Debatt

Låt studieförbund och folkhögskolor bidra till ökad krisberedskap

Genom att ta med folkbildningen i skarpa samtal gällande totalförsvaret kommer vi tillsammans att nå fler svenska medborgare, skriver Katarina Hansson, tidigare kommunalråd (S) och ordförande i Örebro läns bildningsförbund

Folkbildningens aktörer kan nå ut till människor som är i behov av mer kunskap gällande hemberedskap, menar debattören.
Folkbildningens aktörer kan nå ut till människor som är i behov av mer kunskap gällande hemberedskap, menar debattören.Foto: Claudio Bresciani/TT
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Totalförsvaret handlar om hela Sverige tillsammans i händelse av kris eller krig. Min fråga är: Når myndigheterna ut till alla medborgare i denna fråga? Naturligtvis så arbetar myndigheterna med det.

Folkbildningen är en del av lösningen

I mitten av november skickar MSB ut foldern ”Om krisen eller kriget kommer” till samtliga hushåll. Där beskrivs det att vi lever i en orolig tid där krig pågår i världen och att kriser kan påverka vår vardag, samt att vi i vår vardag möts av vilseledande information, allt för att skapa oro och skada.

MSB beskriver även att ”för att stå emot hoten behöver vi hålla ihop och ta ansvar för vårt land. Blir vi angripna måste alla hjälpa till att försvara Sveriges självständighet och vår demokrati. Motståndskraft bygger vi varje dag tillsammans med anhöriga, kollegor, vänner och grannar.”

Folkbildningen har redan de nödvändiga nätverken och samarbeten med medlemmar, föreningar och organisationer.

Jag lyssnar runt och får en bild av att många människor inte vet att de ska ha en beredskap eller hur den ska skapas. Finns det några fler vägar att gå för att sprida kunskap och information? Jag vill påstå att folkbildningen med dess studieförbund och folkhögskolor kan vara en del av lösningen. De finns i hela landet och på platser som inte anses vara huvudorten i en kommun eller region, samt möter redan i dag cirka 700 000 personer i hela Sverige. Det är personer i olika åldrar som jobbar, är arbetssökande, utlandsfödda eller svenskfödda och har skilda utbildningsbakgrunder.

Fler behöver nås av MSB:s budskap

Folkbildningen har redan de nödvändiga nätverken och samarbeten med medlemmar, föreningar och organisationer. Genom dessa kan man nå ut till människor som är i behov av mer kunskap gällande hemberedskap, vad man ska göra om samhället slutar fungera eller hur man kritiskt granskar information som kommer via exempelvis sociala medier.

Genom att ta med folkbildningen i skarpa samtal gällande totalförsvaret samt ge dem förutsättningar att utveckla sin verksamhet, kommer vi tillsammans att nå längre i arbetet att nå Sveriges medborgare.

Organisationen Folk och försvar är en viktig arena för fred, frihet och demokrati. De genomför rikskonferensen i Sälen, som är en av Sveriges kanske viktigare forum för samtal om bland annat försvar och samhällets krisberedskap. Det är en plats där många beslutsfattare, både politiker och tjänstepersoner, möts för att samtala samt inhämta kunskap och då ofta med fokus på det totalaförsvaret. Det borde även vara en given plats för folkbildningen.


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024