Debatt

Svenska kyrkan: Det brådskar att rädda kyrkornas kulturarv, regeringen

Svenska kyrkan har presenterat ett konkret förslag för att höja den kyrkoantikvariska ersättningen och stoppa fler kyrkor från att förfalla. Nu måste regeringen agera, menar Martin Modéus, ärkebiskop Svenska kyrkan, och Helén Ottosson Lovén, generalsekreterare Svenska kyrkan.

Svenska kyrkan visar i sina underlag hur dagens bristande medel resulterar i skador som hotar kulturarvet, skriver debattörerna.
Svenska kyrkan visar i sina underlag hur dagens bristande medel resulterar i skador som hotar kulturarvet, skriver debattörerna.Foto: Svenska kyrkan/Jonas Ekströmer/TT
Martin Modéus
Helén Ottosson Lovén
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Svenska kyrkan har sedan i höstas slagit larm om att den ersättning som kyrkan får årligen från staten för vård och underhåll av det kyrkliga kulturarvet, den kyrkoantikvariska ersättningen, har urholkats under lång tid. Följden har blivit att det uppstått en växande underhållsskuld på många platser i landet. Nödvändiga reparationer av kyrkobyggnader måste skjutas på framtiden vilket gör att skadorna blir värre och än mer kostsamma.

Altingets gratis nyhetsbrev

Projekt saknar medel

Så sent som förra veckan gick Linköpings stift ut med ett pressmeddelande om angelägna projekt som inte har kunnat tilldelas medel. Liknande besked har kommit från en rad andra stift under våren.

Svenska kyrkan har presenterat ett konkret och hållbart förslag som innebär att den kyrkoantikvariska ersättningen höjs från dagens 460 miljoner till 700 miljoner kronor per år. Summan behöver inflationsskyddas så att inte samma allvarliga läge som i dag uppstår igen i framtiden.

Läs också

Nu har ett första svar kommit från regeringen i form av skrivelsen De kulturhistoriska värdena inom Svenska kyrkan – om förvaltningen av det kyrkliga kulturarvet, som överlämnades till riksdagen den 9 april.  Vi välkomnar skrivelsens tydliga formuleringar om att det kyrkliga kulturarvet är något som berör alla som bor i vårt land och att Svenska kyrkan och staten har ett gemensamt ansvar för att detta arv ska finnas även för kommande generationer. Vi ser med tillfredsställelse på att regeringen är positiv till hur Svenska kyrkan uppfyller sitt ansvar och har byggt upp en allt större kompetens inom området. 

Ersättningens värde har urholkats

Det är också betydelsefullt att skrivelsen så klart uttrycker att regeringen delar den verklighetsbeskrivning som Svenska kyrkan ger. Det vill säga att det har skett en urholkning av den kyrkoantikvariska ersättningens reella värde, och att det finns ett växande gap mellan församlingarnas uttryckta behov och ersättningens faktiska storlek.

Regering och riksdag har varken skäl eller tid att invänta mer finkalibrerade beräkningar.

Vi tar fasta på det vi ser som en ambition hos regeringen att den kyrkoantikvariska ersättningen behöver beräknas utifrån de faktiska behov som finns i Svenska kyrkans församlingar. Regeringen uttrycker att en tydlig modell för en sådan beräkning ännu inte är på plats. Men Svenska kyrkan visar i sina underlag hur dagens bristande medel resulterar i skador som hotar kulturarvet.

Bilden delas av flera länsstyrelser som har tillsynsansvar för de kyrkliga kulturminnena. Att Svenska kyrkan kontinuerligt arbetar för ökad kompetens och ännu bättre överblick får heller inte tas som intäkt för att skjuta på nödvändiga beslut, det vill säga att kompensera för den statliga ersättningens allvarliga urholkning.

Tiden rinner ut

Det nödvändiga kunskapsunderlaget finns. Regering och riksdag har varken skäl eller tid att invänta mer finkalibrerade beräkningar. Ett konkret och hållbart förslag till hur urholkningen kan rättas till ligger också på bordet. Ett förslag som ytterst marginellt påverkar statsbudgeten.

Utifrån regeringens skrivelse riktar Svenska kyrkan nu blicken mot höstens budgetproposition. Den blir avgörande för det kyrkliga kulturarvet under många år framöver. För att förse Regeringskansliet med bästa möjliga beslutsunderlag och kunna räta ut eventuella utestående frågor i regeringens beredningsarbete har vi i dagarna efterfrågat ett möte med finansminister Elisabet Svantesson (M).

Kunskapen om det allvarliga läget är välbelagd. Vägen till en succesiv återställning är utstakad. Det som nu krävs är politisk vilja.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024