Debatt

Så här kan Sverige bygga fler hyresrätter

De flesta av våra förslag kan regeringen genomföra omgående och utan större kostnader, sannolikt i stort samförstånd mellan olika samhällsaktörer. Det skriver Anders Henriksson, SKR, Anders Nordstrand, Sveriges Allmännytta och Marie Linder, Hyresgästföreningen.

Utan dessa aktiviteter och investeringar riskerar vi minskad tillväxt och en sämre fungerande arbetsmarknad. Det skulle leda till mångdubbelt högre kostnader för hela vårt samhälle och försämrad livskvalitet för många människor, skriver debattörerna.
Utan dessa aktiviteter och investeringar riskerar vi minskad tillväxt och en sämre fungerande arbetsmarknad. Det skulle leda till mångdubbelt högre kostnader för hela vårt samhälle och försämrad livskvalitet för många människor, skriver debattörerna.Foto: Pressbilder/montage
Anders Henriksson
Anders Nordstrand
Marie Linder
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Många tillväxtorter i landet står inför en akut bostadsbrist. Det påverkar både individer och näringslivet negativt. För att möta dessa utmaningar krävs politiska beslut och insatser som främjar ett hållbart och inkluderande bostadsbyggande.

Staten har ett övergripande politiskt ansvar för att skapa förutsättningar för att alla i Sverige ska kunna leva i bra bostäder. Att planera och bygga bostäder tar lång tid och därför behövs offentliga regelverk som är stabila och långsiktigt hållbara. Det förutsätter åtgärder som bygger på politiskt brett förankrade överenskommelser.

Staten har ett övergripande politiskt ansvar för att skapa förutsättningar för att alla i Sverige ska kunna leva i bra bostäder.

I syfte att förbättra bostadsmarknaden och öka byggandet av hyresbostäder presenterar Sveriges Kommuner och Regioner, Hyresgästföreningen och Sveriges Allmännytta här ett förslag på ett antal konkreta åtgärder.

De flesta av våra förslag kan regeringen genomföra omgående och utan större kostnader, sannolikt i stort samförstånd mellan olika samhällsaktörer. Utan dessa aktiviteter och investeringar riskerar vi minskad tillväxt och en sämre fungerande arbetsmarknad. Det skulle leda till mångdubbelt högre kostnader för hela vårt samhälle och försämrad livskvalitet för många människor.

Här är våra förslag:

Statliga kreditgarantier och minskade ränteavdragsbegränsningar

För att möta den ökade efterfrågan på bostäder, särskilt i kommuner med stora industriella etableringar och expansioner, föreslår vi förmånliga statliga kreditgarantier för lån till bostadsbyggande i dessa kommuner. Detta skulle underlätta för dem att snabbt öka sitt bostadsbestånd och möta behovet av arbetskraft. Dessutom bör ränteavdragsbegränsningarna för bostadsföretag minskas genom att höja fribeloppet och tillämpa infrastrukturundantaget för visst bostadsbyggande. Dessa åtgärder skulle förbättra investeringskalkylerna avsevärt och leda till att det byggs fler nya bostäder.

Undanta allmännyttan från LOU och främja industriellt byggande

För att skapa likvärdiga villkor för alla bostadsföretag bör allmännyttan undantas från lagen om offentlig upphandling (LOU). Detta skulle minska byggkostnaderna och förkorta byggtiderna, vilket är avgörande för att kunna möta bostadsbehovet. Vidare bör ett mer kostnadseffektivt och industrialiserat bostadsbyggande främjas. Genom att öka det industriella byggandet kan byggpriserna sänkas och byggtiderna förkortas, vilket leder till bostäder med högre kvalitet och lägre klimatpåverkan.

Stärk hushållens möjligheter att efterfråga bostäder

För att fler hushåll ska kunna efterfråga lämpliga bostäder föreslår vi ett höjt, värdesäkrat och breddat bostadsbidrag. Detta skulle göra det möjligt för fler att få ekonomiskt stöd för sitt boende. En statlig hyresgaranti bör också införas för att underlätta för personer som har ekonomisk förmåga att betala hyran men som inte uppfyller hyresvärdarnas tillträdeskrav. Detta skulle öka rörligheten på bostadsmarknaden och göra det lättare för människor att flytta till orter där det finns jobb och utbildningar. Dessutom bör ett tillfälligt hyresavdrag i form av en skattereduktion införas för de som bor i nybyggda hyresbostäder. Detta skulle göra det möjligt för fler hushåll att efterfråga nybyggda bostäder och bidra till att hålla igång nyproduktionen under de kommande åren.

Stöd till renovering av hyreshus

Renoveringsbehovet i miljonprogrammets hyreshus är stort. Vi föreslår därför ett statligt stöd som kompenserar hyresgäster för en del av de ökade bostadskostnaderna som renoveringen medför. Detta skulle bidra till att upprätthålla en god boendestandard och förhindra att bostadsområden förfaller.

Nu behövs handlingskraft

Sverige behöver en tillräckligt hög och jämn nivå på bostadsbyggandet utifrån de lokala förutsättningarna och hur människor önskar att bo. För att detta ska bli verklighet måste det vara lönsamt att bygga bostäder, samtidigt som så många som möjligt ska kunna efterfråga de nya bostäderna. Vi uppmanar regeringen att utreda och genomföra de föreslagna åtgärderna för att skapa en hållbar och rättvis bostadsmarknad.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024