Debatt

Sverige måste ta ställning mot miljöslakten i Ukraina

Ryssland försöker vinna kriget genom att förstöra Ukrainas natur. Sverige måste stötta Ukrainas arbete med att ställa Putin inför rätta för brott mot miljön, skriver den gröna tankesmedjan Cogito och den ukrainska miljöorganisationen Ecoaction.

Enligt Romstadgan är det främsta syftet med den internationella straffrätten att skydda världen från folkmord, brott mot mänskligheten, krigsförbrytelser och aggressionsbrott. Det är nu dags att storskalig förstörelse av livsmiljöer och ekosystem fogas till listan, skriver debattörerna.
Enligt Romstadgan är det främsta syftet med den internationella straffrätten att skydda världen från folkmord, brott mot mänskligheten, krigsförbrytelser och aggressionsbrott. Det är nu dags att storskalig förstörelse av livsmiljöer och ekosystem fogas till listan, skriver debattörerna.Foto: Pavel Bednyakov/TT/AP
Detta är en opinionsartikel som speglar skribentens åsikter.

I juni sprängde ryska styrkor Kakhovkadammen i södra Ukraina. Över hundra personer dog, men sprängningen var även en naturkatastrof.  

Det är ett av många exempel på hur Ryssland utövar terror mot miljön i Ukraina. Man håller kärnkraftverket Zaporizjzja som gisslan, bombar känsliga naturområden och förstör grundvattentäkter. Döda tumlare flyter upp längs Ukrainas stränder och 36 oljedepåer är förstörda. Ryssland har redan påverkat 20 procent av de skyddade områdena och många internationellt viktiga naturområden hotas av förstörelse. 

Detta är ingen ny strategi som Ryssland har kommit på. Utnyttjandet av motståndarens natur har länge varit en taktik som använts i krigföring. Men det saknas tillräckligt vass internationell lagstiftning för att komma åt sådan storskalig miljöförstörelse. 

Ukraina vill därför införa ekocid som ett nytt internationellt brott och ställa Kreml inför rätta i den internationella brottsmålsdomstolen i Haag. En arbetsgrupp med Margot Wallström och Greta Thunberg arbetar nu för att kartlägga Rysslands förbrytelser mot miljön och hitta sätt att ställa dem till svars.

Vi måste stå på Ukrainas sida

Här måste Sverige stå på Ukrainas sida och verka för att ekocid blir en del av folkrätten. Enligt Romstadgan är det främsta syftet med den internationella straffrätten att skydda världen från folkmord, brott mot mänskligheten, krigsförbrytelser och aggressionsbrott. Det är nu dags att storskalig förstörelse av livsmiljöer och ekosystem fogas till listan.

När Ukraina vunnit kriget måste Putin åtalas för sina brott i Ukraina. 

Tyvärr har den svenska regeringen inte tagit ställning i frågan. Att stödja en sådan lagstiftning borde vara ett självklart steg för Sverige att fortsätta hjälpen till Ukrainas folk och göra det möjligt att ställa Ryssland inför rätta. 

Det skulle även vara viktigt att kriminalisera storskalig miljöförstöring i fredstid. Oljeutsläpp i haven och Brasiliens tidigare president Bolsonaros skövling av Amazonas måste få kännbara konsekvenser. Europarådet, EU-parlamentet och Ukraina har uttalat sig positivt till möjligheten att införa ekocid som ett internationellt brott. Det är hög tid att Sverige ansluter sig.

Det kommer att ta tid

Att etablera ekocid som en del av folkrätten kommer ta tid. Det är därför bra att en internationell arbetsgrupp försöker hitta kortsiktiga juridiska lösningar. Sverige bör aktivt stödja dessa ansträngningar. Men klimatet och Ukraina kräver även en långsiktig lösning. Sverige måste börja arbeta för ekocidlagar nu så att framtida kriser kan förebyggas och rättvisan för Ukraina påskyndas. 

Redan på 1970-talet ville Olof Palme att omfattande miljöförstöring skulle klassas som ett internationellt brott. Då var argumenten motiverade av Vietnamkriget. Det är alltså hög tid att avsluta det Palme påbörjade.

När Ukraina vunnit kriget måste Putin åtalas för sina brott i Ukraina. Då bör även de förstörda grundvattentäkterna, radioaktiv kontaminering och bombning av biologiskt viktiga livsmiljöer finnas bland åtalspunkterna. 

Undertecknare

Yevheniia Zasiadko 
Head of Center for environmental initiatives, Ecoaction
Henrik Jalalian
Chef på den gröna tankesmedjan Cogito
Elsa Åslander
Praktikant på den gröna tankesmedjan Cogito
Olexi Pasyuk
Deputy director at Center for environmental initiatives, Ecoaction'

Nämnda personer

Vladimir Putin

President Ryssland
jurist (Sankt Petersburgs statsuniversitet)

E-postPolitik på allvar

Få GRATIS nyheter och en daglig politisk överblick från Altinget

Altinget logo
Stockholm | Köpenhamn | Oslo | Bryssel
Politik på allvar
AdressJohannesgränd 1111 30 StockholmRedaktionen+46 (0)8 12 13 14 24[email protected]Prenumerationsärenden+46 (0) 73 529 99 09[email protected]Org.nr. 556980-5269
Chefredaktör och ansvarig utgivare:Sanna RaymanCFOAnders JørningKommersiell direktörLars GrafströmVdAnne Marie KindbergOrdförande och utgivareRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024