Debatt

Slutreplik: Låt mig ge perspektiv på vad som är att kasta skattepengar i sjön

Omfattande investeringar har gjorts i Bromma flygplats och tillfartslösningar för bland annat bil, buss och snabbspårväg. Detta vill nu Socialdemokraterna riva ner precis som de gjorde med svensk kärnkraft, skriver Thomas Morell (SD).

Genom stängning av funktionsdugliga och lönsamma reaktorer av politiska skäl har Sverige i stället förstört kapital för miljardbelopp, skriver debattören.
Genom stängning av funktionsdugliga och lönsamma reaktorer av politiska skäl har Sverige i stället förstört kapital för miljardbelopp, skriver debattören.Foto: TT/Montage
Thomas Morell
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

Så här inleder Gunilla Svantorp och Kadir Kasirga (S) sin replik på min debattartikel angående att utveckla Bromma flygplats till centrum för elflyg: ”Att hålla fast vid Bromma flygplats är att kasta skattepengar i sjön”.

Läs också

Låt mig få ge lite perspektiv på vad som är att ”kasta skattepengar i sjön” – nedläggningen av svensk kärnkraft.

Ni stängde kärnkraften

Socialdemokraterna glömmer helst bort sin historia och besluten att lägga ned svensk kärnkraft. I mitten av 1980-talet hade Sverige ett utomordentligt kraftfullt system för elproduktion genom en kombination av vattenkraft, kärnkraft och kraftvärme, som redan då var nästan 100 procent fossilfritt. Detta kombinerades med ett mycket väl genomtänkt elnät, både tekniskt och geografiskt, där vattenkraften i norr och kärnkraften i söder organiserades i sex elområden som i huvudsak var för sig var i balans. Det minimerade behovet av överföring och tillhörande systemförluster. Kraftbalansen var stark och Sverige hade tillgång till el av högre kvalitet än i dag. Kort sagt ett optimerat och fungerande energisystem.

Genom stängning av funktionsdugliga och lönsamma reaktorer av politiska skäl har Sverige i stället förstört kapital för miljardbelopp och resultatet är att vi har ett funktionellt mycket sämre energisystem. Exempelvis har Svenska Kraftnät prognostiserat för kraftigt ökande kostnader med anledning av en alltmer väderberoende energimix. Detta som ett resultat av Socialdemokraternas politik att just ”kasta skattepengar i sjön”. Vad har då detta med Bromma flygplats att göra?

Vi vill utveckla, inte avveckla

Jo, i dag finns en väl fungerande flygplats som har använts ända sedan den invigdes en regnig dag i maj 1936 av kung Gustav V. Infrastrukturen för flygplatsens verksamhet har sålunda byggts upp under lång tid. Omfattande investeringar har gjorts i själva flygplatsen och tillfartslösningar för bland annat bil, buss och snabbspårväg. Detta vill nu Socialdemokraterna riva ner precis som de gjorde med svensk kärnkraft.

Detta är om något att ”kasta skattebetalarnas pengar i sjön”. Sverigedemokraterna vill utveckla, inte avveckla. Det är den stora skillnaden mellan oss och Socialdemokraterna.

Tidigare inlägg i debatten

SD: Så kan Bromma flygplats bli centrum för utveckling av elflyg

Att göra om Bromma flygplats till en fossilfri cityflygplats skulle undanröja de klimat- och miljöargument som flygplatsens motståndare har fört fram under åren. Det skriver Thomas Morell (SD), vice ordförande trafikutskottet.

S: Att hålla fast vid Bromma flygplats är att kasta skattepengar i sjön

Det är både ekonomiskt och strategiskt oförsvarbart att fortsätta att kanalisera skattepengar till en döende flygplats som Bromma, när vi har ett utmärkt alternativ i Arlanda. Det skriver Gunilla Svantorp (S), riksdagsledamot och trafikpolitisk talesperson, och Kadir Kasirga (S), riksdagsledamot i trafikutskottet


E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024