betala priset för deras egna misslyckanden, skriver Tobias Baudin (S).Foto: TT/TT/Montage
Tobias Baudin
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Nu har SD-regeringen styrt Sverige genom halva mandatperioden. Vi ser hur de bränner miljarder på skattesänkningar för de rikaste, samtidigt som de gjort vanliga familjer fattigare, skadat svensk tillväxt, drivit fram en sjukvårdskris och låtit gängvåldet krypa ner i åldrarna.

Efter flera tuffa år längtar många efter andrum. Man vill kunna unna sig något litet extra i vardagen. Och man vill att regeringen tar itu med de stora samhällsproblem Sverige har.

SD-regeringen ser inte dig som kämpar

Men SD-regeringen har inte någon plan för att lösa samhällsproblemen. Det blev smärtsamt tydligt när de presenterade sin budget. I stället låter de vanligt folk betala priset för deras egna misslyckanden. De ser inte dig som kämpar, dig som dragit ett tungt lass i kriserna för din familj och för Sverige. Vi tycker du förtjänar bättre och vi är övertygade om att Sverige kan bättre.

Vi socialdemokrater har prioriterat annorlunda i vår budget:

  • Vi sätter press på banker och matjättar och hade med vår budget infört en höjning av barnbidraget med 200 kronor per barn. Det skulle ge en familj med två barn nästan 5 000 kronor mer per år för att betala näringsriktig mat, fritidsaktiviteter och andra helt nödvändiga utgifter.
  • Vi stimulerar byggandet av bostäder med statliga krediter och byggstimulans, och vill kapa tiden för att bygga ut billig el nu.
  • Vi finansierar sjukvården så att människor får vård i tid och personalen bra arbetsvillkor.
  • Vi kräver att man punktmarkerar varje ung person på väg in i gängkriminalitet och inför en maffialag för att komma åt gängledarna och de som tjänar stora pengar på den organiserade brottsligheten.

SD-regeringen skuldsätter svenska folket

Det blir tydligt att det spelar roll vem som styr Sverige och vilka prioriteringar man väljer att göra. Vi prioriterar att stötta vanliga familjer som drabbats av kostnadskrisen; vi vill stärka Sveriges tillväxt, ge mer pengar till sjukvården och gå fram med åtgärder för att stoppa gängvåldet och bryta nyrekryteringen. SD-regeringen väljer i stället att skuldsätta svenska folket och låna till skattesänkningar för de allra rikaste.

Vill man lösa samhällsproblemen behöver man prioritera annorlunda.

Nu är det mindre än två år kvar till nästa val, där vi kan byta ut SD-regeringen. Vi behöver en ny riktning för Sverige. För Sverige behöver bli mer som Sverige. 

Läs också


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024