Debatt

Vad gör Benjamin Dousa för att de ryska sanktionerna inte ska kringgås?

Det är medlemsländernas ansvar att se till att EU:s sanktioner verkställs. Trots den ovannämnda utvecklingen har den svenska regeringen inte agerat tillräckligt kraftfullt för att stoppa dessa kringgåenden. Det skriver Aida Birinxhiku (S) och Fredrik Olovsson (S), ledamot respektive gruppledare i näringsutskottet.

Foto: Riksdagen/montage
Aida Birinxhiku
Fredrik Olovsson
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Sedan Rysslands fullskaliga invasion av Ukraina har EU gemensamt bedrivit en kraftfull politik för att stödja Ukraina och sätta press på Ryssland. EU:s medlemsländer har inte bara stöttat Ukraina militärt, ekonomiskt och humanitärt utan även enats om ett flertal sanktionspaket mot Ryssland. Dessa sanktioner syftar till att försvaga Rysslands ekonomiska bas och undergräva Kremls förmåga att finansiera kriget.

Trots detta kvarstår betydande utmaningar för att fullt ut strypa Putins krigskassa. Därför måste Sverige vara pådrivande för att dels skärpa EU:s sanktioner, dels säkerställa att de efterlevs på nationell nivå och att de kryphål som finns täpps till. Sverige måste vara en stark röst för att EU ska stå enat i sitt stöd till Ukraina, särskilt när detta riskerar att undergrävas av premiärminister Viktor Orbáns agerande under det ungerska EU-ordförandeskapet.

Handeln med länder i Rysslands närhet har ökat

Ett tydligt exempel på hur sanktionerna kringgås är att varor som är förbjudna att exportera till Ryssland ändå når landet via närliggande länder. Svenska och europeiska handelsmönster har förändrats markant sedan Rysslands invasion. Exporten till och importen från Ryssland har minskat kraftigt, vilket visar att sanktionerna haft en tydlig effekt på handelsströmmarna och gjort det både dyrare och svårare för Ryssland att få tillgång till varor och tjänster. Samtidigt har handeln med vissa länder i Rysslands närhet ökat. Dessa länder har i sin tur kraftigt ökat sin export till Ryssland. Flera granskningar av EU-kommissionen, medier och andra medlemsländer visar att sanktionerna kringgås. Detta har även kartlagts av Kommerskollegium, regeringens expertmyndighet inom utrikeshandel.

Regeringen har inte agerat tillräckligt kraftfullt

Det är medlemsländernas ansvar att se till att EU:s sanktioner verkställs. Trots den ovannämnda utvecklingen har den svenska regeringen inte agerat tillräckligt kraftfullt för att stoppa dessa kringgåenden. Redan i februari detta år lade vi socialdemokrater i näringsutskottet fram ett utskottsinitiativ för att kräva krafttag mot kringgåenden av sanktionerna, vilket emellertid röstades ned av regeringspartierna och Sverigedemokraterna.

Mot bakgrund av ovanstående är vår fråga till statsrådet Benjamin Dousa följande:

Vilka konkreta åtgärder avser statsrådet att vidta för att säkerställa att sanktionerna mot Ryssland inte kringgås?

Fotnot: artikeln har även ställts som en interpellation till Benjamin Dousa.

Nämnda personer

Benjamin Dousa

Bistånds- och utrikeshandelsminister (M)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024