Debatt

Unionen: Anpassa regelverket för högkvalificerade arbetskraftsinvandrare till verkligheten

Riksdagens ledamöter har ett gyllene tillfälle att ta ansvar genom att förbättra regelverket så att högkvalificerade arbetskraftsinvandrare ska få en rimligare tid på sig att hitta ett nytt jobb i händelse av arbetslöshet. Men det är bråttom, skriver Unionens ordförande Peter Hellberg.

Det är mycket välkommet att den nya arbetsmarknadsministern Mats Persson (L), tydligt har signalerat att han är öppen för att ändra regelverket kring arbetstillstånd. Persson har dock även sagt att lagstiftning tar tid. Men här och nu finns alltså en möjlighet att snabbt åstadkomma ett mer verklighetsförankrat regelverk, skriver Peter Hellberg.
Det är mycket välkommet att den nya arbetsmarknadsministern Mats Persson (L), tydligt har signalerat att han är öppen för att ändra regelverket kring arbetstillstånd. Persson har dock även sagt att lagstiftning tar tid. Men här och nu finns alltså en möjlighet att snabbt åstadkomma ett mer verklighetsförankrat regelverk, skriver Peter Hellberg.Foto: TT/Montage
Peter Hellberg
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

På riksdagens bord ligger ett lagstiftningsförslag från regeringen som rör möjligheter att attrahera högkvalificerade arbetstagare att söka sig till Sverige. Det är ett lagförslag för att genomföra striktare regler om särskilda arbetstillstånd, så kallade EU-blåkort, för högkvalificerade arbetskraftsinvandrare från tredje land.

Samtidigt befinner sig över 2 000 arbetskraftsinvandrare på Northvolt i en akut oro över att bli av med sitt arbete och därmed riskera att behöva lämna landet som de nyligen har flyttat till. Här riskerar Sverige att tappa nyckelkompetens till den gröna omställningen.

Regelverket för de arbetskraftsinvandrare som vill söka sig vidare i den rådande situationen på Northvolt är stelbent.

Regelverket för de arbetskraftsinvandrare som vill söka sig vidare i den rådande situationen på Northvolt är stelbent. En arbetskraftsinvandrare som blir arbetslös har tre månader på sig innan arbetstillståndet återkallas. Möjligheterna för de berörda på Northvolt är därmed kraftigt begränsade. Tiden för att hitta ett nytt högkvalificerat yrke vid arbetslöshet är ofta längre än tre månader, inte minst då rekryteringsprocesserna för sådana yrken ofta är långa.

I regeringens förslag till nytt regelverk kring EU-blåkort krävs dessutom en lön motsvarande 1,25 gånger snittlönen i Sverige för att kunna ansöka om EU-blåkort. Utöver det vill regeringen fortsatt göra det svårt att hitta ett nytt arbete genom bestämmelsen att EU-blåkort ska återkallas om personen har varit arbetslös i tre månader (eller sex månader, om hen har haft EU-blåkort i mer än två år).

Anpassa regelverket till verkligheten

Om Sverige på allvar ska kunna locka till sig och behålla de högkvalificerade arbetstagare som krävs för den gröna och digitala omställningen är det avgörande med ett regelverk som är anpassat till verkligheten. Men med en fortsatt restriktiv linje minskar chanserna att Sverige framöver bär ledartröjan för innovation i den nya, gröna ekonomin.

Riksdagens ledamöter har nu ett gyllene tillfälle att ta ansvar genom att förbättra regelverket så att högkvalificerade arbetskraftsinvandrare ska få en rimligare tid på sig att hitta ett nytt jobb i händelse av arbetslöshet. Men det är bråttom. Senast den 9 oktober måste riksdagens ledamöter lämna in följdmotioner på regeringens proposition om EU-blåkort.

Riksdagen bör också göra ett tillkännagivande till regeringen om att skyndsamt återkomma med förslag till längre tidsfrister vid arbetslöshet även för de som vistas i Sverige på vanliga arbetstillstånd.

Det är mycket välkommet att den nya arbetsmarknadsministern Mats Persson (L), tydligt har signalerat att han är öppen för att ändra regelverket kring arbetstillstånd. Persson har dock även sagt att lagstiftning tar tid. Men här och nu finns alltså en möjlighet att snabbt åstadkomma ett mer verklighetsförankrat regelverk.

Ett enkelt första steg

Bättre fungerande EU-blåkort kommer dock inte lösa alla problem för de arbetstagare som kommit till Sverige på vanliga arbetstillstånd. Men det är ett enkelt första steg mot ett bättre regelverk på sikt.

För att attrahera och behålla arbetskraft från utlandet krävs även att goda möjligheter till bostad och utbildning säkerställs, liksom möjligheten till anhöriginvandring. Goda arbetsvillkor i kombination med att kunna etablera sig i Sverige med sin familj är viktiga faktorer för att högkvalificerade personer ska vilja bidra med sin kompetens till vår ekonomi.

Det behövs längre tid för de nyckelpersoner som nu riskerar att behöva lämna Northvolt att hitta ett nytt arbete som motsvarar deras kompetens. Om den politiska viljan finns så går det.

Nämnda personer

Mats Persson

Arbetsmarknads- och integrationsminister (L), ledamot i partistyrelsen
ekon. dr. ekonomisk historia (Lunds uni., 2015)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024