V-parlamentarikern Hanna Gedin: ”Vi måste visa på alternativ till ytterhögern”

När högerpartierna flyttar fram sina positioner i Europa krokar delar av de europeiska vänsterpartierna arm för att ge motstånd. ”Vi behöver samarbeta för att bryta utvecklingen”, säger V-parlamentarikern Hanna Gedin. 

Hanna Gedin (V) tillsammans med representanter från övriga partier i ELA från Danmark, Finland, Frankrike, Polen, Portugal och Spanien. 
Hanna Gedin (V) tillsammans med representanter från övriga partier i ELA från Danmark, Finland, Frankrike, Polen, Portugal och Spanien. Foto: Charlotta Asplund Catot/Altinget
Charlotta Asplund Catot

BRYSSEL. I valet till Europaparlamentet i juni flyttade både den traditionella högern och ytterhögern fram sina positioner. Samtidigt domineras den tillträdande EU-kommissionen av högerpartier och i medlemsländerna vinner ytterhögern mark. Det här är en utveckling som oroar partierna till vänster.

– Vi är i ett otroligt allvarligt läge med en högerextremism som växer och med en höger som samarbetar med högerextrema rörelser. Inte minst ser vi det i Sverige men även nu senast i Frankrike, konstaterar Vänsterpartiets nya EU-parlamentariker Hanna Gedin. 

– Där behöver vi från vänstern samarbeta, utveckla våra idéer, vara en än tydligare vänster, för att kunna bryta den utvecklingen som vi ser nu.

I dagarna var hon med på den officiella lanseringen av det nystartade europeiska partiet European Left Alliance for the People and the Planet (ELA) – ett samarbete mellan sju europeiska vänsterpartier som Altinget tidigare rapporterat om.

En viktig plattform för att föra fram de frågor som är viktiga för Vänsterpartiet, och för att just utgöra en motkraft mot den i Europa växande ytterhögern, enligt Hanna Gedin. Hon sitter med i styrelsen för ELA, medan partikollegan och tidigare EU-parlamentarikern Malin Björk är en av två vice ordföranden.

Tidigare utan europeiskt parti

Vänsterpartiet är sedan tidigare med i sammanslutningen Nordisk grön vänster, där även partier från nordiska länder som inte är med i EU ingår. Däremot har Vänsterpartiet inte tidigare varit med i något europeiskt politiskt parti, till skillnad från andra svenska partier representerade i parlamentet.

– Vi har inte gjort bedömningen att det funnits något samarbete på den här nivån som passat oss och där vi har kunnat ha något ordentligt och bra utbyte. Nu finns det det med partier som ligger oss väldigt nära politiskt, säger Hanna Gedin till Altinget.

Flera av de partier som sitter i EU-parlamentets vänstergrupp har traditionellt tillhört det europeiska partiet European Left. Sedan tidigare har det funnits slitningar inom European Left mellan traditionella kommunistpartier med nära relation till Ryssland och mer progressiva krafter.

Sedan Rysslands invasion av Ukraina har spänningarna ökat och flera partier har de senaste åren lämnat samarbetet – bland annat portugisiska Bloco de Esquerda, finska Vasemmistolitto och senast i somras danska Enhedslisten som nu alla tre i stället gått med i ELA.

”Jätteviktig arena”

Fokus i ELA-samarbetet ska ligga på traditionella vänsterfrågor som social rättvisa och jämställdhet, en grön och rättvis omställning och att försvara rättigheter för arbetare, kvinnor och hbtqi-personer.

Samarbetet ligger utanför EU-parlamentets verksamhet och påverkar inte den nuvarande strukturen med vänstergruppen i parlamentet. Ett av partierna, polska Razem, är inte ens representerad i EU-parlamentet. Ambitionen är att fler vänsterpartier i Europa ska gå med i samarbetet framöver, och diskussioner pågår redan med flera intresserade partier, uppgav vice ordföranden Manon Aubry från franska La France insoumise vid lanseringen.

Att nu ingå i ett sammanhang med likasinnade tror Gedin kan ge vänsterpolitiken extra muskler, både i och utanför parlamentets verksamhet. 

– Det gör stor skillnad på så vis att vi får konkreta strukturer för att kunna samarbeta, utveckla kampanjmetoder och utveckla politiska idéer. Den här arenan är jätteviktig för oss att ha för att få inspel, för att samarbeta och bolla idéer, säger hon.

Nämnda personer

Hanna Gedin

Europaparlamentariker (V)
Jurist

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024